Öt év alatt 9 minisztert csukatott le a menesztett román korrupcióellenes főügyész

Döbbenetes a román Korrupcióellenes Ügyészség hétfőn menesztetett főügyésze, Laura Codruta Kövesi mérlege. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy Románia ma már kevésbé korrupt Magyarországnál, aminél így már csak Bulgária korruptabb az egész Európai Unióban.

“A korrupció legyőzhető, ne adjátok fel!” – búcsúzott kollégáitól hétfői sajtótájékoztatóján Laura Codruta Kövesi. Búcsúzóul megvonta ötéves működése mérlegét. 2013-18 között a DNA 14 miniszter, 39 parlamenti képviselő, 14 szenátor és egy EP-képviselő ellen indított eljárást.

37 esetben született jogerős ítélet, így Laura Codruta Kövesi és munkatársai munkájának hála

  • 9 korrupt minisztert;
  • 21 korrupt parlamenti képviselőt;
  • 6 korrupt szenátort;
  • 1 korrupt EP-képviselőt

ítéltek el jogerősen a román bíróságok.

Emellett számos megyei szintű vezető és polgármester is rácsok mögé került. Kövesi értékelése szerint a DNA ebben az időszakban a közép- és magasszintű korrupcióellenes harc hatékony intézményévé, követendő mintává vált.

Laura Codruta Kövesit az államfő, Klaus Johannis menesztette, mivel alkotmánybírósági határozat kötelezte rá, a főügyész pedig nem tette meg neki azt a szívességet, hogy magától benyújtsa lemondását. Johannis így rendkívül kellemetlen helyzetbe került, hiszen a DNA és Kövesi támogatójának számított a kormányzattal szemben, hívei pedig elvárták volna, hogy szembemenjen az alkotmánybírósági döntéssel is.

Ügyvivőként Kövesi egyik helyettese lépett a helyére, a főügyészi tisztséget pedig máris meghirdették.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Polték miatt titkolják a korrupciót bíráló GRECO-jelentést

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
Trump: megtartják a csúcstalálkozót Szingapúrban

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Ház Rózsakertjében bejelentette, hogy a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót június 12-én Szingapúrban mégis megtartják....

Ki kerít be kit? A TEK sem akar kimaradni
Ki kerít be kit? A TEK sem akar kimaradni

Ki kerít be kit? Lassan már követhetetlen, hogy ki a bekerítő és ki a bekerítő kerítője. Nincs ez egy kicsit...

szivárvány
Újabb magyar sikertörténet a Nemzet Szivárványa

Magyarország Kormánya ezúton értesíti kedves népét, hogy a Történelem Urával ma délután közösen rendezett "A Nemzet Szivárványa " című nagyszabású...

Bezár