A bíróság tesz a kutyachipre ….

Minimális az állatvédelmi jogi értéke a kutyákba is ültethető egyedi azonosítónak. Így értelmezhető röviden a Szolnoki Törvényszék jogerős döntése, amely nem tiltott el a mikrochip nélküli ebtartástól egy jászberényi állatkínzót.

“Tragédiához vezetett,

hogy 2017 nyarán mindkét kutyáját rövid láncon, tűző napon tartotta egy jászberényi nő. Az ekkor elhullott állatok – amelyek egy évnél is idősebbek voltak – mikrochipes jelölést nem kaptak. Mivel a helyi nyomozó hatóság nem marasztalta el állatkínzás miatt az állattartót, a Magyar Állatjólléti Alapítvány közérdekű keresetet indított a Jászberényi Járásbíróságon.

Az elsőfokú ítélet több jogsértést állapított meg az állattartó alperes terhére, azonban a mikrochip nélküli állattartást nem szankcionálta.

A Szolnoki Törvényszékhez benyújtott fellebbezésében a felperesi alapítvány úgy érvelt, hogy a hat éve kötelező egyedi azonosító

“embervédelmi”

célokat is szolgál. Nem csupán az állatkínzót, hanem a másoknak kárt okozó állat gazdáját is könnyebben be lehet azonosítani a mikrochip segítségével.

A törvényszék ugyanakkor nem találta indokoltnak

a kutyával már nem rendelkező, de korábbi kutyáit megkínzó állattartó további elmarasztalását. A jogerős ítélet ellen a felperesi civil szervezet rendkívüli jogorvoslattal él, mert annak “precedens” értéke visszavetheti a hazai állatvédelmi joggyakorlat amúgy is lelassult fejlődését.

MÁJVAD Alapítvány, dr. Czerny Róbert elnök Magyar Állatjólléti és Vadvilág Alapítvány”

A chipről….

2013. január elsejétől minden 4 hónapnál idősebb kutyát kötelező transzponderrel, vagyis bőr alá ültetett mikrochippel ellátni, és ezzel párhuzamosan regisztrálni kell az állatot az országos adatbázisban. Kivétel nincsen, és aki ezt elmulasztja, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat.

Az állatvédelmi törvény korábbi módosítása értelmében a chip beültetéséért (magáért a beültetési munkalépésért) legfeljebb 3500 forintot kérhet az állatorvos.(origo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük