Lövések és robbantások, az elmúlt évtizedek magyarországi alvilága – A bűnüldözés sarlatánjai 1.

Nincsenek megoldatlan ügyek, csak ügyetlen megoldások vannak és hivatástudat nélkül tevékenykedő bűnüldözők. Az első igazi robbantásos merényletet 1995. szeptember 19-én, a Práter utcában volt. Lövések és robbantások, egy korszak lenyomata.

Bomba a pénzváltónak

Ez az ügy került föl a hazai robbantásos merényletek nagykönyvének első lapjára, s valószínű, hogy személyes ok, kétoldalú üzleti vita húzódik meg a tett hátterében. Rendkívül nagy erejű, távirányítású pokolgéppel gyilkolták meg a 32 éves A. Naji Awadot. A Magyarországra Jordániából áttelepült férfit a rendőrség Budapest egyik legtöbb pénzt forgató valutázójaként tartotta számon, ugyanakkor nem zárták ki azt sem, hogy kiterjedt közel- és közép-keleti kapcsolatai révén részt szerzett a hazánkba irányuló kábítószer-csempészetből is. Tény, hogy az áldozat milliós tételekben és meglehetősen magas kamatra adott kölcsön pénzt, ugyanakkor arra vonatkozó információk is napvilágot láttak, hogy az arab rossz minőségű drogot hozott be, megrendelőjét átverte, s ezért kellett meghalnia.

Csupán egyetlen momentum az előbb említett, az egész magyar alvilágot át- meg átszövő személyi és egyéb összefüggésekből: a Naji Awad elleni merénylet során megrongálódott Mercedes gépkocsi korábban azé a Csobolya Attiláé volt, akit egy korábbi Pest megyei ügyben Prisztás Józseffel együtt vettek őrizetbe. De, hogy kik és milyen rendőri kapcsolatokkal rendelkeztek és azt mire használták, az már egy másik kérdés. Kik életüket veszítették, kik továbbra is egymással, meg a hatóságokkal hadakoztak.

Azóta sincs ez másképpen

1996

Prisztás József 1996. november 1-én egy üzleti megbeszélésről távozott barátjával, amikor Prisztás az autójába ült, lövés dördült, a férfi kizuhant az autóból, a tettes pedig elkerekezett az alsó rakpart felé.

Prisztas
Prisztás Józse meggyilkolása

A következő sértett a Seres Zoltánhoz kötődő Lakatos Csaba volt, akit az ügetőpálya mellett, 1996. november 13 -án lőttek meg.
Totka Pál, a II. kerületben élő halnagykereskedő már legális jövedelme alapján is tehetős ember volt. Őt háza kerítésének tetejéről kilenc lövéssel életveszélyesen megsebesítik,1996 november 21-én három héttel a Prisztás gyilkosság után.

1996. november 26-án Budapesten a XI. kerületi Kőérberki úton több lövéssel megsebesítették Csapó Zoltán 56 éves vállalkozót, egy kamionparkoló tulajdonosát.
Pintér Sándort 1996. november 29-én felmentették az ORFK vezetése alól.

1996. november 29-én Budapesten az I. kerületi Attila út 13. számú ház előtt egy álarcos támadó rálőtt, majd miután nem találta el leütötte Dóri Sándor 52 éves budapesti vállalkozót. Az áldozatot kórházba szállították.

1996. december 18-án Budapesten az Üllői út 189. számú ház előtt az utcán lelőtték a “Cinóber” néven ismert Domák Ferenc 42 éves vállalkozót. Őt Rákóczi téri prostituáltak futtatójaként ismerte a rendőrség.

Páncéltörős új évet kívántak

1997

A merényletek 1997.- ben is folytatódtak,már január 1- én páncéltörő rakétát lőttek a Szépvölgyi úti Secret Night Clubra. Október 9-én a klub közvetlen közelében egy kerékpárra szerelt távirányítós bombával merényletet kíséreltek meg Hoffman István ellen, akit Prisztás utódjának tartanak. Ez volt az első alkalom, amikor „kívülállók” is megsebesültek. Még az 1997-es év krónikájához tartozik Szlávy Bulcsú eltünése, Zubovics Gyula szentendrei vállalkozó terepjárójának felrobbantása, aki ugyan a merényletet túlélte, de később a kórházban fertőzés következtében meghalt. Augusztus elején Molnár Péter veszprémi vállalkozót, november elején Szegeden pedig Németh Zoltánt ölték meg gépkocsijaik felrobbantásával. Dóri Sándor kaszinótulajdonosra, ismeretlen tettesek rálőttek.
Boros Tamás vállalkozóra,szintén ismeretlen tettesek lőttek, árulása miatt akartak vele végezni. Mivel 1997 tavaszán nagyrészt a tőle kapott információk alapján csapott le a rendőrség az Energol Rt. és a Conti Car Kft. vezetőire. Nyolcmilliárdos adócsalás gyanújával kezdődött az ügy, azonban a közel tíz évig tartó büntetőeljárás végére pár százmilliós összegre olvadt a vád. Minden idők legnagyobb olajügyének vádlottjai a végén akkora ítéleteket kaptak, mint amennyit előzetesben töltöttek. Volt, aki kevesebbet.

1997. december 18-án Gyöngyösön, a TA-MI élelmiszer áruház előtt alvilági leszámolásra emlékeztető módszerrel meggyilkolták Nagy András 46 éves gyöngyösi vállalkozót.

A Fenyő gyilkosság

1998

Fenyő gyíkosság
Fenyő gyíkosság

Gengszterfilmbe illő leszámolás tanúi lehettek 1998. február 11-én a fővárosi csúcsforgalomban a Margit körúton haladók. Fél hat körül a város talán legforgalmasabb pontján, a Margit utcában Fenyő János Mercedese mellett egy régi típusú Mitsubishi fékezett le, az autóból egy húsz év körüli férfi ugrott ki és egy Agram-2000 típusú hangtompítós géppisztolyból tüzelni kezdett a Vico Rt. elnök-vezérigazgatójára. Fenyőre 30 lövést adott le a vállalkozó azonnal meghalt.

Arany kéz
Arany kéz utcai robbantás

1998. július 2-án máig ismeretlen tettesek az Aranykéz utcában felrobbantották a fentiekben már említett Boros Tamást. A belvárosi merényletben rajta kívül három vétlen ember halt meg és több mint húszan megsebesültek.

(Folytatjuk)

Kapcsolódó

Gyárfás azzal védekezik, már nem volt oka megöletni Fenyőt

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Lövések és robbantások, az elmúlt évtizedek magyarországi alvilága – A bűnüldözés sarlatánjai 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük