Kerítésen innenKiemelt hírek

A csirkefarhát a szegények lazaca? – Ma már többségüknek az is luxus!

Kenyér, tej, felvágott, könnyek... - Ön szerint Orbán erre hivatkozva hirdetett veszélyhelyzetet?

Egy igaz történet Debrecenből. Mindennapos, és semmi meglepő nincs benne. A járvány előtt is sok szegény élt a városban, a vírus terjedése óta sajnos egyre többen kerülnek olyan élethelyzetbe, hogy önmaguk nem tudják megoldani a gondjaikat.

Köztük, nagyon sok kisnyugdíjas

Az ellátásuk összegéből egyre kevesebbet tudnak a piacon vásárolni, sokuk számára a hó vége felér csapással. Régebben azt mondták, hogy a csirkefarhát a szegények lazaca, ma már többségüknek az is luxus.

Kenyér, zsír, tej az már nem mindig, pár szelet felvágott, a legolcsóbb fajtából.

Az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület, a héten egy debreceni kisnyugdíjastól kapott levelet, amelyet név nélkül adott közre:

“79 éves vagyok, Debrecenben élek nagyon nehéz körülmények között, teljesen egyedül, önkormányzati lakásban. Havi nyugdíjam, 70.000 ,- Ft, ebből rendezem a lakás bérleti díját, rezsi és gyógyszer költségeimet. Megélhetésre néhány ezer forintom marad. Ezért kérném Önöket, amennyiben lehetséges, támogassanak, bármilyen étel csomaggal.”

Sok szomorú sorssal találkozunk, ha tudunk, segítünk

De a mi lehetőségeink igen szerények, kis pénzű, jószívű emberek támogatásából próbálunk segíteni – írta Lipcsei Andrea az egyesület vezetője.

Természetesen a levél írója is felkerült a védenceink közé, a héten már kapott is csomagot.

Sajnos a koronavírus járvány a mozgásterünket leszűkítette: nyilvános közterületen nem tudunk Morzsapartit tartani. Több hete levélben fordultunk a város polgármesteréhez. Ebből a levélből egy idézet:

“Tisztelettel kérjük Debrecen megyei jogú város vezetését, tegyen meg mindent, azért, hogy egyetlen debreceni ember se nélkülözzön ezekben a nehéz, kiszámíthatatlan időkben. Amennyiben szükséges csoportosítsanak át pénzügyi forrást a városban élő kisnyugdíjasok, nélkülözők, szegény sorban élő kisgyermekes családok, a hajléktalanok ellátására. Kérjük a város polgármesterét, tegye lehetővé, hogy minden rászoruló debreceni, naponta -munkaszüneti- és ünnepnapokon is- legalább egyszer meleg ételhez jusson. Kezdeményezzük, hogy a 100 ezer forint alatti debreceni kisnyugdíjasok, karácsony előtt, alanyi jogon egyszeri, 50 ezer forintos támogatásban részesüljenek.”

Választ még nem kaptunk,

-folytatta Lipcsei, de addig is gondoljuk azért mindenki azzal van elfoglalva, mit tehet a város vezetése az itt élő nehéz sorsú emberekért.

Kérjük, hogy akik kilátástalan helyzetben vannak, forduljanak bizalommal az önkormányzathoz. A szociális területért felelős alpolgármester Civishir.hu-n megjelent interjújában is arról beszélt, hogy minden debreceni a fontos a cívis város vezetése számára.

Az önkormányzat által indított tájékoztató vonalon hívható telefonszámok a következők: 06-52-517-768; 06-52-517-614;

Mi a magunk lehetőségei szerint igyekszünk annak a mintegy 100 rászorulónak segíteni, akik a védenceink

Amennyiben anyagi lehetőségünk engedi, akkor tudjuk a létszámot növelni. Ezért minden támogatást örömmel fogadunk.

Az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület kérése:

  • A Mikuláscsomagokhoz csokit, édességet, szaloncukrot várunk, minden mennyiségben;
  • Karácsonyra korlátlan mennyiségben várunk TARTÓS ÉLELMISZERT, burgonyát, almát, déligyümölcsöt, szaloncukrot, gyerekjátékokat, gyermek könyveket. / Használt ruhát most nem gyűjtünk./;
  • Várjuk olyan debreceni családok jelentkezését, akik Szenteste egy-egy szegény család számára gondoskodnak élelemről; >> Számítógépeket, laptopokat örömmel várunk, a legtöbb szegény családban az online oktatás elemi feltételei is hiányoznak;
  • Pénzbeli adományokra is számítunk. Az egyesület számlaszáma:

Egy Morzsányi Szeretet Egyesület; Erste Bank; Számlaszám: 11600006–00000000—93568971 Megjegyzésbe kérjük beírni: Karácsony, 2020

A természetbeni adományokról erre a címre kérünk tájékoztatást: morzsapartydebrecen@gmail.com.

Segítsünk abban, hogy mind többen higgyenek abban, hogy azért mert szegények, ugyanolyan emberek, mint azok, akiknek az élet napos oldalán jutott hely. Egy kis melegségre és emberségre minden felebarátunknak szüksége van.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

-írta Lipcsei Andrea egyesületvezető.

SZFE

About Author

Szólj hozzá!