A DK 12 pontos oktatási reformcsomagja

A Demokratikus Koalíció kormányra kerülése esetén 15 százalékos átlagos béremelést ígér a pedagógusoknak és ezzel párhuzamosan a köz- és felsőoktatás teljes átalakítására készül.

Az alsósoknál a kíváncsiság felkeltése az egyik fő cél

Gyurcsány Ferenc csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Demokratikus Koalíció elképzelése szerint a fizetésemelésből a legnagyobb mértékben a pályakezdő tanárok részesülnének, az ő alapbérük 30 százalékkal emelkedne. A kiemelkedő teljesítményű tanárok illetve a hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő gyermekkel foglalkozó pedagógusok alapbérét további húsz százalékkal növelnék.

Az oktatási reformról szóló 12 pontos javaslatcsomagjuk ismertetését azzal kezdte, hogy az általános iskola első négy osztályában az alapkészségek elsajátítása, a kíváncsiság felkeltése a fő cél, ezért kerülni kell az erőltetett versengést és a számonkérést.

Érdeklődési kör szerint választható tantárgyak

A Demokratikus Koalíció növelni szeretné a pedagógusokat támogató logopédusok, iskolapszichológusok és pedagógiai asszisztensek számát – szögezte le. Eközben minden gyermeket és minden pedagógust tabletekkel látnak el, minden tantermet digitális táblákkal szerelnek fel–- tette hozzá.

A pártelnök azt is elmondta, hogy az alsó tagozatban heti 25, míg felsőben heti 30 órában maximalizálnák a kötelező óraszámot. Hozzátette, hogy a felső tagozatban és a középiskolákban egyre nagyobb teret akarnak adni a „tanulók érdeklődési köre szerint választható tantárgyaknak”. Vagyis a diákok egyénileg kiválaszthatnák, hogy a kötelező alapismeretek elsajátítása mellett mely tárgyakkal akarnak elsősorban foglalkozni – fejtette ki elképzelésüket.

Az általános iskola első osztályától megteremtenék a tanulók számára a természetes idegen nyelvi környezetet, a felső tagozattól pedig bevezetnék a két tannyelvű oktatást – mondta.

A DK eltörölné a kötelező hit- és erkölcstanoktatást, valamint megszüntetné az egyházi iskolák kiemelt finanszírozását – hangsúlyozta a pártelnök.

A Demokratikus Koalíció nyitott egyetemeket kíván

Ezért a közepesnél jobb eredményt elérő diákoknak szabaddá tenné az utat a felsőoktatásba – hangsúlyozta. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy nem állapítanának meg felsőoktatási keretszámot, az egyetemekre vagy főiskolákba annyi diákot vennének fel, amennyit csak az intézmények fizikai, szellemi kapacitásai megengednek.

A felvételihez nem kellene nyelvvizsga, az első évfolyamot mindenki számára ingyenessé tennék, a második évfolyamtól pedig öt kategóriába sorolnák a hallgatókat – folytatta Gyurcsány Ferenc. A legrosszabbul tanulóknak ki kellene fizetniük a képzésük összes költségét, a náluk valamivel jobban teljesítők már csak a tandíj egy részét fizetnék. A diákok legnagyobb része ingyenes képzést kapna, a kiemelkedően teljesítők pedig az ösztöndíjukból az étkezési és szállásköltségeiket is finanszírozni tudnák – közölte. A kimagaslóan jól tanuló, hátrányos helyzetű fiatalok szociális és tanulmányi ösztöndíja együttesen meghaladná tanulmányaik költségeit, így ezek a hallgatók képesek lennének anyagilag támogatni a családjukat – mondta.

Ismertetése szerint megszüntetnék a kancellári rendszert és helyreállítanák  a felsőoktatás autonómiáját.

A politikust reagáltatták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki bejelentésére, miszerint a kormány 12 pontos javaslatot fogadott el az ENSZ migrációs csomagjáról és ezt benyújtják az ENSZ-közgyűlés elnökének.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: „nem tudom, hogy Szijjártó Péternek elment-e a józan esze vagy soha nem is volt”. Egy külügyminisztertől elvárható lenne, hogy tudja, az ENSZ alapokmánya világossá teszi, az ilyen típusú egyezmények nem kötelezőek a tagországok számára, mert ezek megfontolások és ajánlások – jelentette ki.

A kormánynak 38 nappal a választás előtt sincs más mondanivalója az ország számára, mint „egy hazug, migránsozó kampány” – foglalta össze véleményét.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük