A Fővárosi Közgyűlésben képviselettel rendelkező ellenzéki pártok szerdán közösen kezdeményezték, hogy az önkormányzat ne alkalmazza a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos, általuk rabszolgatörvénynek minősített módosításait.


A jogszabályváltozás az önkormányzaton keresztül 15 ezer embert érint

Gy. Németh Erzsébet (DK) a testület ülése előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, azt kívánják elérni, hogy a tavaly decemberben botrányos körülmények között elfogadott rabszolgatörvénynek ne legyen semmilyen következménye Budapesten, vagyis a főváros tulajdonában álló cégek, valamint az alvállalkozóként foglalkoztatott társaságok esetében se alkalmazzák az abban foglaltakat.

A fővárosi munkavállalók nem lehetnek rabszolgák – jelentette ki a DK politikusa, megjegyezve, a jogszabályváltozás 15 ezer embert érint az önkormányzaton keresztül.

Modern kori rabszolgaság

Horváth Csaba (MSZP) szerint a munka törvénykönyve módosítása érdemi ellentételezés nélkül szakítja el a munkavállalókat családjuktól, ezzel modern kori rabszolgaságba sodorva őket.

Kiemelte, az ellenzék közös kiállásával nyilvános színvallásra akarja kényszeríteni Tarlós István főpolgármestert arról, hogy érdekli-e a budapestiek sorsa.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) azt mondta, Budapest működése nem alapulhat az itt dolgozók kizsákmányolására. Szerinte Budapest legnagyobb munkáltatójaként üzenetértéke vannak annak, hogy az önkormányzat alkalmazza-e a rabszolgatörvényt, ezért példát kell mutatni annak mellőzésével.

A munkavállalókat nem lehet kizsigerelni

Gál József (LMP) szerint az ellenzéknek hosszabb távon el kell törölnie a rabszolgatörvényt, addig pedig legalább azt el kell érnie, hogy a fővárosi dolgozókat „megvédjék a 400 túlórától”.

Hangsúlyozta, Budapestnek szüksége lenne sztrájkra, hogy a városvezetés rájöjjön, a magyar munkavállalókat nem lehet kizsigerelni.

Tokody Marcell (Jobbik) kijelentette, az ellenzékben teljes konszenzus van arról, hogy a munkavállalók nem rabszolgák, hanem olyan emberek, akik tisztességes bért érdemelnek.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Az MVM-nek nem kell a rabszolgatörvény

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét