A Bajnokok Ligájában először nyert a Pick Szeged

A Pick Szeged házigazdaként 30-23-ra legyőzte a norvég Elverum HB csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, szerdán.

A hazaiak keretéből Bánhidi Bence, Mikler Roland, Sebastian Frimmel és Luka Stepancic hiányzott

Némi meglepetésre Szita Zoltán a kezdőcsapatban kapott helyet, ráadásul nem balátlövőként, hanem balszélsőként, és védekezésben is fontos szerep hárult rá. Csapata motiváltan, gyors és pontos játékkal kezdett (4-1), és a 14. percben már 9-5-re vezetett. 

A hazai szurkolótábor tagjai az első tíz percben – az elmúlt hetek gyenge eredményei miatt – tüntetőleg csendben voltak, utána viszont ismét lelkesen és hangosan biztatták kedvenceiket. 

A norvég bajnokcsapat még a meccs harmada előtt időt kért (12-7) és kapusának lecserélésével létszámfölényes támadójátékra váltott, de nem járt sikerrel. A szegediek sokkal összeszedettebb, hatékonyabb játékkal rukkoltak elő, mint az elmúlt hetekben, és egy félidőt követően magabiztosan, 16-10-re vezettek. 

Mirko Alilovic 44 százalékos hatékonysággal védett, sőt egy gólt is szerzett

A második felvonásban is többet hibázott az Elverum, a hazaiak ezt rendre kihasználták és a mérkőzés kétharmadánál már tíz gól volt az előnyük. Csakhamar kettős emberhátrányba került a magyar bajnoki címvédő, de Alilovic ismét bravúros védéseket mutatott be. Az 52. percben Szita megszerezte egyetlen gólját a szélről, és bár a norvégok egy 4-1-es sorozattal csökkentették a hátrányukat a második félidő közepén, a továbbiakban felváltva estek a gólok, vagyis a Szeged rendkívül magabiztosan győzött.

Hazai oldalon Kent Robin Tönnesen és Rosta Miklós hat-hat, Alexander Blonz négy góllal, Alilovic 14 védéssel járult hozzá a sikerhez. 

A túloldalon Daniel Blomgren volt a legeredményesebb négy találattal, a jövő nyártól Szegeden védő Emil Kheri Imsgard 12 lövést hárított.

A két csapat hatodik egymás elleni BL-mérkőzésén egy norvég siker mellett ötödször győztek a szegediek.

A magyar bajnoki címvédő négy vereség után először győzött a BL mostani idényében.

Juan Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője

“Jól dolgoztunk a meccsen, sikerült megvalósítani a terveinket, szép sikert arattunk. Alilovic remek teljesítményt nyújtott, ez sokat jelentett hátul, ahogyan az is, hogy hat góllal tudtunk vezetni a szünetben. A második félidőben próbáltuk kontrollálni a játékot, tartani az előnyt, ez többnyire sikerült. Fontos ez a győzelem, erre tudunk építeni, ám ennél még több munka és még jobb játék kell a folytatásban.”

Rosta Miklós: Nagy kő esett le a szívünkről, hisz megszereztük első pontjainkat

“Boldogok vagyunk, végre van minek örülni – ezen az úton kell maradnunk. Bízom benne, hogy a játékunk tovább fejlődik, illetve hogy a következő meccseken is ugyanezt a jó védekezést mutatjuk majd.”

Rosta Miklós
A szegedi Rosta Miklós (j2), valamint Emil Kheri Imsgard (b2) és Daniel Blomgren (j), a norvég csapat játékosai a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 5. fordulójában játszott Pick Szeged – Elverum HB mérkőzésen a szegedi Pick Arénában. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Börge Lund, az Elverum vezetőedzője

“Szeretnénk stabilizálni a játékunkat, kijönni ebből a gödörből – az elmúlt időszak legjobb játékát tudtuk most nyújtani. Tudtuk, hogy egy erős csapat ellen készülünk, amelynek speciális taktikája van. Próbáltunk helyzeteket kialakítani, de Alilovic csodálatosan védett, ziccerből sem mindig tudtuk bevenni a kapuját.”

Uros Borzas: Mindig élmény a Szeged ellen játszani

“A Pick Aréna is gyönyörű, már megismerkedtem vele az Eb alatt. Tudtuk, hogy a hazaiak nyomás alatt vannak, ezért a legjobbjukat kell hozniuk, ezt láthattuk is a pályán. Nem játszottunk rosszul, de volt vagy tizenöt ziccerünk, amiket kihagytunk. Alilovic remek munkát végzett, ő jelentette a különbséget.”

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája

B csoport, 5. forduló: 

Pick Szeged-Elverum HB (norvég) 30-23 (16-10)
Szeged:
 Alilovic 1, Krivokapic (kapusok), Blonz 4 (3), Bodó, Bombac 3, Gaber, Garciandía 1, Mackovsek 2, Martins 3, Molnár, Radivojevics, Radvánszki, Rosta 6, Sostaric 3, Szita 1, Tönnesen 6.
Elverum: Imsgard, Mizera (kapusok), Anderson 1, Awad 1, Berg 3, Blomgren 4, Borzas 3, Fingren 1, Grondahl 2 (1), Haugseng, Hedberg 1, Heldal 3, Hübert Langaas 2, Larsen, Thorkelson 1, Thorsen Lien 1.

A négy győzelemmel álló Telekom Veszprém csütörtökön a friss klubvilágbajnok német SC Magdeburgot fogadja, az egy sikerrel és négy vereséggel rendelkező Szeged pedig jövő csütörtökön a júniusban BL-ezüstérmes lengyel Lomza Vive Kielce vendége lesz.

Forrás: pickhandball.hu / MKSZ / MTI

VK – SPORT