Sorting by

×

Több, mint 9 millió forintért egy órás dicsőitő monológ = hátha Orbán fontos tényezőnek látszik a világban

Csak, hogy tudja, ha arról ír a kormánytól nem túl messze álló sajtó, hogy X.Y. elismert külföldi médiaceleb elismerően beszélt Orbán Viktorról, akkor élhetünk a gyanúperrel, hogy valami linkség van a dologban. Így történt ez Dennis Prager esetében, ami egy egyszerű közérdekű adatigénylés nyomán derült ki.

Az amerikai szélsőjobboldal egyik médiacelebje 30 ezer dollárt vágott zsebre,

amikor tavaly nyáron felszólalt a Mathias Corvinus Collegium esztergomi ifjúsági rendezvényén, a 2021. augusztus 5-7. közötti MCC Feszten, illetve szintén nagyjából 30 perces podcast-beszélgetésben dicsőítette az Orbán-kormányt a bevándorlás és melegjogok kemény elutasítása, valamint a sajtó megregulázása miatt – derítette ki a Southern Poverty Law Center és írta meg a Népszava.

Dennis Prager Tucker Carlsonnal együtt lépett fel, aki akkor egy héten át Budapestről sugározta politikai showműsorát a Fox Newson, és szintén az volt a feladata a rendezvényen, hogy a nyugati kultúra megmentőjeként áradozzon a magyar keresztény nacionalista modellről.

Orbán Viktor ugyanis nagyon szeretné átvenni a nemzetközi szélsőjobb vezetését, megszabadítani a vadhajtásoktól és utána bevinni a mozgalmat a politika fő áramlatába

– mondja Hunyady Bulcsú a Political Capitaltől. A cél éppen az volt a szakértő szerint, hogy

fényezze a nemzetközi porondon a magyar miniszterelnököt, elvigye üzenetét az Egyesült Államokba és úgy állítsa be, mintha fontos tényező lenne a világban.

Ennek megfelelően a vendég egyetértett azzal a véleménnyel, hogy Magyarországon nagyobb a sajtószabadság, mint Kanadában, amit azért a Riporterek Határok Nélkül nem így látja. Olyannyira nem, hogy az idén, az uniós vezetők közül elsőként a sajtószabadság ellenfelei közé sorolta Orbán Viktort.

Emlékeznek még Steve Bannon és Milop Yiannopoulos felbukkanására?

2018-ban előadást tartott Steve Bannon Budapesten több kormányközeli szervezet meghívására. Az amerikai alt-right szószólójával a magyar állami tévéjén kívül más kamera nem találkozhatott. A beígért élő közvetítés is elmaradt. Steve Bannon jórészt Trump elnökséghez vezető útjáról, sikeres első évéről, és saját antielitista nézeteiről beszélt. Úgy fogalmazott például, hogy

“az elit a legkorruptabb, leghozzánemértőbb társaság, aki vezeti a társadalmat”.

Eközben mindössze néhányszor szőtt bele mondandójába európai vonatkozású elemeket, az egyetlen nagy tapsot pedig az általa hősnek és hazafinak tartott magyar miniszterelnök menekültválság idején tanúsított magatartására utaló kijelentésével aratta, amikor azt mondta:

“Orbán előbb volt Trump, mint Trump.”

Bár a kormánybarát sajtón kívül senkit sem engedtek be Schmidt Mária konferenciájára, de a délelőtti műsort legalább a Youtube-on lehetett nézni élőben, de délutánra, amikor az amerikai szélsőjobb kulcsfigurája, Steve Bannon talán valami izgalmasat is mondott volna, a közvetítés megszakadt.

Húszezer dollár jogdíjat kapott Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori főstratégája a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól a május 23-i fellépéséért a Várkert Bazárban – derül ki az Átlátszó birtokába került szerződésből.

Szintén 2018-ban

20.000 dollárt – cirka 600.000.- forintot-  fizetett a Schmidt Mária-vezette közalapítvány az ismert szélsőjobbos troll, Milo Yiannopoulos májusi előadásáért – derült ki abból a közadat-igénylésből, amit az európai munkáspárti Vajnai Attila nyújtott be a közalapítványnak. A rendezvényre ezen felül is csaknem 15 millió forintot költöttünk. Illetve alighanem jóval többet, Schmidték válaszában nem lelni ugyanis Yiannopoluos és stábja repülőjegynek árát, pedig a szerződés szerint ezt is az alapítvány állta. A Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány pénzért szolgáltatta ki a közadatokat. Egyebek mellett arra hivatkozva, hogy GDPR-szakértőt kell felfogadniuk, hogy megtudják, mik azok a szuperkényes információk, amik nem kerülhetnek nyilvánosságra. Yiannopoulos lakcíme hol ennek bizonyult, hol annak: a szerződésből kitakarták, de kifizetést igazoló államkincstári terhelési értesítőben simán ottmaradt.

Ilyen egyszerű a “népszerűség” látszatát kelteni, aminek kerítésen belül oly annyira büszke a kormánysajtó és a benne hívő olvasók.

Pedig Orbán mindent megtesz hírnevéért….!

 

Több, mint 9 millió forint + egy órás dicsőitő beszéd = hátha Orbán fontos tényezőnek látszik a világban

átver

Egy hozzászólás itt: “Több, mint 9 millió forintért egy órás dicsőitő monológ = hátha Orbán fontos tényezőnek látszik a világban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.