A csehek beintettek Orbánnak és kiállnak Merkel mellett

Az európai pénzek kifizetését Magyarország és Lengyelország hétfőn vétózta meg. Budapest és Varsó lépésének indokaként közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az európai pénzek kifizetését a jogállamiség elveinek betartásához kössék.

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter

bízik abban, hogy az európai uniós költségvetési keretet és a helyreállítási alapot érintő vita nem hátráltatja majd az európai pénzek kifizetését az egyes tagállamoknak. A cseh diplomácia vezetője erről szerdán a Prágai Európai Csúcstalálkozó elnevezésű internetes videókoferencián beszélt. A jogállamiság elvét Tomás Petrícek az Európai Unió egyik alapértékének nevezte.

„A helyzet azt mutatja, hogy nem mindig érthetünk egyet visegrádi partnereinkkel. Csehország számára a német elnökség által elért kompromisszum teljes mértékben elfogadható”

– jelentette ki a szociáldemokrata párti cseh külügyminiszter, akinek szavait a közszolgálati cseh hírtelevízió idézte.

Az Európai Unió nemcsak az egyes tagállamok közötti tranzakciókról szól

– fejtette ki Petrícek -, hanem az értékekről és az elvekről is, amelyek egyike a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása.

Arról is szól, hogyan ellenőrizzük a közpénzek felhasználását. Az összes tagállam adófizetőinek a pénzéről van szó, a jogállamiság tisztelete a pénzük védelmét is jelenti

– mutatott rá Tomás Petrícek.

Számunkra nagyon fontos annak a módnak a megtalálása, hogy hogyan tudjuk a helyzetet feloldani

Úgy vélem, hogy végül Lengyelországnak és Magyarországnak is szüksége van a koronavírus-járvány szociális és gazdasági következményeinek áthidalására

– vélekedett a cseh tárcavezető.

Közös érdek, hogy mielőbb elfogadjuk a helyreállítási alapot és a közös költségvetési keretet is

– jegyezte meg Petrícek.

A vétó nem jelenti a tárgyalások végét

– jelentette ki a konferencián Ivan Korcok szlovák külügyminiszter. Úgy vélte: ezért nagyon fontos, hogy az európai uniós tagállamok vezetői mihamarabb személyesen is találkozhassanak, és ne csak videokonferenciák keretében beszéljenek egymással.

Ivan Korcok egyetértett cseh kollégájával

abban, hogy a jogállamiság az Európai Unió egyik alapelve. Szerinte nagyon szerencsétlen lenne, ha a jogállamiság elve megosztaná az Európai Uniót.

Ez az elv mindannyiunkra alkalmazható. Jogállamiság nélkül nem lesznek pénzátutalások a tagállamok között, és nem lesz szolidaritás sem

– jegyezte meg a szlovák miniszter.

Ezért vétózott Magyarország – Orbán Viktor nyilatkozata

Orbán Viktor kormányfő az MTI-nek küldött egy nyilatkozatot arról, hogy miért vétózott Magyarország az uniós költségvetésnél, Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő pedig a Twitteren osztotta meg ennek angol változatát szerda reggel.

A nyilatkozatban lényegében azzal érvel a kormányfő, hogy azért vétózott,

mert a kormány migrációs politikája miatt a jogállamisági feltételekkel akarnak büntetni, zsarolni az uniós vezetők, amit ő nem hagy és a nyilatkozat végén vázolt egy lehetséges kiutat a patthelyzetből (az uniós szerződés módosítását, ami szintén egyhangúságot igényel a tagállamok között, így rövid távon biztosan nem lehet valódi megoldás).

orbán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük