A Fidesz a népakarattal szemben politizál

Erről beszélt Tóth Bertalan MSZP-elnök pénteken Budapesten; párttársa, Ujhelyi István azt mondta, az európai parlamenti (EP-) választás, május 26-a népszavazás lesz Magyarország európai uniós tagságáról.

A lakosság töretlenül támogatja az ország uniós tagságát

Tóth Bertalan a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren egy MSZP-s aláírásgyűjtő sátor előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, 16 évvel ezelőtt ezen a napon a magyar választók 84 százaléka az ország uniós csatlakozása mellett döntött.

Hozzátette: az elmúlt 16 évben a magyarok úgy tapasztalták, hogy a döntés helyes volt, és töretlenül támogatják az ország uniós tagságát. Ezt a választói döntést kérdőjelezi meg jelenlegi politikájával a Fidesz – mondta a pártelnök, aki az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője is.

Tóth Bertalan szerint a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztése előrevetíti annak lehetőségét, hogy Magyarország kisodródhat az EU-ból.

„Európában akarunk maradni”

Közölte, azért hozták létre a Párbeszéddel „a piros-zöld-koalíciót”, hogy képviseljék a magyarok érdekét és kiálljanak a népakarat mellett.

Ujhelyi István EP-képviselő, kampányfőnök azt mondta, több tízezren írták eddig alá pártja „Európában akarunk maradni!” petícióját. Szerinte ez azt jelenti, a magyar lakosság felébredt és látja, hogy Orbán Viktor politikája miatt kisodródhat az ország az EU-ból.

Ha Orbán Viktor nem tudja saját diktatórikus hajlamainak megfelelően átalakítani az EU-t, akkor ő maga viszi ki onnan a magyar közösséget – közölte.

Ujhelyi István kitért arra, hogy az MSZP a szociális Európa megvalósításáért, a 94 ezer forintos uniós minimumnyugdíjért és a 240 ezer forintos uniós minimálbéréért küzd.

Javasolják, hogy az egészségügyi dolgozóknak is határozzanak meg uniós szintű minimálbért: az orvosoknak 1,5 millió, a szakdolgozóknak pedig 750 ezer forintos minimális fizetést.

A megmérettetés az igazi kihívás, nem az üzengetés

Volt kérdés arról, mit szólnak ahhoz, hogy a Jobbik és az LMP támogatását élvező Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt szerint a „régi baloldal” csak a pozíciókról „seftel”. Tóth Bertalan úgy válaszolt, nyitva az együttműködés lehetősége az LMP előtt. A számok azt mutatják, hogy Budapesten a Jobbikkal történő együttműködés a Fidesznek segítene, mert a Jobbik szavazói inkább szavaznak jobboldali pártra, minthogy az összefogást támogassák – magyarázta.

Hozzátette: a legjobb együttműködést szeretnék a fővárosban kialakítani, de ez a folyamat még nem zárult le.

A programgyártás mellett az előválasztásra is kell készülni – mondta a pártelnök, arra reagálva, hogy Puzsér Róbert társadalmi vitára bocsátja programját. A pártelnök szerint a megmérettetés az igazi kihívás, nem az üzengetés.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Tóth Bertalan: küzdeni kell a szociális Európáért

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük