A drogbáró a bíróságon is úr?

A napokban nyilvánosságra került bírósági dokumentumok felfedték a Joaquín Guzmán mexikói drogbáró elleni büntetőeljárás kulisszatitkait: a vád megakadályozta a vádlottak szempontjából káros tanúk kihallgatását, kicsinyített és igyekezett „elkenni” olyan tényeket, mint a vádlottak felfokozott érdeklődése a miszticizmus iránt, kiskorúak megerőszakolása, vagy a drog-ügyekben nyomozó ügynökökkel való titkos megállapodásaik.

Guzmán – ismertebb nevén „A köpcös”

a Sinaloa kartell vezére és a világ legnagyobb kábítószer kereskedője volt. Az alacsony termetét erőszakos természetével kompenzáló férfit 2009-ben a Forbes Magazin a világ 41. legbefolyásosabb emberének választotta. Szóval a napokban nyilvánosságra került, de korántsem annak szánt dokumentumokat, sem a bíróság, sem a védelem nem kommentálta.

Ilyen jogi ügyeskedésekkel próbáltak például elrejteni tényeket a tárgyalásokon: a szövetségi ügyészek megakadályozták, hogy a védelem kihallgassa Guzmán egykori jobbkezét (Alex Cifuentez) azzal az állítólagos váddal kapcsolatban, hogy kiskorú lányokat hozattak maguknak szexuális célból. Pedig akkor már ismert volt, hogy Cifuentez drogozta be a 13 év körüli kislányokat – azt mondván nekik, hogy vitamint kapnak-, hogy a későbbiekben főnöke (is) megerőszakolhassa őket.

Az ügyészek azonban arra hivatkoztak,

hogy a

„túlságosan érzékeny információk”

lényegtelenek az ügy szempontjából. A védelem azzal akarta aláásni Cifuentez, Guzmán elleni vallomását, hogy kiemelte:

„ megingathatatlan hitét az illuminátusok, a szabadkőművesség, más galaxisok, az UFO-k és a 2012-ben bekövetkező világvége iránt”.

A bíróság aktái szerint azonban

„ az hogy érdekelték a Discovery Channel-en futó dokumentum filmek, nem jelenti azt, hogy szellemileg instabil lenne.”

Továbbá

„ az sem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb kábítószer kereskedő szervezetének tagjaként, elbűvölték más titkos társaságok. Ez nem jelent mentális betegséget.”

Az ügyész – bírói segédlettel – sikeresen akadályozta meg azt is,

hogy a védelem felelősségre vonja Vicente Zambada tanút ( Ismael „El Mayo” Zambada kartellfőnök fiát), aki állítása szerint, informátorként dolgozott az amerikai DEA-nek (Kábítószer-ellenes Hivatal), noha akkoriban kokaint csempészett. A kartellel kapcsolatos belső információkért cserébe vád alóli mentességet ígértek neki, ügyvédei szerint.

Visszatérve a per első számú vádlottjára, Guzmán-ra, élete során többször is sikeresen megszökött börtöneiből. Elérte azonban a nemezis: ismét elkapták és 2017-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol ez év júniusában hirdetnek ítéletet ügyében. Életfogytig tartó büntetés néz ki neki.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük