Gárdonyban új politikai termék megszületésének lehetünk tanúi, ez pedig a helyi politika irányította civilellenes kampány!

Parti területek beépítéseit célzó városvezetői döntések, 60 évre bérbeadott parti terület, bagóért átjátszott önkormányzati partszakaszok és fizető parkolók, betonfal, halpusztulás, alacsony vízállás, fürdőzés tiltása és büntetése a Holdfény sétányon, átmenetileg bezárásra ítélt strandok, kiszáradó madárrezervátum. Címszavakban ezekkel a hírekkel került be az országos sajtóba városunk az elmúlt egy évben. Mindezekért Tóth István szerint nem a város vezetése a felelős, sokkal inkább a szabad partszakaszokért és a tó kiszáradása ellen tüntető, az önkormányzat döntései ellen cselekvésre szólító városi civilek okolhatók – jellemezte a kialakult helyzetet a Gárdonyi Közlöny.

A civilek bűnbakká kikiáltása jól illeszkedik a nagypolitikai kampánymódszerekhez

Ellenségképet kreálnak lokálisan, amire ezután lehet mutogatni a kialakult vagy okozott problémáért. Akkor van erre a fortélyra igazán szükség (és ebben az esetben is igazán hatékony), amennyiben az adott politikus személyes felelőssége alá tartozó ügyekben, a hozzá szorosan kapcsolódó gazdasági érdekközösségek sérülnek.

Az uniós forrásból megvalósult építkezések vállalkozóin kívül, kiemelt idegenforgalmi desztinációként Gárdonyban szabad szemmel is jól látható bevételt a turistákra épülő cégek tudnak felmutatni, ők együtt a város krémje, akik felé az önkormányzatnak gesztusokat kell gyakorolni, cserébe a kellő pillanatban ők is ezt teszik majd. Így működik a hatalomként definiált rendszer!

Viszont ez a kölcsönös függőségen alapuló kapcsolat most megsérült,

mert az idegenforgalom több mélyütést is beszedett, a turisták a szezon közepén eltűntek, így a vállalkozók és az önkormányzati cégek bevétele is visszaesett. A fent említett esetek többségében közvetve vagy közvetlenül de nyakig benne volt a város vezetése. A polgármester egyedül dönthetett a város minden ügyében egy éven keresztül és a cselekés hiányát jól mutatja, hogy amig Balatonfenyves polgármestere állami segítséget kért a tóparti nyilvános illemhelyek ingyenessé tételéhez is, Gárdonyban a halpusztulás után hetekig még csak meg sem szólalt a polgármester.

Gyanítható a vállalkozások a szó igazi és átvitt értelmében is benyújtják majd a számlát

Ahogy azt a békát is le kell majd nyelni, hogy a városi strandok sem hozták a kívánt forgalmat, így az ebből remélt bevételt sem tudják visszaforgatni a gazdasági körök táplálásához szükséges építkezések, presztízs beruházások érdekében. Ezért további ingatlaneladások várhatók, hogy pénzhez jussanak.

Sok éhes szájat etetni kell, most pedig egyszerre megszaporodott az asztal körül ülők számra. Ennek pedig lehet anyagi és hatalmi következménye is.

Aki valaha ült már tárgyalóasztalnál az tudja, egy ilyen helyzetben a károkat elszenvedő vállalkozások egészen biztosan gyors kompenzációt kérnek majd és Tóth István bármennyire is megingathatatlan embernek mutatja magát, ebben a kérdésben nincs választása.

Csökkentett bérleti, közterülethasználati konstrukciókkal, kedvezményes ingatlanvásárlási lehetőségekkel, önkormányzati köztulajdon apportálásával, vagy városi megbízások ígéretével meg lehet majd oldani a helyzetet. Ezekhez pedig a megszokott módon asszisztál majd minden hozzá lojális önkormányzati képviselő.

De ennek a hírét már nagyon nehéz lesz átpréselni a közvéleményen gyorsan megmutatkozó, szavazatokban mérhető veszteség nélkül. A probléma megoldása sürgető, választások pedig a nyakunkon, mindennek a tetejében az elmúlt másfél évtizedben előszőr valódi versenyhelyzetre kényszerül a várost is vezető kormánypárt ebben az országgyűlési választókörzetben is.

A helyzet egyedül a kommunikáció szintjén ad némi menekülő utat

Itt pedig már van kitől tanulni. Amennyiben megfogalmazható a város vezetésén kívül álló, de nehezen megfogalmazható ellenség, minden felelősség átruházható rá. Megindulhat a kampány, de mivel nincs értékelhető ellenzék a városban,

az országos Soros, Brüsszel, LMBTQ és migránsellenes közbeszéd gárdonyi megfelelője a következő hetekben, hónapokban a civil szó lesz, amit a gyengébbek kedvéért majd összemosnak a nyaralótulajdonos és álhír szavakkal.

Ha mindez átmegy a közvéleményen a város kisebb ellenállás mellett eladhatja a megmaradt part menti és belvárosi területeit, ahogy a tóparti beépítések, a polgármester által vízionált 4-5 szálloda esetében sem kellene tartani a helyi vagy az általuk elért országos jelentőségű hírveréstől. A vállalkozók kompenzálva, a gesztusok a kellő időben továbbra is érkeznek majd. Az ellenálló civilek pedig megfélemlítve, elhallgattatva.

Ettől a perctől kezdve minden elégedetlen emberre rásüthető majd szitokszóként: civil!

A stratégia betonbiztos, de túl rég óta játszák már ahhoz, hogy ne legyen kiismerhető

Az ajtót a polgármester gyorsan berúgta, az augusztus 11-én megtartott képviselő-testületi ülésen ismertette a civilek teljes és kizárólagos felelősségét a turisztikai idény kudarca miatt. Muray Rita alpolgármester pedig még azt is kijelentette a tóban lévő víz eladásával is megvádolták őket. Tóth István még ezen túlment és újabb súlyos állításokat tett. Jelezte,

listája van azokról a civilekről, akik a politikai irányvonalát nem követik. Névsora alapján pedig a helyi vállalkozók felkeresik majd a Velencei-tó kiszáradásától tartó és a tervezett tóparti beépítések, városi ingatlaneladások ellen fellépő embereket.

Egészen biztosan a véletlennek köszönhető, hogy a Gárdony Városüzemeltetési Kft. (GVÜ) ügyvezetője, Tihanyi Tamás éppen a testületi üléssel egynapon írt Tóth Istvánnak a civilek okozta szerinte 160 millió forintos kárról, ami a helyi vállalkozásokat sújtotta. A mai nap a nagy nyilvánosság számára is megismerhető levélben Tihanyi azt állítja,

az alaptalanul, minden háttér információt nélkülöző civilek többek között mérgező vízről és állandó halpusztulásról beszéltek. Tihanyi hiányosságát mutatja, hogy kizárólag állít, érveit egyetlen cikkel, közösségi oldalon található bejegyzéssel vagy Tv riporttal sem támasztja alá. Ez gyakori módszer a városvezetés és a hozzájuk tartozó szereplőknél.

A GVÜ-ről érdemes tudni, hogy a város a tulajdonosa, kontrollt felette a polgármester gyakorol

Emellett a cég felügyelő bizottságának elnöke Muray Rita. A fiának, Dányádi Áronnak éppen Tihanyi levele megírásának napján szavazott meg a gárdonyi kormánypárti frakció egy 4.7 millió forint értékű önkormányzati megbízást.

Az összeghangolt és a polgármesterhez méltó, karakterazonos kezdés jól vázolta a következő időszak irányát, amihez önszántukból vagy irányítottan de a város és így Tóth István befolyása alatt álló vállalkozói érdekkör is bizonyos mértékig támogatni fog, a látható következetlenségek ellenére.

Hiszen amig a közvélemény már rég túltette magát a rossz vízminőség miatt átmenetileg zárva tartó strandokon (amelyek környezetébe a betonfalat építették), a vízminőség romlásával és a standbezárásokról szóló közlemény a mai napig főoldalon olvasható az önkormányzat honlapján, a standok újra nyitásáról ugyanitt nem látható egy betű se. Ahogy az is nehezen magyarázható, hogy amig a polgármester a helyi vállalkozók sokmilliós káráról beszél, a Holdfény sétány fürdési tilalmával a területen található szolgáltatók, a büfé, étterem és sporteszköz kölcsönző éppen az ő döntésének következtében bukott jelentős összegeket.

Bárhogy is lesz, az eljövendő hónapokban egy új politikai termék megszületésének lehetünk tanúi

Ez pedig a helyi politika irányította civilellenes kampány. Ezzel pedig veszélyes játékba kezdett a városvezetés. Mert

amig Brüsszelt vagy a migránsokat a távolból lehetett utálni, addig a civilséggel gyakorlatilag egyenértékű a város teljes lakossága (még akkor is, ha a szószólókról listát is vezet).

Emellett a kampány élére álló polgármester előadásmódja a lemérsékeltebben szólva sem éppen megnyerő, így az egészen biztosan jelen lévő támogatói csoportja (a lakosság cca. 15 százaléka a legutóbbi választás alapján) mellé is nagyon nehéz becsatornázni újabb embereket, viselkedését látva inkább a protest emberek száma bővül majd a jövőben.

Forrás és fotó: Gárdonyi Közlöny

 

civil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük