Némely kórházban 95 százalékos a halálozás a gépi lélegeztetésnél - állítja a MOK - Városi Kurír

Sorting by

×

Némely kórházban 95 százalékos a halálozás a gépi lélegeztetésnél – állítja a MOK

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt. Pintér a kórházakban dolgozó orvosok véleményéről is érdeklődött, és a kamara a megyei szervezetek vezetőinek segítségével össze is gyűjtötte ezeket, elkészítve a hazai Covid-ellátás problématérképét. A megkérdezett orvosok nemcsak a problémákat sorolták fel, de javaslatokat is tettek.

Hirdetés

A MOK szerint hatalmas a fizikai és a lelki terhelés, miközben sok orvos máig nem tudja, mennyi pénzért dolgozik, és teljesen széttagolt az adminisztráció. Javasolják a sportcsarnokok és színházak megnyitását az oltásra, fogorvosok, gyermekorvosok, magánegészségügyben dolgozó bevonását a vakcinálásba és a Covid-ellátásban kimerült egészségügyi dolgozók legalább egyhetes rekreációját. Részletek következnek a MOK gyűjtéséből:

Problémák

Hatalmas a fizikai, lelki terhelés az orvosokon, de még működik az orvosi eskü, ha összeszorított foggal és nehéz feltételek mellett vagy azok nélkül is, de csinálják, teszik a dolgukat.

A gépi lélegeztetést igénylő betegek halálozása rendkívül magas, akár 95 százalékot is eléri egyes helyeken.

Sokakat frusztrál, hogy máig nem tudják, mennyiért dolgoznak, mert általában rendezetlen az önként vállalt többletmunka díjazása, és több helyen még az ügyeleti díj mértéke sem tisztázott minden részletében.

Hatalmas többletterhet okoz a háziorvosoknak az oltások beadása. Jelenleg az ezzel kapcsolatos problémák adják az alapellátás legnyomasztóbb terhét. Egy háziorvost idézve ezt írják: „inkorrekt, igazságtalan és demotiváló”, hogy a háziorvosok alig kaptak segítséget az oltások lebonyolításához. A MOK Kásler Miklósnak írt levelet, mert máig nem tisztázott, hogy a háziorvosok hogyan jutnak hozzá a hétvégi oltásért járó 80 ezer forinthoz.

Elképesztően széttagolt az adminisztráció. A Covid-betegek jelentése a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszerén keresztül történik, a mintavételezést az OMSZ webes felületén lehet megkérni, az oltásokat az ágazati portálra kell felvinni, de az orvosok többsége rögzíti azt a saját medikai szoftverébe is a későbbi könnyebb visszakereshetőség miatt. A háziorvosoknak emellett használniuk kell a praxisközösségi együttműködést regisztráló iCardio felületet, a nemrégiben bevezetett elektronikus halottvizsgálati jelentés felületét, illetve a gépjármű vezetői engedélyeket is egy külön rendszerben kell rögzíteniük. „Nem csoda, hogy elfogy a kollégák türelme” – olvasható a problématérképben.

A média szerepe

„Fontos lenne a kórházi helyzet és a problémák részletesebb és reálisabb bemutatása a kormánymédiákban is. A kormányközeli médiák ezt elmulasztják, az ellenzékiek pedig a szélsőséges eseteket felnagyítva tálalják, így a lakosságnak nincs reális képe a helyzetről.”

A MOK megoldást is javasol, amit a következő oldalon olvashat. Döntse el, hogy egyetért-e velük!

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Némely kórházban 95 százalékos a halálozás a gépi lélegeztetésnél – állítja a MOK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.