A családok évében szakítottak el gyerekeket szüleiktől

Három esztendő alatt legalább 10 ezer család veszítette el otthonát a kilakoltatások miatt, a legtöbbet – 3600 családot – 2017-ben költöztették ki otthonából.

Sem a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, sem a szociális és családügyekért felelős Emmi nem tartja nyilván, hogy hány gyermek került kilakoltatás miatt állami gondozásba, de a megyei kormányhivatalok kérésükre adtak ki erről adatokat.

Az összesítés szerint – a fővárost leszámítva – az elmúlt két évben nyolc gyerek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt, közülük négy kiskorút a családok évében emeltek ki a családjából.

A gyámhivatali beavatkozások

Borsod, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében történtek.

Budapesten történik a legtöbb végrehajtás és kilakoltatás

A fővárost  azért kellett „leszámítani”, mert a budapesti hivatal azt közölte, nem rendelkezik a kért információkkal. Ez pedig azért lett volna fontos, mert messze Budapesten történik a legtöbb végrehajtás és kilakoltatás. A lap a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult a fővárosi adatok visszatartása miatt. A hírportál arra is emlékeztet, hogy

az év elején a fideszes többség leszavazta azt a javaslatot, amely megtiltotta volna a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását,

és ami önkormányzati kötelezettséggé tette volna a kilakoltatással fenyegetett családok elhelyezését.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó

DK: a Fidesz aljas módon gátolja a kilakoltatási és lakhatási válság kezelését

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük