A ditrói polgármester Orbán migráns-mérgével fertőzött levelét megírta….

Orbán Viktor sokmilliárdos huhogása a migránsokról, akik elöntik az európai munkaerő piacot, már a román mindennapokat is mérgezi. A székelyföldi Gyergyóditróban ahogy azt mi is többször megírtuk két Sri Lanka-i pékmestertől retteg a falu apraja-nagyja.

Egy pillanatra úgy tűnt, győz a józan ész! De nem….

Csillapodni látszott Ditróban a Srí Lanka-i pékmesterek érkezése után kialakult feszültség, de úgy tűnik ez csak átmeneti állapot volt. Kedden az MTI-hez eljuttattak egy nyílt levelet, melyben összegezték a távol-keleti vendégmunkásokat foglalkoztató helyi pékséggel szembeni sérelmeiket a ditróiak. A levél átadása napján megérkezett a a pékségbe a harmadik Srí Lanka-i vendégmunkás.

A nyílt levelet Puskás Elemér polgármester küldte

A dokumentumban arra szólítják fel a pékség tulajdonosát és ügyvezetőjét, hogy

kérjenek nyilvánosan bocsánatot a község lakosságától a település jó hírének megsértése miatt, és a pékség volt munkavállalóitól az elkövetett törvénysértések miatt.

Fizessék ki a túlórákat és a ki nem fizetett pihenőszabadságokat, támogassák szakszervezet felállítását a vállalaton belül, ne foglalkoztassanak idegen munkaerőt mindaddig, amíg helyben a két százalékot meghaladja a munkanélküliség. Azt is követelik, hogy

mutassák be a távol-keleti munkavállalók szakképesítésének bizonyítékait és egészségügyi vizsgálati lapjukat.

Emellett azt kérik, hogy

elsősorban a község lakossága nyugalmát, önbecsülését, a helyi hagyományokat és vallási szokásokat vegyék figyelembe és tartsák tiszteletben.

A közösség ereje…. – legyen az bármilyen is

A petíció megfogalmazásáról a február elsején tartott falugyűlésen döntött a közösség, miután elutasította a pékség vezetőinek bocsánatkérését és a távol-keleti munkavállalókra vonatkozó kompromisszumos javaslatát. A Mediafax hírügynökség kedden közölte, hogy megérkezett a pékségbe a harmadik Srí Lanka-i pék is, aki csütörtöktől áll munkába.

A pékség ügyvezetője a Maszol.ro portálnak elmondta: nem sikerült helyi munkaerőt találni, ezért volt szükséges távol-keleti munkavállalót szerződtetni. Megerősítette azt az információt, hogy

a Srí Lanka-i munkavállalók fogadása óta Ditróban és a szomszédos falvakban felére csökkentek az eladásaik.

Hozzátette, hogy a régió központjában, Gyergyószentmiklóson viszont nem esett vissza a forgalmuk.

Azért ilyen is van…. – van, aki immunis

“Meglepődve tapasztaltam hogy az elmúlt hetek történése után, a felbujtók nem tudták elérni a céljukat és egy újabb húzássokkal próbálkoznak a Ditrói Pékség – Brutăria Ditrău ellen.

Ez esetben bojkottot hirdettek meg, a szövegben többek közt pirossal kiemelve ez áll::
“Bojkottáljuk a Köllő pékséget! Ne vásároljuk a termékeiket!”
Én mint vállalkozó elítélem ezt!…”

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük