“A cipője sarkáig nem érnek fel!” – és mégis ők kellenek?

Ahogy arról beszámoltunk, a Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre miniszterelnök szobra. Unokája szerint olyanok döntenek, „akik a cipője sarkáig nem érnek fel”.

El az útból?

“KEDVESEIM, MOST VÉGTELENÜL ELSZOMORODTAM. Megölték, a börtönudvar sarkába kaparták el, álnéven, a temető sarkába ásták kátránypapírba-szögesdrótba csavarva… a forradalom 60. évfordulóján alázták végsőkig, hazudoznak róla a mai napig – most szobrát “helyezik át”. Olyanok, akik a cipője sarkáig nem érnek fel. Sírni tudnék.” – írja közösségi oldalán Jánosi Katalin.

A hír, ami a fenti reakciót kiváltotta:

a Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre miniszterelnök szobra a Vértanúk teréről.

Az új helyet Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója javasolta, de előtte még egyeztetnek az alkotóval, és beszerzik a szükséges engedélyeket. A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén elfogadták a Vértanúk tere beruházással kapcsolatos kérelmet, így hamarosan megkezdődnek az előkészítő munkák, és várhatóan 2019 végére a megújuló Vértanúk tere a gyalogosoké lesz.

Wachsler Tamás szerint a Vértanúk terén a második világháború utáni szobor rombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani, és mint mondta Nagy Imre szobra új, méltó helyre kerül.

A Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma közleménye

“A Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma aggodalommal szemléli a sajtóban megjelenő, a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor esetleges áthelyezésével kapcsolatos híreket, megnyilvánulásokat.

Álláspontunk szerint névadónk, Magyarország miniszterelnöke – munkássága és életútja, a haza és a magyar forradalom ügye melletti egyedülálló és példamutató elkötelezettsége, honfitársai melletti kitartása és a mártírhalál vállalása alapján is – méltóvá lett egy fővárosi köztéri szobor állítására. Mindezen értékek az elmúlt években nem váltak füstté. A túlnyomó részt közadakozásból, Nagy Imre 100. születésnapjára készült szobor helyén maradása társadalmi ügy kell legyen – az emlékmű esetleges áthelyezése nem csupán a mártír miniszterelnök, de a forradalom és szabadságharc valamennyi résztvevőjének és vértanújának emlékét sértené.
Hazánk két nemzeti ünnepe az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére március 15-e, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére október 23-a. Mindkét forradalom miniszterelnökét (gróf Batthyány Lajost és Nagy Imrét) kivégezték. Mi, a Nagy Imre Alapítvány kurátorai egyenlő tisztelettel adózunk mindkettejük emlékének – ennek jegyében testületileg bízunk a Batthyány-örökmécses közelében, a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor helyén maradásában.”

A Jászai Mari térre kerülhet a Nagy Imre-szobor

Nagy Imre maradhat, vagy újra viszik…?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük