A finnek beelőzték a svédeket – legalábbis a Fidesz-frakció ítészei szemében

Áprilisra mindenképpen ki kell ötölni valami „zsarolás-alapot” kormánykörben, mert úgy tűnik, nem húzhatja tovább a regnáló, hogy a parlamentben megszavaztassa Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatását. Hiába Semjén időhúzó javallata, Kocsis Máté közösségi oldala tanulsága szerint március 27-én zöld utat adunk a finneknek. A svédekén még rágódik a 2/3-ad.

Azt írja Kocsis…..

„A Fidesz-frakció nevében tájékoztatom Önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-ére előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni.

Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt.

Egyúttal tisztelettel felhívom a hazai és nemzetközi szereplők figyelmét arra, hogy a Magyar Országgyűlés szuverén testület, hazánk legfőbb népképviseleti szerveként kizárólag egyetlen felettese van: a magyar választópolgárok közössége. Ezért semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadunk el sem külföldről, sem külföldi megrendelésre dolgozó magyar baloldali politikusoktól, sem NGO-któl, sem a médiától arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon, azokról mely napokon szavazzon.

Minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel.

Magyarország kormánya és parlamenti többsége nem dollárbaloldali, hanem szuverenista jobboldali, ezért – kérem – tekintsék ezt az elvet irányadónak a jövőre nézve is.”

Csütörtöki hír…

Törökország hajlandó elfogadni Finnország NATO-csatlakozási kérelmét

– jelentette be pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök a finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Sauli Niinistö finn elnök már március 15-én jelezte: Törökország döntött a támogatásukról, ő pedig ekkor fogadta el a törökök péntekre szóló meghívását.

Orbán Viktor a Türk Tanács ülésén Fotó: O.V. facebook oldala

Erdogan tavaly óta akadályozza Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, azonban egyelőre csak a finnek kaptak tőlük zöld utat a NATO-ba, Svédország csatlakozását továbbra is blokkolják. Erdogan ugyanakkor jelezte, hogy

Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiknek a kiadatását Törökország követeli. Finnország esetében ilyen dolgok nincsenek.

Érdekesség még, hogy csütörtökön -egy nappal Kocsis bejelentése előtt- Orbán Viktor egynapos látogatásra repült Törökországba.

Pin It on Pinterest