Az oktatás egyeztetések nélküli átalakítása ellen formálódó tiltakozások folytatódnak, a középiskolai diákság is újra szerveződni kezdett. Az ​aHang platformon a Szabad Egyetem és a szülők tiltakozásához már 11 000 aláíró csatlakozott: nem értünk egyet a köznevelési törvénnyel! – írták közleményükben a szervezők.

“Szeptember 13-án újra kiállunk a szabad oktatásért!

Olyan változtatásokra van szükség, ami a diákoknak megfelelő képzést biztosít, a pedagógusok munkáját támogatja és a szülőknek garanciát jelent, hogy rábízhatják gyerekük fejlesztését az oktatási rendszerre.

Elégedetlenségünknek és csalódottságunknak adunk hangot, de szeptember 13-ával van még egy célunk: alternatívát mutatunk. A Szabad Egyetem, a Szabad Terek és az aHang főszervezésével alternatív tanítási órákat szerveztünk, hogy a tiltakozás mellett hangsúlyozzuk a tudásátadás fontosságát is.

Budapesten a napot az aHang rendhagyó órájával kezdjük,

amit megelőz egy sajtótájékoztató 10 és 10:30 között szakmai és érdekvédő szervezetek részvételével. A nap teljes programja elérhető az https://ahang.hu/diaksztrajk​ ​oldalon, ezek közül néhány példa:

  • Alternatív történelemóra: 1956-os séta túra a VIII. kerületben! (Eörsi László történész) • Miért unalmas az irodalomóra, avagy irodalom-e az irodalomtörténet? (Körösztös Gergő kortárs költő)
  • A suli teszi az embert? – interaktív gondolkodás az oktatási egyenlőtlenségekről (Vujovits Juli, Közélet Iskolája)
  • Mentortársas a Láthatatlan Tanodával (Horváth Csenge)
  • Többdimenziós becsavarodás matek&mozgás műhely (Pintér Gergő, Dömötör Luca)
  • Te is tehetsz a sajtószabadságért! (László János, Nyomtass Te is)
  • Rádfér az angol korrepetálás a nyelvvizsgához? (Szabad Egyetem, speed dating nyelvoktatás)
  • Környezetismeret // Auróra Tanösvény Csáki Anikó
  • Állampolgári és választási ismeretek TASZ, Kunos Zsuzsanna
  • Álhírvadász-Tremmel Márk
  • ​ kerület Pozsonyi út 10-be pedig az általános iskolásokat várják

Vannak olyan tanulók, akik nem ezeken az alternatív órákon, hanem az iskoláikban, egy-egy óra helyett szerveznek beszélgetést az oktatás helyzetéről. Nem csak a budapestiekre gondoltunk, Szombathelyen és Pécsen szintén egész napos alternatív tanítási órák kerülnek megrendezésre!

Budapesten a napot a Margitszigeti Alsó-nagyréten zárjuk

egy nyitott beszélgetéssel mely 16 óra 30 perckor veszi kezdetét ​Molnár Áron (noÁr) társaságában. Az alternatív és iskolai tanítási​ órák után várunk minden diákot, pedagógust és szülőt a “Beszélgetés az oktatásról” c. eseményre, ahol a diákok beszélgetni szeretnének arról, hogy mi minden befolyásolja negatívan a jövőjüket, és hogy milyen lehetőségeik maradtak.

A Szabad Egyetem egyeztetéseket kezdeményezett

az érintett formális és informális csoportokkal, akik egyetértenek abban, hogy a közoktatás reformjára van szükség. Az iskolák működtetése a megfelelő szabályozás hiányában csak hazárdírozás. Nem tudjuk, meddig tudják ellátni a feladataikat az intézmények a jelenleg tanárhiány mellett, meddig látják értelmét a pedagógusok, hogy egyensúlyozzanak a rájuk kényszerített keretrendszer és használhatatlan tankönyvek rengetegében és meddig látnak perspektívát a szülők a küzdelemben, hogy gyermekeik jövőjét biztosítani tudják. Az első találkozón részt vett szülői, pedagógus és diákcsoportok egyetértenek abban, hogy össze kell hangolni a tiltakozó lépéseket és folytatják a fellépést az egyeztetés nélküli átalakítások ellen.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét