A Fidesz és Sargentini

Volt a rendkívül visszafogott, szikáran tárgyilagos Tavares-jelentés, most itt van a súlyos megállapításokat is tartalmazó, egészében mégis túlzottan méltányos Sargentini-jelentés.  A Fidesz Tavarest komcsizta, Sargentinit sorosozza, szélsőbalozza és lesenkizi. A magyar „diplomácia” észak-koreai szintre süllyedt.  

Ocsmány hazudozás

Hölvényi György, a Fidesz EU-képviselője valami mocskos kocsmában „társalgott” házigazdáival, és lesenkizte Sargentinit. Azt is állította róla, képességei nem predesztinálják arra, hogy képviselő legyen; és persze minden úgy hazugság – sorosista, szélsőbalos, abrakadabra –, ahogy van.

Nem tudom kihagyni a kérdést: mégis, kijafaszom ez a Hölvényi..?  Ki ez az alak, aki Stefkával stb. leül ocsmányul hazudozni, pimaszkodni?

https://youtu.be/pnI3nLukx2U

Nem volna ez érdekes, ha Hölvényi részegen beszélne, és nem jellemezné az egész „Fidesz-diplomáciát” ez a stílus és tartalom. Ha nem az volna a helyzet, hogy minden, ellenfeleikről elmondott vád pontosan jellemezné magát a Fideszt. Ha Hölvényi nem Gulyás, Szijjártó, Hidvéghi meg a többiek mocskolódásait másolná; ha nem Orbán handabandázását „váltaná aprópénzre”… Ha nem „Soros embereiről” zagyválna kórusban, az egész horda…

A Fidesz évek óta bunkó

Nem igazán értem, miért a Fidesz hosszú évek óta tapasztalható otrombasága. Talán nincs is más magyarázat, mint amit Inotai András mondott:

Nem ismerek olyan magyar kormányt, beleértve az ötvenes évek első felében működőket sem, amelyekben ilyen mértékben dominált volna a bunkóság. Nem is a középszer, hanem a bunkóság. A szinte középkori provincializmus és rövidlátás a felszínen kínálkozó pillanatnyi előnyökért.

Az világos, hogy ezek az undorítóan hazug handabandázások hazai fogyasztásra készültek. Ugyanakkor az is világos, hogy „a külföld” tud róluk – Orbán pedig mintha valamiféle európai vezető szeretne lenni… Ezzel a modorral, ezzel a gengszter dumával..?

Ordenáré szitkozódás

Milyen világot képzel – nemcsak magának, hanem nekünk is? Olyat, amelyben senkiházi gazemberek rágalmazhatnak bárkit is, hazudozhatnak orrba-szájba? Amelyben mindent, a legméltányosabb kritikát is ordenáré szitkozódással igyekeznek visszaverni?

Olyat, amelyben Szijjártó „külügyminiszter” botrányos és röhejes cirkuszolásai a követendő minták? Jó, hát megkapja érte a kitüntetést a kirgiz banditáktól…

És vannak képviselők az EU-ban – nem is kevesen –, akik társak ebben a mocskolódásban.

Ocsmány módon gyalázták Tavarest, és most elképesztő, hisztérikus hecc- és rágalomkampányt folytatnak Sargentini ellen. Mindezt beleillesztve a lényegében változatlan hevességgel űzött sorosozásba. Csak nem minden veszve van..? Tán éppen ki akarják provokálni a Néppártból való kihajításukat?

A kormánypárt lényege

Nincs ebben a „diplomáciában” semmi visszafogottság, semmi elegancia – leplezetlenül mutatkozik meg benne a Fidesz lényege, a külvárosi gengszterbanda viselkedése.

Ha a Fidesz reakcióiból indulunk ki, aligha mondható más: vagy kihajítják végre a maffiát a Néppártból, és/vagy megfegyelmezik Orbániát az EU-ban, vagy olyan fordulatra kell fölkészülnünk, amilyet ma talán igazából senki sem akar.

A Sargentini-jelentés tárgyalása, fogadtatása az EU önvédelmi képességeinek, egyáltalán: az önvédelemre való hajlandóságának vizsgája.

Judith Sargentini: ne nézzék tétlenül a magyar jogsértéseket

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük