A fővárosban most kezdődik Orbán kórházfestési programja, Kásler pedig 20%-ra emelte a kötelezően üresen hagyott ágyak számát

A humánminiszter utasította a fekvőbeteg ellátókat: tartalékoljanak újabb üres ágyakat, hogy szükség esetén azokon koronavírus fertőzötteket tudjanak ellátni. Nem segíti a végrehajthatóságot, hogy Orbán bejelentett “fessünk ki minden kórtermet” programjának most van a dandárja.

Betegfelvételi zárlat?

Kásler Miklós megtiltotta a betegek hazaküldését, de utasította a fekvőbeteg ellátókat, tartalékoljanak újabb üres ágyakat

– írja a Népszava. A miniszter levelében előírta, hogy

az intézmények a COVID-19 fertőzöttek ellátására a korábbi tíz helyett ágyaik húsz százalékát tartsák készenlétben.

A kórházi vezetőknek péntekig kell visszajelezniük, megoldották a feladatot, az ágyak húsz százaléka üres. Ez eltérően érinti az intézményeket.

Van olyan kórház, ahol nem okoz gondot,

másutt viszont – miután már nem átlag-, hanem teljesítmény-finanszírozást kapnak –, feltöltötték ágyaikat, beindultak a műtők. Ezeken a helyeken

Falus Ferenc egykori tisztifőorvos szerint a döntés gyakorlatilag betegfelvételi zárlatot jelent, az pedig, hogy nem is küldhetnek haza senkit, megoldhatatlan helyzet elé állítja az intézményvezetőket.

A lap szerint a miniszter óvatossága ugyanakkor összecseng azzal, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint több nagyvárosban (Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen, Székesfehérváron) újra emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja.

Pemzli, vagy betegellátás…

A portál szerint az ellátható betegek számát Orbán Viktor kórházfestési programja is szűkíti. A fővárosi kórházakban ez a felújítássorozat most kezdődik. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) már egyeztet arról, hol, mit fessenek újra.

A munkát jövő év végéig be kell fejezni, a festés idejére szabaddá tett kórtermek is apasztják azonban a gyógyításra használható ágyak számát.

Fucsovics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük