A CEU mellett tüntettek Budapesten

A CEU-ért tüntettek a Momentum Mozgalom kezdeményezésére az este Budapesten. Egy gimnazista tüntető szerint a CEU ügye még több fiatalt késztet arra, hogy elhagyja az országot.

Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke a demonstráción úgy vélekedett: a kormány azért akarja elüldözni a Közép-Európai Egyetemet Magyarországról, azért teszi tönkre az oktatást, mert Orbán Viktor fél azoktól, akik gondolkodnak.

Orbán Viktornak december 1-ig van ideje arra, hogy “levegye a mocskos, korrupt kezét az egyetemről”, a magyaroknak pedig arra, hogy megvédjék, ami az övék – tette hozzá a politikus.

Véleménye szerint ma olyan gondolkodókra van szüksége Magyarországnak, mint Széchenyi, Deák és Kossuth volt. Olyan emberekre, akik megálmodnak egy egyszerre nemzeti és európai Magyarországot. Ilyen embereket képez a CEU – jelentette ki Fekete-Győr András.

Ám az Orbán-rendszerben – folytatta – nem divat se gondolkodni, pláne nem divat bármit megkérdőjelezni. Vagyis, a kormánynak ma nem volna szüksége Széchenyire, Deákra és Kossuthra – fűzte hozzá.

A magyarok tömegeitől veszik el a tudás lehetőségét

A politikus úgy fogalmazott: őt nem érdekli, hogy az Egyesült Államok önbecsülését miként érinti egy amerikai egyetem “elüldözése” Magyarországról. Őt az háborítja fel, hogy magyarok tömegeitől veszik el a tudás lehetőségét, és a magyarok nemcsak dolgozni, hanem már tanulni is külföldre járnak.

Éppen ezért, a CEU megtartásáért a Momentum szórólapos kampányt indít az egyetem mellett, illetve november 16-ra újabb demonstrációt hirdet – mondta Fekete-Győr András.

Valójában nem a CEU, hanem a kritikus gondolkodás ellen küzdenek

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, a CEU egykori diákja szerint a kormány azért kiáltotta ki “közellenséggé” a CEU-t, mert az értékrendje nem egyezik az általa hangoztatott “álnemzeti lózungokkal”. Valójában nem a CEU, hanem az igazság és a kritikus gondolkodás ellen küzdenek – tette hozzá.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója azt mondta, kisebbségi magyarként született Ceausescu Romániájában, és amikor 1990-ben Magyarországra költözött, hirtelen “rászakadt” a szabadság. Ekkor határozta el, hogy küzdenie kell mások szabadságáért, ám soha nem gondolta volna, hogy 28 év elteltével a saját szabadságáért is újra küzdenie kell – mondta.

Venezuela 2.0?!

Az első szónok, a CEU venezuelai végzőse, Louis Cano volt. Szerinte ez a demonstráció nem az egyetemről, hanem a demokráciárról szólt:

“Venezuelában láttam, hogy a populizmus miként rombolja le a demokráciát. Egy országot már elveszítettem, nem fogok küzdelem nélkül elveszíteni még egyet!”

A tüntetők a Nádor utcától a Szent István térig töltötték meg az egyetem előtti Zrínyi utcát. Az emberek nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak, illetve azt skandálták, hogy “nem hagyjuk”. A szónoklatokat hangos taps üdvözölte, a demonstráció békés volt.

“Hogyha van egy olyan egyetemünk, ami végre a világ kétszáz legjobb egyetemében benne van bizonyos szakokkal, akkor ezt az egyetemet nem elüldözni kell, hanem támogatni” – mondta az Euronews-nak egy középkorú tüntető.

“Nem segíti azt, hogy több magyar maradjon itthon, és több magyar tanuljon magyar felsőoktatási intézményekben, sokkal inkább egy újabb lökést ad a fiataloknak, hogy elhagyják az országot” – véli egy gimnazista, aki egyetemre készül.

A CEU jelentőségét Budapest számára nem csak a tudományos munka adja, hanem például a hatalmas könyvtára. Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű könyvtára ez, amit nem csak a CEU-sok használhatnak, hanem mindenki számára nyitott.

A Momentum is megpróbálta elkérni az uniós pénzből vett kisbuszt…

Nemrég kiderült, hogy Orbán Viktor október 23-i, durván EU-ellenes beszédére olyan kisbusszal szállították fel a hallgatóságot, amelyeket a települési önkormányzatok az EU pénzén vettek.

Mivel ezek szerint az ilyen uniós forrásból kapott kisbuszokat lehet politikai pártok céljaira is használni, a Momentum is megpróbált egyet elkérni Almáskamarástól, hogy feljöjjenek vele a CEU mellett tartott tüntetésre.

Sajnos kiderült, hogy a fideszes buszhasználat rendben volt, mert állami meghívóval rendelkezett az alpolgármester, de minden más felhasználásról a képviselőtestületnek kellene döntenie, erre pedig túl rövid az idő.

Macron is a CEU ellehetetlenítéséről beszélt Szlovákiában

Emmanuel Macron francia államfő Andrej Kiska szlovák államfővel tárgyalt tegnap Pozsonyban, a találkozó után a két vezető sajtótájékoztatót tartott.

Egy újságírói kérdés a CEU jelenlegi helyzetére vonatkozott. Macron aggodalmát fejezte ki a magyar kormány politikája miatt, elmondta, hogy nem szabad engedni azoknak, akik eltérnek a közös értékektől.

Megvizsgáljuk, hogyan tehetünk meg mindent azért, hogy a magyar nép hozzáférjen a minőségi tudáshoz, és hogy ne üldözzék el a tanárokat. Azt hiszem, hogy ez feltétlen feladatunk – válaszolta.

(Forrás: MTI, Euronews, 444)

Kapcsolódó:

Frissítve! A CEU Bécsbe költözik, mert a kormány nem hajlandó aláírni a megállapodást New York állammal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük