A Die Welt célkeresztjében az oltásellenes babonák és rémhírek - Városi Kurír

Sorting by

×

A Die Welt célkeresztjében az oltásellenes babonák és rémhírek

Ahogy a világon mindenhol, nálunk is szinte naponta tűnnek fel újabb és újabb oltásellenes mondatok,  hitek és tévhitek. Az egyik legtekintélyesebb német lap, a Die Welt is ezekkel szállt szembe. A cikket a hvg 360 ismertette.

Hirdetés

Légből kapott riogatás

Cáfolja a koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos félelmeket a legnagyobb német tudományos szövetség, a 18 tudományos intézetet átfogó, évi 5 milliárd euróból gazdálkodó Helmholtz Központ vakcinológiával foglalkozó részlegének vezetője. Carlos Guzmán a Die Weltnek adott interjúban légből kapottnak nevezi, hogy a messenger technikán alapuló szerek ártanának a termékenységnek vagy akár a terhes anyáknak. Utóbbiak közül már több tízezren betegedtek meg a vírustól, de ilyen vonatkozásban semmi problémát nem találtak náluk. Vagyis itt egy félreértésről van szó, amit meglovagolnak az oltás ellenzői. Ez persze nem jelenti azt, hogy sok más tekintetben ne jelentene veszélyt anyára és a születendő gyerekre a kórokozó.

Az oltásellenesek másik gyakori kifogás, áll a Die Welt interjúban, hogy az új készítmények maradandóan befolyásolhatják az emberi DNS-t, ám a szakértő szerint erről szó sincs. A genómot ugyanis a sejtmag tartalmazza, de oda a Pfizer és a többi nyugati gyártó szere egyáltalán nem jut be. És attól sem kell tartani, hogy a tudósok igen rövid idő alatt jutottak el az ellenanyagok kifejlesztéséig, hiszen hatalmas összegek mozdultak meg az eredmény érdekében. Azon kívül a korábbi koronavírusos járványok miatt igazából évek óta folytak a beható kutatások, és azok alapján már rendelkezésre állt egy sor fontos ismeret.

 

Die Welt, oltásellenes
illusztráció Városi Kurír

A gyorsaság nem befolyásolta a biztonságot

Ezen felül a vizsgálatok egyes szakaszai részben párhuzamosan zajlottak, és a kimutatott hatásokat jóformán futószalagon továbbították ellenőrzésre és jóváhagyásra a hatóságoknak. Ennek jelentős anyagi kockázata volt, de kifizetődött. Ily módon a gyorsaság a virológus szerint nem befolyásolta a biztonságot.

Hogy az oltásellenesek szerint a hosszú távú ártalmak ilyen csekély időn belül nem jelentkeznek, arra az a válasz, hogy ha van mellékhatás, akkor az a legtöbbször maximum 6 héten belül felbukkan. De az minden oltóanyagnál igaz, hogy bizonyos súlyos reakciók, például az allergia, csak akkor lépnek fel, ha már 100 ezrek, netán milliók kapták meg az adott szert. De az ilyen esetek száma általában az engedélyezett felső határérték alatt marad. A kockázatelemzés alapján jelenleg is ebből kell kiindulni.

Az sem valószínű, hogy a készítmények rákosodást okoznának, miközben a járvány nagyon is reális, fenyegető veszély, aminek jó pár tartós kihatása már most is közismert. Egyébiránt nincs olyan orvosság, amelynek ne lenne valamilyen mellékhatása. De ami az EU-ban a piacra került a Covid-19 ellen, ott a haszon minden esetben messze-messze felülmúlja a kockázatokat. Leginkább olyan reakciókról lehet beszélni, hogy az érintetteknek egy-két napig fáj az oltás helye, könnyű influenzatüneteket produkálnak, fejfájással, végtagfájdalmakkal, levertséggel. Néha belázasodnak. De az esetek igen nagy többségében ennyi a következmény és nem több.

(Olvassa el a a teljes cikket a hvg.360° oldalon)

Kapcsolódó

 

figyelmezteté
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.