A 40 éves kultfilm visszatér a mozikba – Felújítva az öt Oscar-díjas filmlegenda

Digitálisan felújítva tér vissza csütörtöktől a magyar mozikba A szarvasvadász, a vietnámi háború borzalmairól szóló, 1978-ban bemutatott amerikai filmklasszikus, kultfilm, annak idején öt Oscar-díjat kapott.

A patriotizmus dicshimnusza

Michael Cimino háborús drámájának főbb szerepeit Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage, Meryl Streep és John Cazale, a hetvenes években feltűnt ünnepelt színészek alakítják, az operatőr Zsigmond Vilmos volt.

A film a háború fizikai és lelki szörnyűségeit egyaránt drámai módon ábrázolja, a katonák kegyetlenségei mellett a lélekre gyakorolt pusztító hatást, bemutatja Michael (Robert De Niro), Nick (Christopher Walken) és Steven (John Savage) tragikus személyiségváltozásának állomásait.

A három pennsylvaniai acélmunkást behívják katonának a vietnámi háború idején

A háromórás mozi lényegében három egységből áll. Az első a bevonulás előtt játszódik, Steven esküvőjét a barátok szarvasvadászata követi a hegyekben. Ezután következnek a háború borzalmai, szökés a fogságból, testi és lelki traumákkal. Mike hazatér, de aztán visszamegy Saigonba Nickért, akit azonban már nem tud kimenteni az őrülettel járó, halálos orosz rulett karmaiból.

A film bemutatóját követően a kommunista országok körében sok helyütt heves tiltakozást váltott ki a Vietkong-harcosok bestiális szadistaként ábrázolása miatt. Néhány évvel a vietnámi háború vége után az Egyesült Államokban sem aratott osztatlan sikert, az Oscar-gála estéjén vietnámi veteránok egy csoportja tiltakozott a film jelölése ellen a díjátadó helyszínén.

A 2016-ban elhunyt Ciminónak A szarvasvadász mindössze a negyedik filmje volt, és utána is csak hét nagyjátékfilmet készített, ezek azonban már nem hoztak hasonló nagy sikert számára, amihez nehéz természete és önfejűsége is hozzájárult.

A kultfilm megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából teljes körű digitális restauráláson esett át

A felújított változat csütörtöktől a hazai art mozikban, eredeti nyelven, magyar felirattal látható. Budapesten a Puskin moziban vetítik, emellett országszerte számos helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is látható lesz – olvasható a forgalmazó Pannonia Entertainment közleményében.

A mozivetítések hivatalos kísérőfilmje a Pannonia Entertainment és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében Hermán Árpád Sajnálom című animációs rövidfilmje, amely egy férfi és egy szarvas találkozását mutatja be az erdőben, négy percbe sűrítve.

Kapcsolódó

kultfilm

 

One thought on “A 40 éves kultfilm visszatér a mozikba – Felújítva az öt Oscar-díjas filmlegenda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük