A Biodom-ügy kivégezte Persányi Miklóst, az állatkert igazgatóját

Megvan az első áldozata a városligeti Biodom-botránynak. Lemondott az Állatkert igazgatója, Persányi Mikós a Városliget-program egyik emblematikus figurája.

Biodom, avagy az állatorvosi ló a Ligetben

A Biodom-projekt a Vidámpark egykori területén a kormány terve szerint a Kárpát-medence ősi élővilágát jelenítené meg. Az építkezés már a tervezés korszakától ellenvélemények kartácstüzében áll, ám az Orbán-kormány szokásához híven nem törődve semmivel gyalogolt előre tervezett útján. A nagy városligeti meneteléshez, akárcsak a többi ötletéhez, kiváló segítőtársra akadt Tarlós István függetlenre maszkírozott kormánypárti főpolgármester személyében.

Miután változott a főváros vezetése, több más projekt mellett a Biodom-beruházás folytatása is komoly vitakérdés lett a kormány és Karácsony Gergely újonnan megválasztott főpolgármester között, különösen az után, hogy a Persányi vezette intézmény még az elmúlt évben újabb 20 milliárd forintos igénnyel fordult az államhoz. Ez volt az a végső összeg ami kirobbantotta a kormány és a főváros között a Bidom háborúz, és ami úgy tűnik 21 év szolgálat után elsöpört Persányit.

A beruházás egyenlőre áll

A helyzet mára annyira elmérgesedett, hogy a főváros egy külső céget kért fel a beruházás átvilágítására és arra, hogy dolgozzák ki, miként lehetne esetleg a lehető legfájdalommentesebben befejezni a gigaprojektet. Éppen a napokban fejezte be és küldte el ennek eredményét a főpolgármesternek belsővizsgálatát a Fővárosi Állat és Növénykert új gazdasági igazgatója.

Ma délelőtt robbant a hír, amin a fentiek tükrében nincs mit csodálkozni, hogy lemondott posztjáról Dr. Persányi Mikós, az intézmény főigazgatója. Nem is a tény furcsa, hanem a lemondás enyhén szólva is a Kádár-érára emlékeztető szövegfordulatai:

Életem hetvenedik évébe léptem, és az utóbbi hónapokban munkámban jelentkező rendkívüli terhelés egészségemet is próbára tette. A következő időszakban még tovább növekvő feladatokat felmérve, és tapasztalva a szervezetemet érő negatív hatásokat, magasabb vezetői feladatomtól visszavonulok(..) Az Állatkert és a Főváros szolgálatára most is éppúgy elkötelezett vagyok, mint amikor 26 évvel ezelőtt, amikor 1994. március 1-én beléptem az Állatkertbe, és megkezdtem főigazgatói munkámat. Szívesen támogatom kollégáimat a továbbiakban is, utódomat tanácsokkal, a szakmai közösségekbe bevezetéssel, illetve bármely igényelt módon segítem, erőmhöz mérten kész vagyok közreműködni az Állatkert fejlesztéseinek sikeres befejezésében, jövőbeni működtetésének előkészítésében.”

A főpolgármester elfogadta a lemondást, és arra kéri a jövő héten összeülő közgyűlést, hogy Szabó Roland agrármérnököt, az intézmény operatív igazgatóját, a főigazgató általános helyettesét bízza meg a poszt betöltésével.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük