A csalást ellenőrző Integritás Hatóság zárvatartással kezdte működését – Talán majd hétfőn….?

Tudják, az Integritás Hatóság az, amelyik az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálására jött létre. Az intézmény felállítása az egyik legfontosabb, az Európai Bizottságnak tett vállalás a kondicionalitási tárgyalások kapcsán és aminek megalakulásával a regnáló szerint az aggályokat  tulajdonképpen kiküszöbölte a magyar kormány. Igen ám, de már az indulásnál….

“Magyarosra sikeredett már az első nap is…”

Navracsics Tibor olvasatában az Integritás Hatóság az uniós forrásokból megvalósuló projekteket, közbeszerzési eljárásokat monitorozza majd, és részt vesz a korrupcióellenes terv összehangolásában  és december közepére az az úgynevezett korrupcióellenes munkacsoport is megalakul a hatóság mellett – idézte a minisztert a Mandiner.

Ehhez képest…

Ma indult az Integritási Hatóság, Tompos Márton meg is tette volna az első feljelentéseket, de még az épület sem volt nyitva

-írta közleményében a Momentum. “November 19-én indult el papíron, a kormány egyik legnagyobb vállalása az Európai Unió irányába, Integritás Hatóság. Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője, azonnal szerette volna tesztelni a hatóság működését, de még az épület sem volt kinyitva.

“A kormány bejelentette, hogy ma – november 19-én – indul az Integritás Hatóság, amely elvileg nagyon fontos munkát végez majd a korrupció ellen és lehet hozzájuk fordulni EU-s pénzek ellopása kapcsán. Úgyhogy én hoztam is nekik pár ügyet”

– kezdte bejelentkezését a Momentum politikusa.

Az első 5

Tompos Márton összesen 5 korrupciós ügyet szeretett volna bejelenteni a hatóságnál:

  • a kórházi gép kartell ügyét, amelyben érintett – a volt államtitkár – dr. Maróth Gáspár és a GVH itt büntetést szabott ki, de eljárás nem történt;
  • a 420 milliárdos közműépítési csalást, ahol a Fővárosi Ügyészség nem rendelt el nyomozást, annak ellenére, hogy kiderült, csókos cégek kapták a beruházásokat és a pályázatíró cégek is köthetőek voltak a nyertesekhez;
  • az Öveges Programot, ahol kémia tantermek kialakítására nyertek cégek támogatást, de a pénzek egyáltalán nem erre lettek elköltve;
  • a, Farkas Flórián nevével fémjelzett, Híd a munka világába programot, amelyben 1,6 milliárd forint tűnt el; és végül
  • az Elios-ügyet, amelyben személyesen Tiborcz István, az érintett és több mint 130 oldalas OLAF jelentés született.

Az első napon nem jött össze….

Megnéztük, hátha interneten beadhatta volna a képviselő a kiválasztott ügyeket és fenntartva a lehetőséget, hogy másként hívják majd a hivatalos honlapot, az alábbit találtuk az “integritashatosag.hu-ra:

Tudta?

Az Integritás Hatóság feladata: fellép minden olyan esetben, ahol a Hatóság álláspontja szerint valamely, az európai uniós források felhasználása vagy annak ellenőrzése körében feladat- és hatáskörrel rendelkező szervezet nem tette meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely érinti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodását vagy az EU pénzügyi érdekeinek védelmét, vagy ennek komoly kockázata felmerül.

Hatáskörrel rendelkezik az EU-tól részben vagy egészben pénzügyi támogatásban részesülő tervezett, folyamatban lévő vagy korábbi intézkedések vagy projektek tekintetében. Egy projekt kivonása az európai uniós finanszírozásból nem érinti a Hatóság hatásköreit, amennyiben a csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság érinti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az EU pénzügyi érdekeinek védelmét, vagy ennek komoly kockázata felmerül.

Szereplők…

Novák Katalin aláírta, hogy a testület elnöke Bíró Ferenc, helyettese Holbusz Tímea és Dabóczi Kálmán.