A független magyar sajtó tragédiája - Városi Kurír

Sorting by

×

A független magyar sajtó tragédiája

Miközben Ukrajna körül világpolitikát befolyásoló események zajlanak, s Orbánia pedig parlamenti “választással” összekötött náci “népszavazásra” készül, a független magyar média maradéka újabb katasztrofális veszteséget szenvedett el.

Hirdetés

Ezúttal Romániában

Lehet, hogy ez nem függ össze a napokban megjelent petícióval, bár nem valószínű. Akkor akár azt is föltételezhetném, hogy a Fidesztől is független, meg a hazai ellenzék részvétlenségétől is…

Fölsorolni sem lehet, hány olyan fontos írásnak adott e lap teret, amely a szabad tájékoztatást, tájékozódást szolgálta. Amely erősítette a hitet, hogy hiába a Fidesz mértéktelen mohósága, Romániában, Erdélyben sem sikerült mindent fölzabálnia. Hiába adott föl az RMDSZ is szinte mindent egykori önmagából, maradt még hely a független erdélyi s általában a független magyar szó számára.

Hát hiszen itt-ott maradt még, de az egyetlen népszerű és tekintélyes lap elveszett

Hol fog ezután megjelenni például az orbániai, “gyermekvédelminek” hazudott náci “törvény” mintáját követő RMDSZ-es indítvány bírálata ?

Maradt még néhány szabad magyarországi orgánum, és van szabadeuropa.hu.

El lehet tehát mondani, hogy a romániai magyarság nem csupán óvodákat és sporttámogatásokat, templomokat kap Orbániától, hanem tömény uszítást, kényszerképzeteket terjesztő gyűlölködést is.

De mégis: mennyire más, milyen hallatlanul fontos volt tudni, hogy van erre fórum otthon, Romániában is; hogy van lap a szabad és józan hang, a gondolkodó és gondolkodtató érvelés számára!

Hát, mától nincs többé: a legfontosabb, legértékesebb orgánum elveszett

Szinte zavartalanul agitálhatják tehát egyházi és politikai méltóságok a romániai magyarságot az orbániai “választáson” való részvételre, a “megfelelő” voksolásra – s ez csupán az a következmény, amely azonnal érzékelhető. Nem kell Csűry püspöknek és társainak bírálattól tartania – és szinte teljesen szabad útja lett a romániai magyarok körében is a fideszes szennymédiának, az eszelősséget játszó gazemberségnek.

A veszteség, amely a magyar médiát, a magyar kultúrát érte, ma még fölmérhetetlen.

Kapcsolódó

 

A független magyar sajtó tragédiája

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.