A Ferencváros kikapott Kecskeméten

A címvédő és eddig százszázalékos Ferencváros 2-0-ra kikapott Kecskeméten, míg a MOL Fehérvár FC 1-1-es döntetlent játszott a Puskás Akadémia otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójának vasárnap esti zárómérkőzésén, ezzel megszerezte első idegenbeli pontját.

Egy komolyabb FTC-helyzettől eltekintve eseménytelenül telt el az első negyedóra

A folyamatos, gyors játék kialakulását hátráltatta, hogy a pálya talaja felázott, emiatt mély volt, a passzoknál a labda gyakran lelassult. A várakozásnak megfelelően a Ferencváros játszott mezőnyfölényben, de a Kecskemét is eljutott ellenfele kapujáig és akkor veszélyesebb is volt. 

Még nem telt el fél óra, amikor vezetést szerzett a hazai csapat: egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Nagy Krisztián ugrott ki a labdával, és a kifutó Dubusz fölött higgadtan a kapuba emelt. Pár perccel később Knoester a 16-oson belül belekapaszkodott Tóthba, aki elesett, Karakó tizenegyest ítélt, Nagy pedig megduplázta góljainak számát. 

Az utolsó perceket leszámítva tompán futballozott az első félidőben az FTC, nem helyezett nyomást a hazai csapatra, amely szervezetten védekezve és hatékony ellenakciókat vezetve került kétgólos előnybe.

Kecskemét
Nagy Krisztián és Tóth Barna. Fotó: Bús Csaba / BAON

A fordulás után valamivel dinamikusabbá vált a Ferencváros, de nem tudta gyakran zavarba hozni a házigazdát, amely továbbra is koncentráltan, kevés hibával és önfeláldozón futballozott, és ha kellett, bravúrt mutatott be a kapus Varga Bence. 

A fővárosiak dolgát nehezítette, hogy a pálya talaja egyre rosszabbá vált. A kecskemétiek végül megérdemelten gyűjtötték be a három pontot az Európa-liga-mérkőzésre készülő, esélyesebb ellenfelükkel szemben.

A hazai csapat – amely otthon továbbra is veretlen, egy döntetlen mellett négy győzelme van – feljött a második helyre a tabellán. Az FTC maradt az élen úgy, hogy még csak hét mérkőzést játszott.

Szabó István, a Kecskemét vezetőedzője

“Az első félidőben ült az a játék, amit elterveztünk. A válogatott szünet miatt a Ferencváros csak pár napja tudta elkezdeni a felkészülést erre a bajnokira, ellenben mi már három hete csak erre a találkozóra összpontosítunk. A pálya rossz állapota is nekünk kedvezett. Azt éreztem, tanácstalan a Ferencváros, habár az ország legjobb csapatáról van szó. Nagyon sokat gyakoroljuk edzéseken az üres területekbe való bemozgásokat és a labdaszerzések utáni gyors átmeneteket, ez meglátszott ezen a meccsen is. Külön öröm számomra, hogy a kreatív támadóink ötletesen játszottak a támadóharmadban, jól cseleztek és bátran futballoztak. Néhol szerencsénk volt, illetve a kapusunk is szenzációsan védett. Azt gondolom, megérdemelten nyertünk, és a győzelemhez kellett a nagyszerű közönségünk is. Ahogy fáradtunk, úgy volt egyre nagyobb szükségünk a támogatásra, köszönjük a szurkolást!”

Kecskemét
Banó-Szabó Bence és Samy Mmaee. Fotó: Bús Csaba / BAON

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője

“Könnyű összefoglalni a meccset: nagyon rosszul kezdtünk, nem voltunk agresszívek, kaptunk két gólt, és hiába javult fel a játékunk a szünet után, nem sikerült betalálnunk. Fontos tanulság, hogy semmilyen körülmények között nem szabad így játszanunk. Ma minden ellenünk volt. A válogatott szünet után mindig fontos az első meccs, sajnos nekünk ez ma nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. Nem szabad bűnbakokat és okokat keresnünk, a csapat mindent megtett a pályán, minden mást nyugodtan kell kielemeznünk.”

OTP Bank Liga, 9. forduló

Kecskeméti TE-Ferencvárosi TC 2-0 (2-0)
Kecskemét, Széktói Stadion, 2527 néző, v.: Karakó
Gól: Nagy K. (28., 34. – a másodikat 11-esből))
Kecskeméti TE: Varga Be. – Szalai G., Belényesi, Szabó A. – Zeke, Szuhodovszki (Szabó L., 71.), Vágó, Nagy K. (Sági, 89.), Rjasko – Banó-Szabó (Katona B., 78.), Tóth B. (Duranovic, 89.)
Ferencváros: Dibusz – Civic, Knoester, S. Mmaee, Wingo (Marquinhos, 76.) – Esiti (Traoré, 57.), Vécsei (Besic, 63.) – Nguen, Gojak (Zachariassen, 46.), Auzqui (R. Mmaee, 63.) – Boli.

Felcsúton szerezte meg első idegenbeli pontját a Fehérvár

Jobban kezdett a Puskás Akadémia, amit egy meg nem adott gól és egy kapufa is jelzett. A Fehérvár a félidő közepétől kezdett éledezni, bár kapura ekkor sem sok veszélyt jelentett. A szünethez közeledve nagyon leült a meccs, az egyetlen említésre méltó esemény az volt, amikor a Mezghranival történt ütközést követően Hangya Szilveszternek kiesett a foga.

Fordulást követően megint jól kezdett a Puskás Akadémia, Kiss Tamás pedig másodszor is eltalálta a kapufát, ezúttal fejjel. Nem sokkal később gólpasszal jelentkezett, Sahab Zahedi volt a gólszerző. Hátrányba kerülve megpróbált felpörögni a Fehérvár, többet is támadott, és egy sarokrúgást követően Kenan Kodro révén egyenlített. 

Nyílttá vált a találkozó, mindkét gárda ment előre a győzelemért, amely végül egyiküknek sem jött össze.

Puskás Akadémia FC – MOL Fehérvár FC 1-1 (0-0)
Pancho Aréna, 1680 néző, v.: Bognár T.
Gól: Zahedi (57.), illetve Kodro (78.)
Puskás Akadémia: Tóth B. – Mezghrani, Batik, Stronati, Spandler, Ormonde-Ottewill – Favorov, Corbu (Urblík, 56.) – Kiss T. (van Nieff, 77.), Zahedi (Gruber, 72.), Baluta (Komáromi, 77.)
Fehérvár: Kovács D. – Bese B. (Nego, 68.), Serafimov, Larsen (Zivzivadze, 68.), Stopira, Hangya (Heister, 45.) – Rúben Pinto, Fiola – Kastrati (Bamgboye, 68.), Kodro, Dárdai P. (Makarenko, 84.)

Szombaton játszották:
Újpest FC-Kisvárda Master Good 4-0
Debreceni VSC-Budapest Honvéd 4-3
Vasas FC-Zalaegerszeg 1-1

Pénteken játszották:
Mezőkövesd Zsóry FC-Paksi FC 1-2 

A tabella:
 1.  Ferencvárosi TC              7  6   –   1     18-3  18 pont
 2.  Kecskeméti TE                9  4   4   1     12-6  16
 3.  Paksi FC                     8  4   2   2    15-14  14
 4.  Kisvárda Master Good         9  4   2   3    16-16  14
 5.  Puskás Akadémia FC           9  3   5   1     10-7  14
 6.  ZTE FC                       8  3   2   3    15-12  11
 7.  MOL Fehérvár FC              8  3   1   4    10-13  10
 8.  Debreceni VSC                9  2   4   3    14-17  10
 9.  Újpest FC                    8  2   3   3    10-14   9
10.  Budapest Honvéd              9  2   3   4    10-16   9
11.  Vasas FC                     9  –   6   3     8-11   6
12.  Mezőkövesd Zsóry FC          9  1   2   6    10-19   5

A 10. forduló programja

Október 7., péntek:
MOL Fehérvár FC-ZTE FC 18.00
Újpest FC-Kecskeméti TE 20.05

Október 8., szombat:
Kisvárda Master Good-Vasas FC 17.00
Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC 19.30

Október 9., vasárnap:
Paksi FC-Puskás Akadémia FC 15.30
Ferencvárosi TC-Debreceni VSC 18.00

Forrás: BAON / MTI

VK – SPORT