2019.04.18. Névnap: Andrea, Ilma

A Fidesz migránsokkal riogatott és tarolt a szegény falvakban 0 267

Úgy tűnik, hiba nélkül működött a szegény falvakban a kormány migránsellenes kampánya. A félelem felülírta a hétköznapi megélhetési gondokat, tömegek rettegtek attól, hogy ha bejönnek az idegenek, az a kevés is elvész, ami eddig megvolt.

A romák körében a kisebbségi vezetők is segítettek terjeszteni a kormány üzenetét, független média híján pedig nem is volt semmi, ami ezt ellensúlyozta volna. Szegény községekben működő civileket kérdezte az Abcúg arról, hogyan húzta be a Fidesz a leginkább elesetteket.

Hiába a budapesti visszaesés, a vidék letarolásával a Fidesz 2018-ban is kétharmados parlamenti többséget szerzett. A választások utáni elemzésekből jól látszik, hogy a kormánypárt elsősorban a falvakban tudta behúzni az újabb győzelmet:

  • a Fidesz 58 százalékot kapott a községekben, másfélszer többet, mint a fővárosban, jóval meghaladva a párt országos átlagát,
  • különösen jól sikerült a falusi mozgósítás, tömegével vittek szavazni olyanokat, akik négy éve otthon maradtak,
  • a Fidesz szavazóinak 67 százaléka községekből és nem megyei jogú városokból érkezett,
  • kiderült, hogy minél fejletlenebb egy település, az ott élők annál inkább a Fideszre szavaztak,
  • annyira, hogy az ország tíz legszegényebb településén élők szinte száz százalékban a kormányt támogatták.

Ez annak ellenére történt így, hogy a Fidesz szociálpolitikáját pont a szegényellenessége miatt szokás kritizálni. Nyolc éven át nem emelték a nyugdíjminimumot, így befagyasztottak egy sor, ehhez kötött juttatást. 2015-ben megszüntettek jó néhány, addig normatív alapon járó segélyt, és változatlanul hagyták a mindenkinek járó családi pótlékot és a gyest is.

Jó, de akkor mégis hogyan tarolhatott ekkorát a Fidesz pont a fejletlen, szegények lakta falvakban? Az elmúlt napokban több magyarázat született erre, leginkább ezek:

  • sikeres volt a migránsellenes kampány,
  • a közmunkával sikerült lekenyerezni a szegényeket,
  • a Fidesz az alapos adatbázisán keresztül hatékonyan találta meg a részvételben bizonytalankodó, de alapvetően fideszes szimpatizánsokat.

A megkérdezett civilek szerint leginkább arról van szó, hogy a migránsellenes kampány évek alatt sem fulladt ki a falvakban. L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint annyira általános lett az egész, hogy előfordul, a gyerekek kerítéseken átugráló migránsokról költenek és énekelnek dalokat. Both Emőke, a bagi és a dányi romatelepen működő BAGázs igazgatója is azt mondta, intenzíven érezhető a félelem, “többen utalnak rá, hogy nem mernek későn hazaérni, mert félnek egy esetleges támadástól”.

“Aki mindennapos létbizonytalanságban él, az attól fél, hogy elbukja azt a keveset is, ami van. De nem csoda, hiszen azt hallja a hírekben, hogy az EU migránsokra fogja költeni a pénzt. Lehet, hogy tíz éve nem emelték a családi pótlékot, de még mindig van. Ha viszont bejönnek a migránsok, talán az sem lesz. Ettől félnek, azt pedig nem gondolják végig, hogy ha ugyanannyi jövedelmük van, miközben drágul a tej, azzal rosszabbul járnak” – mondta egy harmadik, szintén szegénységben élőkkel foglalkozó szakember.

A szakember úgy látja, mindezt részben a vidéki kormánypárti médiatúlsúly, részben pedig az ellenzéki pártok alkalmatlansága okozza, akik láthatóan képtelenek voltak bázist építeni. “A köztévé és a közrádió mellett csak a polgármester van ott információforrásként, aki szintén azt mondja, hogy a Fideszre kell szavazni, hiszen ők építettek utat, és ők védenek meg a migránsoktól”.

L. Ritók úgy látja, a szegényeken belül a romákhoz a helyi kisebbségi önkormányzati vezetők is segítettek eljuttatni a kormányzati üzeneteket. “roma közösség számára az általuk megválasztott vezetők szava számít, sokan, akinek nincs más információjuk, rájuk hallgatnak. Ha azt mondják, hogy a Fideszre kell szavazni, akkor úgy is tesznek majd”.

Beszéltek egy megyei roma kisebbségi elnökkel, Barna Attilával is, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzatot vezeti. Azt mondta, a szegények örülnek a migránsok távoltartásának, szerinte ugyanis attól tartanak, hogy ha bejönnének, akkor elvennék a munkát.

(Forrás: Abcúg )


Kapcsolódó:

A Fidesz tarolhat a szegény vidéken a kiszolgáltatottság és a propaganda miatt


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − hat =

Legfrissebb cikkeink

Karácsony: arra kell szavazni, aki tényleges változást akar

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a svéd fővárosban először fejlesztették a közösségi …

támogatási alap - pénzcsap elzárva

Miközben a környező országokban emelkednek a bérek, addig Magyarországon csak a szavak szintjén nő a jólét. A magyar átlagbérre vonatkozó …

ujsagirok

Tizennégy helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-listán. Már a 87. helyen tartunk a 180 országot vizsgáló jegyzékben. A maradék kritikus sajtó …

polanyi-passio-2011-magyarpolany-1-l

Húsvét táján előkerül a polcokról Bulgakov “Mester és Margaritája” , és ugyanígy ajánlott olvasmány Nikosz Kazantzakisz “Akinek meg kell halnia” …

Megosztás

Szerintem ez érdekelhet téged: A Fidesz migránsokkal riogatott és tarolt a szegény falvakban!
Kattints ide a cikkért: https://varosikurir.hu/a-fidesz-migransokkal-riogatott-es-tarolt-a-szegeny-falvakban/