Városi Kurír

A napi fontos…

Kiemelt hírekGyorshírHírlevélbeKoronavírus

A budapesti kórházban koedukált szobába kényszerülnek a műtétre várók

korhaz
Hirdetés

Abban megegyezhetünk, hogy amikor az ember beteg és kórházba kerül, iszonyú kiszolgáltatottnak érzi magát még akkor is, ha normális körülmények között birkózhat meg a bajával. Most képzelje el, hogy erre az érzetre rátesz egy lapáttal, amikor rádöbben, hogy koedukált szobában kell vetkőznie, ébredeznie, mosakodnia, ha van hol, betétet cserélnie.

Hirdetés
Hirdetés

2018. Magyarország, Európa (?)

Rendszeresnek mondható, hogy az egynapos műtétre alsóneműben várakozó férfiaknak és nőknek nem biztosítanak külön szobát az egyik budapesti kórházban. A jogsértésről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) számol be honlapján . A szervezet szerint a betegek mindössze egy elhúzható függönnyel takarhatják el magukat, de az sincs olyan állapotban, hogy erre a célra megfelelne. A méltatlan helyzetre egy közösségi oldal alapján figyelt fel a szervezet.

Amellett, hogy a szégyenérzetüket sérti, hogy alsóneműben kell ücsörögni a műtét előtt az ágyon,

a kórházban a pelenka viselése is kötelező az ilyen beavatkozásoknál. Értelemszerűen ezeket szintén a koedukált teremben kell felvenniük a pácienseknek. Az ápolók, amennyire lehetséges, igyekeznek ugyan takargatni a betegeket legalább erre a legkínosabb műveletre. Amíg azonban fel nem fekszenek az ágyra, amelyen betolják őket a műtőbe, szinte elkerülhetetlen, hogy hiányos öltözetben mutatkozzanak egymás előtt a férfiak és nők.

Az egészségügy betegségei – Sándor Mária újratöltve

A szervezet nem nevezi meg az intézményt. Azt viszont kiemeli, hogy az ide vonatkozó törvény világosan kimondja:

ügyelni kell arra is, hogy a beteg a kezelés során végig megőrizhesse emberi méltóságát, és tekintettel kell lenni többek közt a szeméremérzetre is.

Kevesen tudják, hogy betegként milyen bánásmód illeti meg őket,

azaz hogy milyen jogaik vannak az egészségügyben. Ez persze nem jogosítja fel a köztudottan iszonyú állapotban lévő egészségügyi intézményeket vezetőket, hogy embertelen, megalázó megoldásokra kényszerítsék a rájuk szorulókat.

Rétvári szerint rosszindulatú pletyka, hogy gáz van az egészségügyben – nem kívánjuk neki, hogy rájöjjön a frankóra!

Amennyiben alanya volt hasonló méltatlanságnak, vagy “csak” véleménye van a témában kérjük írja meg portálunknak (szerkesztoseg@varosikurir.hu). Mi a nyilvánosság erejével próbálunk segíteni. Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy minél több emberhez eljusson, hogy nem kell mindent szó nélkül elviselni.

(forrás: ataszjelenti.blog.hu)

Hirdetés
átver
Hirdetés

About Author

Comment here