A Kossuth Kör Debrecen csoport is megszólalt a Debrecenben kialakult ellenzéki fronthatásról. A témával a Városi Kurír bőségesen fogalakozott az elmúlt napokban. Most a KKD tanulmánynak is beillő terjedelmű nyilatkozatából közlünk kivonatokat. 


Nem lehet megoldani a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket…” (Einstein)

Legelőször is úgy illik, hogy az alábbi értékelés és javaslatok szerzői – „elkövetői” bemutatkozzanak:

Mi a Kossuth Kör Debrecen ideiglenes elnöksége vagyunk. (KKD)

A Kossuth Körök pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) helyi szervezetei. Az MMM-et Márki-Zay Péter elnök képviseli és jeleníti meg az ország nyilvánossága előtt.

Kiemelt feladatunk a Debrecenben meglévő ellenzéki pártokkal, Civil- és Szakszervezetekkel, illetve pártokon kívüli civil lakossággal a kapcsolattartás. Közös akciók szervezése és a teljes ellenzéki szövetség bővítése, támogatása.

Így indult

A 2019-es év kezdete óta tárgyalássorozaton vettek részt a Debreceni valódi ellenzéki pártok és szervezetek. Az hogy miért rekedt meg a sokféle irányból érkező (és sokféle módon szocializálódott) résztvevő között az eleve nehezen felépíthető egyetértés és bizalom, az a külső szemlélő számára kideríthetetlen. Az mindenesetre több mint érdekes, hogy szinte minden tárgyalófél a többiek egyfajta áldozati bárányaként tekint magára és az általa képviselt szervezetre.

 „Úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött…” kronológia

A 06.19-i debreceni tárgyalásra úgy ültek le a felek, hogy addig nem állnak fel, amíg megegyezés nincs (A Jobbik kivételével, mert ők addigra már kiszálltak) Éjszaka 11 után álltak fel azzal, hogy szándékaik ellenére mégsem sikerült konszenzusos megállapodásra jutniuk – pedig már nagyon közel jártak hozzá – és ezért 06.25-én (kedden) folytatják a tárgyalásokat. Az éjszaka folyamán viszont valami megroppant és többszöri levélváltás után a Momentum vezetése is bejelentette, hogy ők is felállnak a tárgyalóasztaltól.

06.21. Jármi Péter az LMP H-B Megyei elnökeként bejelentette, hogy ők is kilépnek a debreceni tárgyalásokból. Varga Zoltán (DK) pedig a Jobbikot és a Momentumot tette felelőssé „a tárgyalások felrúgásáért”

06.21-22. Egy szűk baráti csoport – leginkább a magukat „Mi vagyunk Debrecen”-nek nevező informális csoport tagjai – a rendelkezésükre álló felületeken (social media) melegen üdvözölték a tárgyaló asztalt elhagyó pártok döntését (Jobbik, Momentum, LMP) és egyúttal verbálisan hevesen támadták a tárgyalásokból felálló hármason kívüli pártokat és szervezeteket. Ezzel vette kezdetét az igazi adok-kapok

Hol tartunk ma ? A remények veszni látszanak…

Külső szemlélőként – szurkolóként megítélhetetlen, hogy egy szűk csoport már a kezdetektől fogva „cinkelt lapokkal játszott-e” és eleve a zsákutcára gyúrt, vagy ugyan tiszta volt a lapjárás, de közben elveszett a bizalmuk – reményük és áttértek a kisebbik lost stratégiára.

Hogy mit is jelent ebben az esetben a „kisebbik lost stratégia” ?

Az ellenzéki vezetők nagy része már bukottnak tekinti az őszi önkormányzati választásokat Debrecenben és ezért tipikusan a Fekete Péter kártyajátékot kezdte el játszani. (Vagyis a stratégiai cél az, hogy más vigye el a balhét a közös ellenzéki kudarcért, de legalábbis a felelősség látszatát verje rá valamelyik másik ellenzéki pártra.)

Az ellenzéki érzelmű választópolgárok mérhetetlen csalódással és kiábrándultsággal értesültek a fejleményekről. Ők tömegesen összefogást, közös egy az egyes jelölteket reméltek / akartak és ettől a Kósa maffia (Mr 20% plusz) megroppantását várják.

Azt várják, hogy ne a presztízsberuházásokról, a helyi korrupcióról és botrányokról (és ezek eltusolásáról) legyen hírhedt Debrecen – az ország második legnépesebb városa. Mindezt pedig leginkább azért, hogy 2020-tól már ne kelljen külföldre menekülnie a helyi viszonyoktól megcsömörlött fiatalabb és idősebb nemzedéknek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét