88 forint “károkozásért” bezárás és pénzbünti jár a NAV-tól – Tanulság: ne aprózd el?

Hihetetlen, de 2022 Magyarországán gyakorta megtörténik, hogy a NAV éber ellenőrei “egyszerű vásárlónak” öltöznek így a Halloween közeledtével -is- és próbavásárolgatnak. Feltehetően betértek egy tejbisztróba is, ahol “fülön csípték” a “megátalkodottakat”, hogy nem a megfelelő ÁFA-kulccsal megemelt árat pötyögtek be a pénztárgépbe és ezzel 88.- kemény forinttal “megkárosították” -volna- a gyanútlan vevőt. A szankció nem maradt el….

“Milyen szemfüles a NAV! Kár, hogy a gázszerelőket nem ellenőrzik hasonló szemfülességgel….” – írta egy kommentelő….

Az alábbi történet igazságtartalmáról nem tudtunk meggyőződni, hiszen nem láttuk a jegyzőkönyvet, amit ilyen esetben kitöltenek a magukat leleplező közszolgák, így a közösségi oldalon megjelenteket adjuk közre. Azért tesszük, mert sajnos “belefér”, hogy megtörtént. Aki ismeri a céget és rendszeres vásárlójuk, leellenőrizheti, mi többiek pedig “szörnyülködjünk” egy “magyarosat”.

Az úgy volt -számolt be a “tettes” közösségi oldalán-, hogy

egy ásványvizes palackot nem megfelelő áfa kulcsba ütöttünk be a NAV által regisztrált pénztárgépbe, mellyel, – ha nem is szándékos módon- de 88 Ft értékben megkárosítottuk a magyar költségvetést…

A következmény:

ezért a Nemzeti Adó és Vámhivatal 12 nap bezárásra, illetve további pénzbírságra büntette cégünket

Mea culpa:

Tévedésünket elismerve vettük tudomásul a bezárás foganatosítását, amely 2022.10.27.-től 2022.11.08.-ig keddig tart.

Frissítés!

A Telexnek a NAV azt mondta, a legtöbb üzletzárás ismétlődő mulasztás esetén történhet meg. A Frankó Tejbár esetében is ez történt. Kétszer tartottak ellenőrzést, és mindkét esetben azt tapasztalták, hogy nem a megfelelő áfagyűjtőt használták (27 százalék helyett 5 százalékot). Először csak pénzbírságot szabtak ki, és figyelmeztették az üzemeltetőket. Miután egy fél évvel későbbi ellenőrzéskor is ugyanúgy az alacsonyabb áfakulccsal rögzítették az eladási árat a pénztárgépbe, jött a szigorúbb büntetés.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

A kommentekből….

“Elképesztő. Micsoda fogás! Az államkassza mindenek előtt! Több ezren csalják kb az áfát az országban 10-100 milliós nagyságrendben, csak amit magam körül látok vállalkozások, vállalkozók és ügyeskedők.. De azok felderítése túl időigényes volna és nem hoz gyorsan számot a statisztikába..”

“Milyen szemfüles a NAV! Kár, hogy a gázszerelőket nem ellenőrzik hasonló szemfülességgel….”

“Ki akartam számolni, hogy ezt az összeget a másodperc hányad része alatt lopják el a fideszes elvtársak… de ilyen kicsi szám nincs is.”

“A konyvelocsoportban megbeszeltuk a kerdest. Ilyen nincs. 88 ft ert es afakod melleutes miatt meg birsag sincs, max 1 mondat a jegyzokonyvben. Ha ez igy megtortent, azonnal menni kell a NAV-hoz.”

“Lszi az érzékeny adatok kitakarása után tegyétek közzé a határozatot is, csak h ne lehessen azt mondani h ez is kamu”

“Srácok, javaslom, menjetek be a NAV-hoz személyesen. Valakit biztos el lehet csípni, aki megérti, hogy a 12 nap bezárással aránytalanul többet veszítenek ŐK bevételben mint 88 Ft. Nem létezik, hogy nem lehet ezt valahogy felülbírálni. Több éles helyzetről hallottam, amit sikerült személyesen és emberi hangon kezelni, légyszi ne törődjetek bele, tutti hogy valamit lehet tenni. Csak semmi feszkó, Ti segítséget kértek. Menni fog.”