A falu első embere díszpolgári címet adott át az édesanyjának

Habár egyesek fanyalognak, míg mások a nemzeti kultúra sárba tiprását látják az RTL Klub szatirikus sorozatában, a magyar falu színe és fonákját kifigurázó sorozat hétről hétre a legnézettebb tévéműsor.

Fontos figurákat jelenít mg a sorozat, olyanokat, akik köztünk élnek, akik között élünk. Akkor nevetünk talán a legharsányabban a nem létező faluban történő eseményeken, ha közben nem gondolunk arra, hogy ezek éppen mi vagyunk.

A karakterek nagyon is valódinak tűnnek:

a nagyot mondó polgármester, a csetlő-botló körzeti megbízott, a mindig fontoskodó második ember. De az igazán nagy dobás a falu suttyóját megjelenítő Gyuri, hiszen mindenki ismer egy susogó melegítős falusi focistát, akik mindig az autóját szereli. És végül ott van a telitalálat három közmunkás, akik így együtt bármelyik kocsmában támaszthatnák a pultot.

Aztán kiderül, hogy valóság és abszurd, a TV-ben látott “játék” és a falusi utcán zajló események nem is állnak olyan távol egymástól. Emlékeznek, amikor egy falusi útavatáson a hideg betonon, szalmán térdepeltették az óvodásokat? Vagy amikor egy szimpla alapkőletételnél bőrig ázott apraja-nagyja, csak a nagyságos miniszternek jutott esernyő. Egy-két szintén vígjátékba illő szobor leleplezést és ájtatos, megszentelt focipálya-avatást is láttunk már.

A hétvégén messze délen,

alig pár kilométerre a román határtól egy kis faluban nagy ünnepséget tartottak. Az éppen regnáló polgármester négy évvel ezelőtt, hogy igazodjék a kurzushoz meghirdette a Szent Gellért Napot. Gellért igaz, hogy a római katolikus templom védőszentje, ám a faluban jelesül még három templom (református, román és szerb ortodox) és ennek megfelelően ennyiféle hívő és nemzetiség van.

De hát nem szólt senki, jól van az úgy.

Az eseményből hagyomány lett. A IV. Szent Gellért Napon a Fidesz által támogatott fiatal polgármester, aki bírja Lázár János helytartó jóindulatát díszpolgári címet adott át egy képviselő-testületi tag özvegyének és a korábbi polgármesternek, aki történetesen az édesanyja.

Jóravaló, derék asszony ő, aki még az átkosban az anyakönyvvezetők keserű kenyerét majszolta, majd a jól megérdemelt munka után tanácselnök lehetett. A rendszerváltás után még baloldali támogatással lett polgármester, majd 1998-ban már a Fidesz színeiben hosszabbított.

Szóval polgármester asszony megszolgálta a díszpolgári címet,

még ha ez kicsit szokatlan is falvakban, ám több, mint érdekes, hogy a kitüntetést saját fiától vette át. Ez olyan magyaros megoldás, simán beleférne a “Mi kis falunk” egyik epizódjába és fel sem tűnne, hogy ez annyira abszurd, hogy igaz.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük