Jelentés a hadszíntérről: a főváros a hidegháborús ütközetben totális vereséget szenvedett. Ellentámadás kell!

Jelentés a hadszíntérről: a főváros a hidegháborús ütközetben totális vereséget szenvedett. Ellentámadás kell! Történt pedig egykor régen, az Úr 2019. évének Magvető, másként Mindszent havában (októberben), hogy Magyarország választásra jogosult polgárainak igen tekintélyes része fontos, nagy településeken (és kisebb városokban) a regnáló kormány ellenzékének jelöltjeiből választott városbírót és tanácsadó testületet.

Orbán Viktor és a Fidesz elvesztette a nemzet fővárosát

Így esett ez a székesfővárosban is, és kerületeinek többségében, így aztán Orbán Viktor és a Fidesz – mondhatjuk így is – elvesztette a nemzet fővárosát. A települések java részén a Fideszé maradt a hatalom, sőt a megyei hatáskörű testületekben mindenütt a Fideszé lett a többség, akkoron mégis úgy tűnt, hogy a Fidesz a helyhatósági választásokat elvesztette. Megtört a hatalom monolit egysége. Orbán Viktor miniszterelnök első bánatában azt mondta a választóknak: ha így akartátok, hát így akartátok. Legyen meg a ti akaratotok! Azt már csak bizonyára magában tette hozzá, hogy majd meglátjátok a következményeket, s a választást alighanem hadüzenetnek értelmezte.

A járvány kiváló alkalmat szolgáltatott az önkormányzatok pénzügyi megnyomorítására

És megkezdődött a hidegháború, a települési önkormányzatok bevételeinek megcsonkítása, feladataik elvonása vagy éppen kiterjesztése, a Lánchíd felújításához kötődő cirkusz gerjesztése. Majd jött a járvány és kiváló alkalmat szolgáltatott az önkormányzatok pénzügyi megnyomorítására. A kormány elcsaklizta a gépjárműadót, bevezette az ingyenes parkolást, itt-ott megemelte a szociális hozzájárulást, és a kamarai éceszgéber javaslatára megfelezte az iparűzési adót, az önkormányzatok legfontosabb bevételét, miközben adókivetési és -emelési tilalmat rendelt el. Az ostoba stadionépítésekre elherdált százmilliárdok, valamint járvány elleni védekezésre fordított milliárdok tükrében ezek az elcsalt fillérek nagyon szerény összegek, de a településeknek létfontosságúak. Budapest költségvetésében csak az iparűzési adó összesen 31 milliárd forint, ebből 10 a kerületeké.

A városok, falvak vezetőinek vannak törvényben rögzített feladatai

Ezek egyszerű felsorolásban is láthatóan költséges feladatok: a településfejlesztés, a településrendezés, az épített és természeti környezet védelme, a lakásgazdálkodás, a vízrendezés és a csapadékvíz elvezetés, a csatornázás, a köztemető fenntartása, a helyi közutak és köz-területek fenntartása, helyi tömegközlekedés, a köztisztaság és településtisztaság biztosítása; a helyi tűzvédelem, helyi közbiztonság védelme; közreműködés a helyi energiaszolgáltatásban, a foglalkoztatás megoldásában; az óvodáról, az alapfokú nevelés-ről, oktatásról, az egészségügyi, a szociális ellátásról, valamint a gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodás; a közösségi tér biztosítása; közművelődési, tudományos, művészeti tevékenység, sport támogatása; a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak érvényesíte; az egészséges életmód közösségi feltételeinek megteremtése.
Ezek a kötelező feladatok. Lehetnek önkéntes, a választók érdekeihez igazodó programok is, közéjük tartozhat például a stadionépítés vagy lőterek építése, de ezt most felejtsük el. Mindez olvasásra elég unalmas, de amikor a kormány és a települések közötti hidegháború eseményeit mérlegeljük, nem árt tudni, hogy miről is van szó.

hidegháború

A járvány elleni védekezésben az önkormányzatoknak is áldozatot kell hozniuk

Azt mondta a magas kormány, hogy a járvány elleni védekezésben mindenkinek, az önkormányzatoknak is áldozatot kell vállalni, s Fürjes Balázs a kormány (fővárosért aggódó) budapesti felvigyázója azt ajánlotta a fővárosiaknak, hogy nem nyavalyogni kell, hanem dolgozni és takarékoskodni! Fürjes úr talán még soha nem látta a fenti listát.
Karácsony Gergely és a többi polgármester alighanem lehetetlent kíván, amikor visszaköveteli a településektől elvont pénzeket, követeli az ingyenes parkolás megszüntetését, a korábban már megígért, de legfrissebben visszavont fejlesztési támogatások kifizetését, és az uniós támogatások felhasználásáról szóló egyeztetést a kormány és az önkormányzatok között. Hiába csevegnek az érdekeltek a zöld asztal mellett, a kormány képviselője nem kap felhatalmazást a megállapodásra, az önkormányzatok pedig nem kapnak semmit, csak üres ígéreteket. Amolyan spéci magyar hidegháború ez, hungarikum, amelyet a kormány folytat települések lakói ellen, s amelynek minapi ütközetét az önkormányzatok totálisan elvesztették.
A kormány habozás nélkül visszaél hatalmával, s megtalálja az eszközöket az ellenzéki többségű városok kivéreztetésére. Nyíltan tudtára adja a választópolgároknak, hogy rosszul szavaztak 2019. októberében, s ennek isszák most a levét, mert lám: városvezetőik tehetetlenkednek.
No és mi van, ha a városvezetők is gondolnak egyet, s például a Várban a Karmelita Kolostorban és a Sándor palotában – hopp – hirtelen kikapcsolják a gáz, víz-, áram-szolgáltatást? (Vagy ezek már mind állami cégek? A karbantartók is?) Mi van, ha a minisztériumok, kormányhivatalok épületeiben – súlyos műszaki fogyatékosságok és balesetek miatt – megtörténik ugyanez. (A fővárosi vízművek újabb, mérhetetlenül ostoba és gonosz megadóztatása okán már egyébként is cérnaszálon múlik a vízszolgáltatás, mert nincs pénz a menetrend-szerinti karbantartásra.) Ad absurdum az sem elképzelhetetlen, hogy a Vár kormányzati negyedében eldugul a szennyvízcsatorna, s mert a javításra nem lenne sem pénz, sem szakember, az egész szar a tekintetes, méltóságos, excellenciás urak nyakába ömlene.

Hülyeség? Hát persze!

Csak olyan jó lenne, ha ezek a nyomorult, ostoba harácsolók is éreznék néha a saját tetteik következményeit. Ha például a mézesmázos Fürjes Balázs irodájában néhány napig nem lenne fűtés és világítás. Munkájuk hiányát senki észre sem venné, de legalább ők is fáznának egy kicsit, ha nem is annyira, mint a szabolcsi sze-gények.
No és mi is történne akkor, ha az önkormányzatok – önkényesen! – ismét megkezdenék a parkolási díjak beszedését, hogy az utcákon lehessen haladni, s a városok levegője kissé tisztuljon, a bevétel pedig gyarapítsa az önkormányzatok kasszáját, hogy legyen pénzük például oltópontok létesítésére. A tömegközlekedéssel nincs mit kezdeni, mert az a lakosságnak okozna kárt és bosszúságot, s egy rendes önkormányzat a település lakóit nem bosszanthatja.
De mindez csak játék a vágyálmokkal. Jogellenes módon jogrendet helyreállítani nem lehet. (Ámbár a francia forradalmárok ezt talán nem tudták 1789-ben.) A települési vezetők tovább kínlódnak majd, a kormány pedig, mint fő kegyúr, a fideszes városoknak ad visszatérítést, az ellenzékieknek nem. S közben ismétlődnek a semmiféle közhaszonnal nem járó megbeszélések kompenzációról, beruházási és működési támogatásokról, egyéb fontos témákról, miközben működik a belső fideszes ötletbörze, hogy miképp lehet az ellenzéki településeket újabb és újabb ötletekkel kínozni. Az egyetlen közérdekű, hasznos és működő megoldás, ha jövő tavasszal a nemzet arról dönt, hogy végre elküldi a fenébe Orbán Viktort és rabló bandáját.

hidegháború

Egy hozzászólás itt: “Jelentés a hadszíntérről: a főváros a hidegháborús ütközetben totális vereséget szenvedett. Ellentámadás kell!

  • 2021.02.26 - 23:12
    Közvetlen hivatkozás

    Javaslom, hogy ezt a cikket igy, ahogy van, forditsak le nemetre, angolra, es kuldjek el MINDEN europai unios kepviselonek, de legelsosorban van der Leyen es Jourova asszonynak, hogy lathassak a zanzasitott sztorijat a demokracia teljes leepitesenek, – ebben a cikkben MINDEN lenyeges dolog, informacio benne van! Ha az emlitett eu-s vezetoknek tovabbi kerdesuk lenne, azt rovid uton szinten kuldjek el ide, a Varosi Kurirnak, es ok azonnal fognak reagalni a kerdesekre. Ahogy az angol mondja: SHORTCUT , de mielobb, mert kulonben mar attekinthetetlen a korrupcio es a jogellenesseg uralomra torese Magyarorszagon!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük