A börtönben is emberek dolgoznak – 2. rész

Néhány napja kezdtük közölni Czeglédy Csaba nem régen szabadult baloldali ügyvéd emlékeit, amelyekben  börtönben töltött idejét dolgozza fel. Alább az újabb izgalmas, de  távolságtartó részt olvashatják.

Nincs parancs ellenőrzés nélkül!

Történt 2018 januárjában, hogy a mindig bölcs és megfontolt BV Országos Parancsnoksága (BVOP) elrendelte, hogy a bévé által biztosított törülközőket háromszög alakban és meghatározott irányban kell elhelyezni az ágyakon. Még fényképet is beadtak minden zárkába, hogy egyértelmű legyen az elvárás.
No, de nincsen parancs ellenőrzés nélkül, így valamikor februárban Pestről küldöttség érkezett Szegedre, hogy ellenőrizzék a háromszögbe hajtott törülközőket, és jól lecsesszék saját kollégáikat – akiknek nyilván nincsen más fontosabb feladatuk, mint ennek napi szintű megkövetelése -, ha nem mindent a kiadott fényképek szerint elrendezve találnak.

Természetesen engem is meglátogattak, és a sok csillagos arany vállapos tiszt ki is szúrta, hogy a törülköző-háromszög csúcsa nem az elvárt irányba mutat az ágyamon. Rövid szóváltást követően megjegyeztem neki, hogy amíg neki és főnökeinek ez a legnagyobb problémájuk, addig nekem az, hogy már nyolc hónapja nem láttam a gyermekeimet, a páromnak pedig még a kezét sem foghatom meg látogató-fogadáskor, a megöleléséről már nem is beszélve, a kollégáinak pedig az, hogy rendkívül le vannak terhelve, ráadásul trükköznek főnökeik a beosztással. A tiszt annyira meglepődött, hogy nem értetlenségének adott hangot, és nem élből megcáfolt, hanem csak annyit reagált: maga meg honnan tud erről?

Áhhh, nincsen létszámhiány

Hát, nem kell sem atomfizikusnak, sem személyzetisnek lenni ahhoz, hogy feltűnjön egy környezete iránt érdeklődő embernek – és legyünk őszinték, azért nem túl sok inger éri az embert a börtönben, hogy ne szívjon magába minden információt -, hogy a végrehajtói állomány, magyarul a felügyelők, még magyarabbul a börtönőrök, túl gyakran vannak beosztva. Sok esetben 12 órán belül megint beosztva láttam azt a felügyelőt, aki lehúzott előtte 12 órát. Meg mondjuk hatszor egy héten láttam dolgozni őket.

Áhhh, nincsen létszámhiány. Persze… A papír mindent elbír. Lehet kozmetikázni a számokat például azzal, hogy közalkalmazottakkal töltik fel a helyeket. Közalkalmazott tölt be őrszolgálatot, kísérgeti a rabokat, ül a kamerák előtt. Intézkedni nem intézkedhet, ha gondja van, a felügyelőknek szól.
Ha nincs létszámhiány, akkor miért kell túlóráznia havonta akár 50-60 órákat a végrehajtói állománynak? Vajon hány felügyelő túlórázik a törvényi maximumon is túl? Ha nincs létszámhiány, miért ingáznak más városból, akár 100 kilométeren túlról is napi szinten felügyelők? Ha nincs semmi probléma, miért osztanak be körletre reintegrációs tiszteket, szociális előadókat hétvégente, irodistákat kapuba, vagy a tornyokba? Ha minden szupi szuper, miért ideges és fáradt mindenki, miért vannak sokszor betegszabadságon, miért szednek nyugtatókat, miért viszi be őket mentő a szolgálatból kórházba, vagy mennek be dolgozni betegen, ellenkező esetben saját társaikkal szúrnának ki.

A folytatásban: “És a végén persze a politikusok elégedettek, hogy itt semmi probléma.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük