A budapestieknek joguk van vidéki “dácsájukba” utazni

A koronavírus-sújtotta és a miniszterelnök-sugalmazta helyzet, miszerint a budapestiek maradjanak a virtuálisan köréjük vont kerítésen belül, felfokozta a vidék-város lakóinak ellentétét.

A polgármesterek ráerősítettek

Mintha nem lenne elég feszült amúgy is -lakhelytől függetlenül- mindenki, újabb konfliktushelyzet alakult ki annak nyomán, hogy a “bűnös városnak” kikiáltott fővárosiak ne utazgathassanak a veszélyhelyzetben.

Pedig joguk van hozzá!

Szirmai Viktória, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatóprofesszora interjút adott a Pénzcentrumnak, amiben arra a kérdésre, hogy egyre több társadalmi konfliktus élesedik a koronavírus hatására: idősek-fiatalok, Budapest-vidék. A járvány felerősíti ezeket az alapból lappangó feszültségeket? – elmondta:

“A vidéki nyaralóikban megjelenő budapestiek ellen felszólaltak a helyiek és néhány polgármester is, hiszen nem voltak felkészülve a szükséges helyi szolgáltatásokkal márciusban, áprilisban egy akkortájt váratlan tömegre, és mert lassítani akarták a vírus terjedését.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a budapestieknek és másoknak is joguk van a vidéki nyaralóikba menni, már csak azért is, mert nemcsak az « első » otthonukban, hanem a « másodikban » is adófizetők.

A kérdéshez kapcsolódik,

hogy a százezer főt meghaladó népességű kilenc magyar nagyvárosban a kollégáimmal, több alkalommal is vizsgáltuk – ötezres reprezentatív mintákon -, a társadalmi konfliktusok észlelését. Az eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezettek

a budapestiek és a vidékiek közötti ellentéteteket jóval kisebb arányban érzékelték, mint például a különböző korosztályok, az idősek és a fiatalok közötti ellentéteket, vagy a gazdagok és szegények, a dolgozók és a munkanélküliek közötti konfliktusokat.”

A teljes cikket ide kattintva tudja elolvasni.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük