Hát megtörtént, aminek régen meg kellett volna történnie. Ó, nem a 7. cikkely alkalmazásáról beszélek, hanem arról a bizonyítványról, amit Orbán kapott: ő az, meg a „pártja”, aki-ami nem kell.


Orbán egy csapásra elvesztett mindent

A szavazás nemzetközi következményei pillanatnyilag kiszámíthatatlanok. A logikus az volna, ha a Néppárt legalábbis felfüggesztené a Fidesz tagságát. De enélkül is egyértelmű: a Fidesz a helyére, a megvetett, kiközösített szélsőjobb mellé került. Orbán egy csapásra elvesztett mindent: már nem az unió megújítására készülő kivételes politikus, netán Vezér, hanem az EU bugris-bunkó ellensége. Olyan ember, akit kinevetnek a strasbourgi képviselők, akinek egyetlen szavát sem hiszi el senki, akit komolyan kell venni.

Hogy maga Orbán és elkötelezett hívei hogyan reagálnak, szinte teljesen érdektelen. Minden úgy történik, ahogy várni lehetett: a kijózanodásnak, a tényekkel való szembenézésnek jelét nem adják. Egészen primitív vagdalkozásba menekülnek, mint például Kocsis Máté vagy Halász János elvtársak… Vagy Szijjártó „nekünk feltételeket nem szabhat senki” Péter…

Akiben van valami becsület, már elhagyta a Fideszt

A helyzet az, hogy a Fidesz Orbán kiválogatta képviselőiben nincs ok bízni: csaknem bizonyos, hogy egyetlen tisztességes, átlagosan rendesnek mondható ember sincs közöttük. Többször is megállapítottam már, hogy e tekintetben Orbán szinte hibátlan munkát végzett… Beszéljünk magyarul: hitvány, szarházi alakok, akik bármit belehazudnak az ember képébe. Tulajdonképpen érthető: egyikük sem lehet biztos abban, hogy szabadlábon maradhat a bukásuk után.

Sajnos, abban sem nagyon lehet bízni, hogy magában a „pártban” vannak még többé-kevésbé tisztességes emberek. Annyi minden történt már, annyi alkalom kínálkozott – legalábbis a fölszólalásra… Azt hiszem, akiben van valami becsület, már elhagyta a Fideszt.

Most kellene, de nagyon, az egységes és határozott, kemény, demokratikus ellenzék!

Mert azt kellene érzékeltetni, hogy mától más hangon beszélnek a Fidesszel. Vége minden „megértésnek”, „belátásnak”: könyörtelen, a hatalom megbuktatására készülő ellenzékké kellene válni. Nem handabandázással, nem azzal, hogy „páros lábbal szállnak a Fideszbe”: rideg és pontos tárgyilagossággal.

Tárgyilagosan, hidegen vitázni

Nem beszélek már a „parlamentből” való végső kivonulásról, minek… De azért igen gyakran ott kellene hagyni szavazásokat, akár vitákat is. Az első alkalom mindjárt kínálja magát, ha benyújtják az EP-határozatot elutasító javaslatukat. Azt gondolom, hogy a „vitában” kivételesen érdemes részt venni: megtehetik, meg is kellene tenniük, hogy pontos és részletes listát ismertetnek a Fidesz által elkövetett számtalan jogsértésről, a sajátos „jogalkotásról”, az ország megrablásáról, az EU fosztogatásáról, a nepotista hatalomról, visszataszító oligarchák döbrögiskedéséről, az elesettek megtiprásáról, az oktatás szétveréséről, az egészségügy állapotáról – minden gyalázatosságról, amit elkövettek.

S mindezt kimérten, távolságtartón, durvaságok nélkül. Tárgyilagosan, hidegen.


Semmi sem üt most akkorát, mint a tárgyilagosság.  Beszéljenek tehát igazuk biztos tudatában, minden hőbörgés nélkül. Olyan lehetőséget kaptak – mondhatni, ajándékba –, amelyet nem szabad kihagyni.

Kapcsolódó

Elítélték a magyar kormányt az Európai Parlamentben! Élő közvetítés!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét