A fantasztikus négyes: Stríz, Zilinka, Polt és Barski a kiberbűnözés ellen

A kiberbűnözés elleni küzdelemről, valamint a kulturális javak büntetőjogi védelméről fogadtak el szándéknyilatkozatot a Visegrádi Négyek legfőbb ügyészségei a május 23-24. között tartott megbeszélésükön.

A nagy hagyományokkal bíró találkozónak Brno adott otthont

A Visegrádi Négyek legfőbb ügyészségei között hosszú évek óta kiemelt fontosságú, folyamatos és zavartalan az együttműködés.

A megbeszélésen – amelynek témái a kiberbűnözés elleni küzdelem jelenlegi kihívásai, valamint a kulturális javaknak a büntetőjog eszközeivel történő védelme voltak – a Maros Zilinka szlovák legfőbb ügyész, Igor Stríz cseh legfőbb ügyész, Dariusz Barski lengyel főállamügyész, valamint Polt Péter magyar legfőbb ügyész által vezetett delegációk vettek részt.

Brno

A felek a találkozó végén szándéknyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozták, hogy támogatják a megfelelő jogi és technikai intézkedéseket a kiberbűnözés elleni küzdelemben. Szükségesnek tartják emellett az ilyen ügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködés továbbfejlesztését.

A résztvevők leszögezték, hogy a kulturális javak védelme érdekében elengedhetetlen azok lefoglalásával és visszaszolgáltatásával kapcsolatos büntetőjogi együttműködés lehetőségeinek bővítése, mind az Európai Unión belül, mind a világ más államaival.

Az uniós ügyészek szervezete alelnökévé választotta Polt Péter legfőbb ügyészt 

Az Európai Unió tagállamai Legfelsőbb Bíróságai mellett működő ügyészségek vagy azonos jogállású intézmények hálózata (Nadal Network) Polt Péter legfőbb ügyészt választotta alelnökké Máltán tartott ülésén.

A 2009-ben életre hívott hálózat az idén május 3-5. között már tizennegyedik alkalommal ült össze. „Céljuk az Európai Unióban működő legfelsőbb szintű ügyészségek vezetői számára lehetőség biztosítása a szakmai tapasztalatcserére”

Polt Péter legfőbb ügyészt a hálózat egyhangú szavazáson alelnökké választotta. Az új alelnök mellett két új főtitkárt is választott az ülés: Franz Plöchl, az Osztrák Köztársaság legfőbb ügyésze és Francois Molins, a francia Semmítőszék melletti legfőbb ügyész látja el a továbbiakban ezt a tisztséget.

Az egyhangú döntés alapján a szervezet 2025-ös konferenciájának házigazdája a magyar Legfőbb Ügyészség lesz – tették hozzá.

Forrás: Legfőbb Ügyészség

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész videóüzenetet küldött