A Fidesz migránsokkal riogatott és tarolt a szegény falvakban

Úgy tűnik, hiba nélkül működött a szegény falvakban a kormány migránsellenes kampánya. A félelem felülírta a hétköznapi megélhetési gondokat, tömegek rettegtek attól, hogy ha bejönnek az idegenek, az a kevés is elvész, ami eddig megvolt.

A romák körében a kisebbségi vezetők is segítettek terjeszteni a kormány üzenetét, független média híján pedig nem is volt semmi, ami ezt ellensúlyozta volna. Szegény községekben működő civileket kérdezte az Abcúg arról, hogyan húzta be a Fidesz a leginkább elesetteket.

Hiába a budapesti visszaesés, a vidék letarolásával a Fidesz 2018-ban is kétharmados parlamenti többséget szerzett. A választások utáni elemzésekből jól látszik, hogy a kormánypárt elsősorban a falvakban tudta behúzni az újabb győzelmet:

  • a Fidesz 58 százalékot kapott a községekben, másfélszer többet, mint a fővárosban, jóval meghaladva a párt országos átlagát,
  • különösen jól sikerült a falusi mozgósítás, tömegével vittek szavazni olyanokat, akik négy éve otthon maradtak,
  • a Fidesz szavazóinak 67 százaléka községekből és nem megyei jogú városokból érkezett,
  • kiderült, hogy minél fejletlenebb egy település, az ott élők annál inkább a Fideszre szavaztak,
  • annyira, hogy az ország tíz legszegényebb településén élők szinte száz százalékban a kormányt támogatták.

Ez annak ellenére történt így, hogy a Fidesz szociálpolitikáját pont a szegényellenessége miatt szokás kritizálni. Nyolc éven át nem emelték a nyugdíjminimumot, így befagyasztottak egy sor, ehhez kötött juttatást. 2015-ben megszüntettek jó néhány, addig normatív alapon járó segélyt, és változatlanul hagyták a mindenkinek járó családi pótlékot és a gyest is.

Jó, de akkor mégis hogyan tarolhatott ekkorát a Fidesz pont a fejletlen, szegények lakta falvakban? Az elmúlt napokban több magyarázat született erre, leginkább ezek:

  • sikeres volt a migránsellenes kampány,
  • a közmunkával sikerült lekenyerezni a szegényeket,
  • a Fidesz az alapos adatbázisán keresztül hatékonyan találta meg a részvételben bizonytalankodó, de alapvetően fideszes szimpatizánsokat.

A megkérdezett civilek szerint leginkább arról van szó, hogy a migránsellenes kampány évek alatt sem fulladt ki a falvakban. L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint annyira általános lett az egész, hogy előfordul, a gyerekek kerítéseken átugráló migránsokról költenek és énekelnek dalokat. Both Emőke, a bagi és a dányi romatelepen működő BAGázs igazgatója is azt mondta, intenzíven érezhető a félelem, “többen utalnak rá, hogy nem mernek későn hazaérni, mert félnek egy esetleges támadástól”.

“Aki mindennapos létbizonytalanságban él, az attól fél, hogy elbukja azt a keveset is, ami van. De nem csoda, hiszen azt hallja a hírekben, hogy az EU migránsokra fogja költeni a pénzt. Lehet, hogy tíz éve nem emelték a családi pótlékot, de még mindig van. Ha viszont bejönnek a migránsok, talán az sem lesz. Ettől félnek, azt pedig nem gondolják végig, hogy ha ugyanannyi jövedelmük van, miközben drágul a tej, azzal rosszabbul járnak” – mondta egy harmadik, szintén szegénységben élőkkel foglalkozó szakember.

A szakember úgy látja, mindezt részben a vidéki kormánypárti médiatúlsúly, részben pedig az ellenzéki pártok alkalmatlansága okozza, akik láthatóan képtelenek voltak bázist építeni. “A köztévé és a közrádió mellett csak a polgármester van ott információforrásként, aki szintén azt mondja, hogy a Fideszre kell szavazni, hiszen ők építettek utat, és ők védenek meg a migránsoktól”.

L. Ritók úgy látja, a szegényeken belül a romákhoz a helyi kisebbségi önkormányzati vezetők is segítettek eljuttatni a kormányzati üzeneteket. “roma közösség számára az általuk megválasztott vezetők szava számít, sokan, akinek nincs más információjuk, rájuk hallgatnak. Ha azt mondják, hogy a Fideszre kell szavazni, akkor úgy is tesznek majd”.

Beszéltek egy megyei roma kisebbségi elnökkel, Barna Attilával is, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzatot vezeti. Azt mondta, a szegények örülnek a migránsok távoltartásának, szerinte ugyanis attól tartanak, hogy ha bejönnének, akkor elvennék a munkát.

(Forrás: Abcúg )

Kapcsolódó:

A Fidesz tarolhat a szegény vidéken a kiszolgáltatottság és a propaganda miatt


Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
7-es cikkely – A LIBE megszavazta az eljárást megindító javaslatot

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) 37 igen, és 19 ellenszavazattal elfogadta azt az indoklással ellátott...

Lázár
Lázár közszolgának sikerült Ausztriát “ránk rántani”

Megdöbbentő, hogy így becsmérli egy szomszédos ország fővárosát Lázár János, írja Renate Brauner, Bécs nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnoka, bécsi...

Népbetegséggé vált a karácsonyfóbia – Ön is érintett?
Népbetegséggé vált a karácsonyfóbia – Ön is érintett?

Egyre többen utálják a szeretet ünnepét, lassan népbetegséggé válik a karácsonyfóbia. Nincs ok az aggodalomra. Mindez a körülmények bűne. Amióta...

Bezár