A Covid-story kezd krimibe illő fordulatokat venni - Városi Kurír

Sorting by

×

A Covid-story kezd krimibe illő fordulatokat venni

Már 2019 novemberében kórházba került három ember a SARS-Cov-2 vírus által okozotthoz hasonló tünetekkel Kínában. Mindannyian a Vuhani Virológiai Intézet kutatói voltak, ami erősíti, hogy valamilyen formában a laborból szabadulhatott ki a vírus, de azt nem támasztják alá, hogy a betegséget mesterségesen állították volna elő – derül ki amerikai hírszerzési jelentésekből.

Hirdetés

A kínai Vuhan Virológiai Intézet (Wuhan Institute of Virology – WIV) három kutatója 2019 novemberében eléggé megbetegedett ahhoz, hogy kórházi ellátást igényeljenek – számolt be egy korábban nem nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jelentésről a WSJ. Az információk tovább erősítheti a nyomást, hogy részletes vizsgálatot folytassanak le annak kiderítésére, hogy a koronavírus a laboratóriumból kiszabadulhatott-e ki.

Szakértők már régen sejtik,

hogy bár a kínai hatóságok szerint az első megerősített eset egy férfi volt, aki 2019. december 8-án betegedett meg, de maga a vírus régebb óta terjedhetett a közösségben. Emiatt régóta várják, hogy Kína alaposan vizsgálja meg a járvány elterjedésének körülményeit. Bár az összeesküvés-elméletek hívei már régen terjesztik azt a bizonyítatlan állítást, hogy a SARS-CoV-2 vírust – mely a Covid-19 megbetegedést okozza – mesterségesen állították elő a laboratóriumban, a kutatók szerint valószínűbb, hogy zoonózis történt, vagyis természetes körülmények között terjedt át denevérekről emberekre a kórokozó egy mutáció révén.

Az amerikai hírszerzési jelentés nyilvánosságra kerülése a kutatók számáról, megbetegedésük időpontjáról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntéshozó testületének ülése előtt történt, amely várhatóan megvitatja a Covid-19 eredetével kapcsolatos vizsgálat következő szakaszát. A WHO már tavaly megkezdte a vizsgálatát, több adatot is közölt, amely megerősítette, hogy valószínűbb a vírus természetes átugrása, de soha nem zárták ki a laborszökevény-elméletet. A mostani információk sem jelentik azt, hogy a vírus mesterséges eredetű, de azt a feltételezést erősíti, hogy a kórokozó már a hivatalos jelentések előtt cirkulált a Vuhan környéki területeken.

Hiteles, de nem perdöntő

A Wall Street Journal szerint a mostani jelentés részletei túlmutatnak egy, a Trump-kormányzat utolsó napjaiban kiadott külügyi tájékoztató adatain, amely szerint a koronavírusokat és más kórokozókat vizsgáló laboratórium több kutatója 2019 őszén

“a Covid-19 vírusra és a szokásos szezonális betegségre egyaránt jellemző tünetekkel” lett rosszul.

A laboratóriumi kutatókról szóló értesüléseket ismerő jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők eltérő véleményt fogalmaztak meg, hogy mennyire bizonyítottak az állítások: egy személy azt mondta, hogy azokat egy nemzetközi partner szolgáltatta, és jelentősek lehetnek, de még további vizsgálatra és további megerősítésre szorulnak, míg egy másik forrás szerint

“a különböző forrásokból származó információk kiváló minőségűek voltak”.

A vuhani intézet nem osztotta meg a nyers adatokat, biztonsági naplókat és laboratóriumi feljegyzéseket a denevér-koronavírusokkal kapcsolatos kutatói munkájáról

Kína többször is tagadta, hogy a vírus kiszökött volna az egyik laboratóriumából. Vasárnap a kínai külügyminisztérium idézte a WHO vezette csoport februári látogatása után levont következtetéseit, miszerint a laboratóriumi szivárgás rendkívül valószínűtlen.

“Az Egyesült Államok továbbra is a laboratóriumi szivárgás elméletét hangoztatja”

– közölte a külügyminisztérium a The Wall Street Journal megkeresésére.

“Valóban a forrás felkutatása miatt aggódik, vagy megpróbálja elterelni a figyelmet?”

– reagált kérdésekkel a pekingi kormányzat. Peking azt is állította, hogy a vírus Kínán kívülről származhatott, többek között a marylandi Fort Detrick katonai bázis egyik laboratóriumából, és felszólította a WHO-t, hogy vizsgálja meg a más országokban előforduló korai Covid-járványokat. A legtöbb tudós szerint semmi sem támasztja alá azt az elképzelést, hogy a vírus egy amerikai katonai laboratóriumból származik, és a Fehér Ház szerint nincs hiteles bizonyíték, ami megalapozná a vizsgálatot.

Kína eddig nem folytatott transzparens vizsgálatot, a WHO eljárását is többször hátráltatták. Ráadásul tavaly Li-Meng Yan kínai virológus egy gyenge minőségű, többszörösen cáfolható állításokat tevő tanulmányt tett közzé, amelyben a vírus mesterséges genetikai mutációit sorolta fel. Maga a kutató azt állítja, hogy ő maga is foglalkozott a denevérről-emberre való terjedéssel, azonban ezt cáfolták, kutatását pedig szakértők szakmailag megalapozatlannak tartják. Viszont Yan állításai feltüzelték az összeesküvés-elméletek híveit.

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser szerint

“A WHO már lezárt vizsgálata szerint ugyan nagyon valószínűtlen, hogy a vírus a vuhani virológiai laborból szabadult volna el. De ebben egyre többen kételkednek.

Pár hete 18 világhírű immunológus írt arról, hogy másfél évvel a kitörés után sincs meg a közvetítő állat. A SARS és a MERS esetében félév után megtalálták.

Az is fokozta a gyanút, hogy nincs meg a vuhani labor rendkívüli eseményeket listázó naplója. Pedig ősszel költöztek egyik helyről a másikra. Ez önmagában is rendkívüli esemény. Most pedig a The Wall Street Journal hozta nyilvánosságra, hogy a vuhani labor három kutatója már 2019 novemberben kórházba került. Koronavírus tünetekkel. Miközben a hatóságok az első hivatalos betegeket december közepén jelentették. A piacról.

Az amerikai hírszerzés által most közzétett jelentés arra utal, hogy már nem csak a konteó-hívő Trump, hanem a Biden adminisztráció sem tartja kizártnak a laborból elszabadult vírus teóriát.

Kína igyekszik minden nyomot eltüntetni a WHO és a nemzetközi kutatók elől.

A diktatúrák titka a titok

Ám az amerikai hírszerzés eszközeit nehéz lesz kivédeniük.

  • Mi lesz, ha az USA megdönthetetlen bizonyítékokkal állna elő?
  • Mekkora kártérítési perek várhatók?
  • Hova állnak a ma még hezitáló államok az USA kontra Kína nagyhatalmi csatában?
  • És Magyarország ⁉ A Belgrád-Budapest vasút és a Fudan után?

Kapcsolódó

Forrás

 

covid

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “A Covid-story kezd krimibe illő fordulatokat venni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.