A DK a Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az éheztetések ügyében

A Demokratikus Koalíció számára elfogadhatatlan, hogy bármilyen kormányrendeletre, törvényre hivatkozva a határhoz érkező menekülteket éheztessék.

A két táborban mindössze 120-an vannak

A tompai és a röszkei határon – Gréczy Zsolt, a DK parlamenti képviselője Iványi Gábor lelkész társaságában – szerzett tapasztalatai alapján elmondható: naponta egy ember érkezik. A két táborban összesen 120-an várják sorsuk alakulását. Az, hogy ezek a férfiak, nők és gyermekek enni, inni kapjanak, megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek, erkölcsi kötelesség. Ezt megvonni semmilyen jogszabályra hivatkozással sem lehetséges.

Embertelen törvények

A DK szerint fontos a határok védelme, az emberek biztonsága, de ahogy Iványi Gábor fogalmazott: az emberrel egyidős emberi parancsoktól nem tekinthetünk el. Embertelen törvényeknek pedig nem csak a megalkotása, hanem alkalmazása is bűncselekmény.

Tekintettel arra, hogy több civil szervezet is jelezte, hogy éheztetés fordult elő a magyar határon, a DK a Hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatát kéri, egyúttal kezdeményezi annak a joghézagnak a megszüntetését is, amely lehetővé teszi menekültek éheztetését. Ehhez törvénymódosítást fog beadni.

Még a szabadság illúzióját is elvették a menekültektől

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük