Vagy a Fidesz megy az EPP-ből, vagy mi! – jelentette be a belga konzervatív párt egyik vezető politikusa

Úgy tűnik, vannak olyanok a Néppártban, akik nem hajlandók egy levegőt szívni a Fidesszel. A vallon konzervatív párt brüsszeli listavezetője leszögezte, hogy ki fognak lépni az EPP-ből, ha a magyar kormánypárt továbbra is bennmaradhat.

Joelle Milque, a belga Humanista Demokratikus Centrum (CDH) politikusa bejelentette,

kilépnek az Európai Néppártból (EPP), amennyiben nem zárják ki a Fideszt a március 20-i politikai közgyűlésen

– írta a helyi sajtó kedden.

Azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Brüsszel elleni kampányát

– jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild című német lapnak a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének feltételeiről.

Weber három feltétele

Manfred Weber a lap szerdai számában megjelenő interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

 • Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke “azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”.
 • A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
 • A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Manfred Weber kiemelte, “még ebben a hónapban” világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek. Hozzátette: Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között. Mint mondta, tesz

“egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben”,

de a kereszténydemokrácia értékei

“nem képezhetik alku tárgyát”.

Ezzel szemben Benoit Lutgen európai parlamenti listavezető úgy nyilatkozott,

hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek kell távoznia, és nem a CDH-nak, mert a Fidesznek nem a jobbközép erőket összefogó Európai Néppártban van a helye, nekik viszont igen. ”

Bár bizonyos országok már megfertőződtek, Orbán nem fogja beszennyezni az EPP egészét”

– fogalmazott a Le Soir című napilap beszámolója szerint.

A vallon konzervatív párt egyike a Fidesz kizárását kezdeményező tizenkét nemzeti tagpártnak az európai Néppártban.

Maxime Prévot pártelnök arról számolt be,

hogy a CDH partnereivel és szövetségeseivel együtt harcolni fog a kizáratásért, nyomon követik a fejleményeket, a kilépés kérdése azonban egyelőre nincs napirenden.

Hétfőn Wouter Beke, az ugyancsak kizáráspárti flamand kereszténydemokraták (CD&V) elnöke azon véleményének adott hangot, hogy a Fidesz

“eredetileg a szabadság és a polgárság pártja volt, mostanra viszont kemény jobboldali, ha nem egyenesen szélsőjobboldali erővé vált, márpedig a Brexit, a klímaváltozás és a biztonsági kihívások mellett építőkre van szükség, nem rombolókra”.

Kilenc országból tizenkét EPP-tagpárt kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását

Friss sajtónyilatkozatok szerint azonban hamarosan csatlakozik hozzájuk a legnagyobb ír kormánypárt, a jobbközép Fine Gael.

FRISSÍTÉS:

Az APA osztrák hírügynökség keddi beszámolója szerint Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy – mint fogalmaztak – teljes mértékben támogatják a Manfred Weber nyilatkozatában foglaltakat.

“Ezek a feltételek vitathatatlanok, azokat teljesíteni kell, ellenkező esetben további lépések fenyegetnek”

– utalt rá a három osztrák néppárti politikus.

“Az EPP feltételei ismertek, a labda pedig egyedül Orbán Viktor térfelén pattog”

– idézte az APA Sebastian Kurz kancellárt.

“Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal politizáljon”

– hangoztatta az APA szerint Ottmar Karas.

“Amennyiben ez nem történik meg, akkor meg kell indítani az EPP-ből történő kizárási eljárást

(via MTI)

tűzijáték

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.12.30 - 16:38
  Közvetlen hivatkozás

  Vajon mire vártak eddig az EPP-ben? Már rég ki kellett volna vágni a fideszt, azaz orbánt, mint azt a bizonyos macskát, mert amit orbán művel, az katasztrófa. Már nem emlékszem, ki mondta, hogy amihez orbán hozzányúl, az sz@rrá változik, és ezt mi, egyszerű átlagemberek, végigszenvedjük. Orbán hagyta elvándorolni az orvosokat béremelés helyett, ennek épp most isszuk a levét, hagyta a végtelenségig lepusztulni az egészségügyet, elüldözte a CEU-t, az ingatlanvagyonáért szétbombázta az MTA-t, az SZFE-ügy, az önkormányzatok kivégzése, a nemzeti töklámpás vejkó sokszoros milliárdossá válása, akinek az ügyködése miatt 13 milliárdot vissza kellett fizetni az EU-nak, a nemzet gázszerelőjének dollármilliárdossá válása közpénzből, az ország Európa majd’ legutolsó országává,szegény-országok közé tartozó országává sikerült minket züllesztenie Orbánnak 11 év alatt. Ha sokáig megtűrik az EU-ban, szétrombolja azt is. Soros-Brüsszel-migráncsok, ezzel hülyíti a közpénzen kimondottan neki fenntartott rádióban-tv-ben a jónépet. De szerencsére egyre több embernek kinyílik a szeme. ’22-ben ennek az embernek, és a pártjának mennie kell, vagy az országból mennek el miattuk egyre többen

  Válasz
 • Avatar
  2021.01.11 - 13:13
  Közvetlen hivatkozás

  Jaj őszintén, én ugyan nem vagyok sem Belga sem Brüsszelből, de én sem kivánok Viktorral és mocskos patkány pártjával egy levegőt szivni itt Magyarországon, 11 éve csak mérgezi a magyarok levegőjét . rosszabb mint 1000 covid 19+++

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük