A CEU maradt, de jobb lett volna, ha megy! – felfüggeszti a menekülteknek szóló oktatási programjait

A CEU a bevándorlási különadóról szóló, augusztus 24-én életbe lépett magyar jogszabályi rendelkezések miatt kényszerült erre a lépésre. A CEU adótanácsadói szerint lehetséges, hogy a törvény értelmében az egyetemnek 25 százalékos különadót kellene fizetnie a programok után.

Amíg a törvényi és adózási feltételek nem tisztázódnak, a CEU felfüggeszti a programokat. A CEU hangsúlyozza, hogy az OLIve programok kizárólag a Magyarország területén törvényesen tartózkodó személyeknek biztosítottak oktatást.

Büszkék vagyunk a programban végzett munkánkra, és az európai menekült és migrációs folyamatok terén végzett kutatásainkra, és mindent megteszünk, hogy ezt a munkát a jövőben is folytathassuk

– írták a közleményben.

Inkább ment volna…

Bajban vagyok – írja a hvg.hu-nak Ananya Azad, aki Budapestre készült, hogy a CEU segítségével folytathassa félbeszakadt újságírói tanulmányait. A hazájában halállal fenyegetett, Hamburgban menedéket talált bangladesi férfi ösztöndíjat kapott 54 további diákkal együtt, és szeptembertől kezdte volna az Európai Unió által társfinanszírozott tanulmányait. Ebből nem lesz semmi, mert a CEU utolsó pillanatban a bevándorlási különadóra hivatkozva törölte az OLIve programot. Ananya most nulláról kezdheti újra életét.

Ananya Azad hozzá van szokva, hogy az élet rendkívüli nehézségek elé állítja. Apját iszlamista fanatikusok próbálták megölni, mert felemelte a szavát a vallási szélsőségesek ellen. Majd ő maga is felkerült a 84 bangladesi blogger listájára, akiket feljelentettek a hatóságoknál. A bűne az volt, hogy az ország alkotmányára hivatkozva ragaszkodott a jogához, hogy ateistának vallja magát. Ahogy három éve Guardian megírta:

Ananya akkor hagyott fel az újságírással, amikor a listán előtte szereplő emberek ellen gyilkos merényletet követtek el, neki pedig megüzenték: “te következel”.

Az 1990-es születésű Ananya

nem tudott zárt ajtók mögött, örök rettegésben élni, így 2015-ben Németországba emigrált, és Hamburgban menekültként ismerték el. Az elmúlt éveket itt töltötte a Politikai Üldözöttek Hamburgi Alapítványának támogatásával. Pár hete aztán eljött a búcsú ideje, Ananya felmondott munkahelyén, és kiköltözött hanzavárosi albérletéből. Szeptember 1-től ugyanis Budapesten tanult volna.

A hvg.hu-hoz Ananya Azad által eljuttatott dokumentumok szerint a következő költségeket tartalmazta volna az ösztöndíj a program tíz hónapos ideje alatt:

  • tandíj,
  • havi társadalombiztosítási hozzájárulás,
  • szállás a CEU diákszállóján,
  • havi BKV-bérlet,
  • a vízumügyintézés költségei,
  • valamint 96 ezer forint havi költőpénz.

A bangladesi fiatal férfi három hónapja dolgozik azon, hogy minden feltételnek megfeleljen, beadta Magyarország berlini nagykövetségén a vízumkérelmet, és várta a szeptembert. Ez lehetett volna számára egy új élet kezdőpontja. Budapesten keresztül akart eljutni valamelyik európai egyetemekre, hogy végre befejezze a hazájában mesterszakon elkezdett újságírói képzést.

Közbeszólt a különadó

Szeretnénk tájékoztatni, hogy a programunkat nem tudjuk elindítani 2018 szeptemberében, ez sajnos azt jelenti, hogy az ösztöndíjat is törölték – tájékoztatta az egyetem Ananyát annak a levélnek a tanúsága szerint, amelyet a politikai üldözöttek alapítványa osztott meg Facebook-oldalán.

(forrás: hvg.hu)

Milliókkal kitömött tanácsadó támogatja a kormány hadjáratát a CEU és az MTA ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük