9 érdekesség a forintárfolyam történetéből

A sajtó néha már abból is nagy ügyet csinál, ha egy forinttal drágább lesz az euró, vagy 50 fillérrel olcsóbb a dollár. Pedig ennél jóval nagyobbak a változások hosszabb távon, ahogy azt a forint történelmi árfolyamai mutatják. Mennyibe került vajon egy dollár 70 évvel ezelőtt? Mekkora volt az eddigi legnagyobb, egy nap alatt végrehajtott forintleértékelés? A svájci frank teljesített jobban, vagy mondjuk a dollár, a svéd korona?

Nézzünk néhány érdekességet a forint történetéből, az ÁrfolyamTudós.hu összeállításában!

1. A forint aranyhoz kötött pénz volt

Kibocsátásakor a forint még arany alapú pénz volt. Egy forint megfelelt 0,0757575 gramm aranynak. Így egy kilogramm arany 13 210 forintot ért.

2. Az arany forintban ma 1363-szorosát éri

Egy uncia arany értéke ma 1876 dollár, ami forintra átszámítva mintegy 560 ezer forint. Mivel egy troy uncia 31,1 gramm, ezért egy gramm arany 18 000 forintot, egy kilogramm pedig majdnem pontosan 18 milliót ér. Ez 1363-szorosa az 1946-os értéknek. Úgy is mondhatjuk, hogy a forint aranyban kifejezve ma csupán 0,7 ezrelékét éri a 74 évvel ezelőttinek. Vagy, aranyalapon 1363 mai forint érne egy 1946-os forintot. (Persze az arany is piaci áron ingadozik, így ez nem fejezi ki pontosan a vásárlóerő változását. ) Egy gramm arany ára forintban ma durván kilencszer olyan magas annál is, mint a kilencvenes évek végén volt.

3. A forintot komoly aranykészlet támogatta

Magyarország aranytartaléka jelentős volt, és a háború után az amerikai hadsereg visszaszolgáltatta a Magyar Nemzeti Bank Nyugatra hurcolt készletét. Így fizetőeszközünk valódi, komoly mértékű aranyfedezettel rendelkezett.

4. A “háromhatvanas kenyér” előtt

Bár a forint inflációja hamar megindult, kezdetben, 1946-ban egy kiló kenyér csak 0,96 forintba, 1 liter tej 0,90 forintba, egy liter benzin 1 forint 60 fillérbe, egy csomag cigaretta kettő forintba került.

5. Mennyibe került egy dollár?

Egy dollár 1946-ban 11,70 fillérbe került, és az MNB adatbázisa szerint ez így maradt még sok évig. Csupán 1969 január elsejétől emelkedett az értéke, akkor viszont drasztikusan, hirtelen 30 forintra. Persze a szocializmusban az árakat is, a devizaárfolyamokat is központilag állapították meg. Valószínűleg presztízskérdés is volt, hogy a forint látszólag ne romoljon más, kapitalista devizákhoz képest. Összességében ma egy dollár “csak” 25-ször annyit ér, mint a negyvenes évek végén. Nem csoda, a dollár inflációja sem volt éppen elhanyagolható az utóbbi évtizedekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük