A fővárosi munkavállalók nem lehetnek rabszolgák 0 55

Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlésben képviselettel rendelkező ellenzéki pártok szerdán közösen kezdeményezték, hogy az önkormányzat ne alkalmazza a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos, általuk rabszolgatörvénynek minősített módosításait.


A jogszabályváltozás az önkormányzaton keresztül 15 ezer embert érint

Gy. Németh Erzsébet (DK) a testület ülése előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, azt kívánják elérni, hogy a tavaly decemberben botrányos körülmények között elfogadott rabszolgatörvénynek ne legyen semmilyen következménye Budapesten, vagyis a főváros tulajdonában álló cégek, valamint az alvállalkozóként foglalkoztatott társaságok esetében se alkalmazzák az abban foglaltakat.

A fővárosi munkavállalók nem lehetnek rabszolgák – jelentette ki a DK politikusa, megjegyezve, a jogszabályváltozás 15 ezer embert érint az önkormányzaton keresztül.

Modern kori rabszolgaság

Horváth Csaba (MSZP) szerint a munka törvénykönyve módosítása érdemi ellentételezés nélkül szakítja el a munkavállalókat családjuktól, ezzel modern kori rabszolgaságba sodorva őket.

Kiemelte, az ellenzék közös kiállásával nyilvános színvallásra akarja kényszeríteni Tarlós István főpolgármestert arról, hogy érdekli-e a budapestiek sorsa.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) azt mondta, Budapest működése nem alapulhat az itt dolgozók kizsákmányolására. Szerinte Budapest legnagyobb munkáltatójaként üzenetértéke vannak annak, hogy az önkormányzat alkalmazza-e a rabszolgatörvényt, ezért példát kell mutatni annak mellőzésével.

A munkavállalókat nem lehet kizsigerelni

Gál József (LMP) szerint az ellenzéknek hosszabb távon el kell törölnie a rabszolgatörvényt, addig pedig legalább azt el kell érnie, hogy a fővárosi dolgozókat „megvédjék a 400 túlórától”.

Hangsúlyozta, Budapestnek szüksége lenne sztrájkra, hogy a városvezetés rájöjjön, a magyar munkavállalókat nem lehet kizsigerelni.

Tokody Marcell (Jobbik) kijelentette, az ellenzékben teljes konszenzus van arról, hogy a munkavállalók nem rabszolgák, hanem olyan emberek, akik tisztességes bért érdemelnek.


(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Az MVM-nek nem kell a rabszolgatörvény

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

fopolgarmester-jeloltek

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Látszik, hogy semmi gyakorlatunk sincs még az előválasztásban, sem nekünk, szavazóknak, sem a …

figyelem

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Rendkívüli javítási munkákat végeznek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es futópályáján, emiatt le …

trump

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn A “kerítésen belül” minden olyat ígérő Orbán Viktor, amire tuti harap a “mimagyar” …

kalman

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Kedd este óta tudjuk, hogy Kálmán Olga kedveli az 5-15-25 számokat, ám szerda …

Pin It on Pinterest