A Fidesz rábólint Manfred Weber frakcióvezetői posztjára! 0 666

orban-weber

A fideszes európai parlamenti képviselők támogatják, hogy ismét Manfred Weber legyen az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője és szerdán meg is szavazzák majd ezt – tudta meg az Euronews európai parlamenti forrásból.


Ez azért érdekes, mert a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök maga is többször elmondta, hogy Weber megsértette a magyarokat, ezért alkalmatlan a bizottsági elnökségre. Az ügy Weber egy februári nyilatkozatáig nyúlik vissza: a német politikus akkor azt mondta, a Fidesz támogatásával nem kíván elnök lenni.

Orbán Viktor májusban erről így fogalmazott:

“Weber azt mondta, nem akar magyarok szavazataival elnök lenni. Ez súlyos sértés Magyarországgal és a magyarokkal szemben. Ez az ő döntése volt. Most egy megfelelő jelöltet keresünk”

Az euronews.com parlamenti forrása megerősítette az ATV és a Népszava információját, hogy a fideszes EP-képviselők továbbra is az Európai Néppárt frakciójának tagjai lesznek, annak ellenére, hogy tavasszal a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Ez azonban semmilyen újdonságot nem jelent, hiszen a fideszes képviselők frakció-tagságát nem függesztették fel, így tovább dolgozhatnak, amíg ezzel ellentétes döntés nem születik.

Mégis büntetik a magyar képviselőket

Az Európai Néppárt frakció-szóvivője közben cáfolta azokat a korábbi híreket, amelyek szerint a fideszes képviselők bármilyen posztra pályázhatnak. Pedro López de Pablo a Népszavának azt mondta, a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában, összhangban a párt korábbi döntésével a Fidesz tagságának felfüggesztéséről. Így Szájer József sem pályázott a politikai csoport vezetőségébe. A jelentkezés határideje kedd délelőtt 10 óra volt.

A néppárti frakció szerdán tartja alakuló-ülését. Ezen azok a képviselők hozhatnak döntéseket, akik a mostani választáson mandátumot szereztek. Egyébként ha később kizárják a Fideszt az Európai Néppártból, a frakcióból való távozásról külön kell majd dönteni.

“De ha kenyértörésre kerül a sor, nem hiszem, hogy az EP-képviselők továbbra is itt ücsörögnének”

– mondta forrás. Weber egyébként a múlt héten Twitter üzenetében azt állította, a frakció egyhangúlag áll mögötte a az Európai Bizottság elnökségéért folyó harcban.


A portál úgy tudja, hogy a fideszes képviselőkre ez nem igaz, ők a magyar kormányt követve megvonták Webertől a bizalmat, ami a bizottsági elnöki jelölést illeti.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

figyelem

Kigyulladt egy huszonöt négyzetméteres használaton kívül fabódé a Csörsz utcai Mom Sport tetején a XII. kerületben, írja a Katasztrófavédelem. A TŰZOLTÓK …

„Köszönöm szépen!” – ezt ismételte meg Farkas Flórián többször is, amikor a most nyilvánosságra került OLAF-vizsgálatról és az 1,6 milliárdról …

A 2018-as kompetenciamérés alapján a szakközépiskolások (régebben szakiskolások) teljesítménye minden korábbi felmérés eredményénél gyengébb. Ez a csapnivaló eredmény pedig a …

kalman-olga

Kálmán Olga DK-s főpolgármester-jelölt programjában kiemelt helyen szerepel a Tarlós István által leállított panelprogram folytatása. Ígéret szép szó… Az ellenzéki …

Pin It on Pinterest