Kerítésen innen

A Gasztroangyal belekóstolt a politikába – nem ízlett neki

A Gasztroangyal belekóstolt a politikába – nem ízlett neki

Borbás Mária színes egyéniség. A nevével jegyzett produkciók sorában az élet nagy kérdéseit megvitató beszélgetős műsorok és a gasztronómiai kalandozások jól megférnek a Keresztény Értelmiségiek által összeállított kötetekkel. Ez utóbbi most kissé megfeküdte a Gasztroangyal kényesnek aligha mondható gyomrát.

Gasztroangyal száll a keresztény értelmiségiek fölött

Borbás Mária cége, a 2002-ben alapított StratComm kommunikációs ügynökséget ami  a Gasztroangyal címet viselő tévéműsor kapcsán lett ismert. Azt viszont kevesen tudják, hogy a társaság nemcsak televíziós produkciókat készít, hanem valami egészen más, mondhatni, kissé profilidegen vállalkozásba is belefogott.

Mint azt a 168 óra kiderítette, a Gasztroangyal cége adta ki a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, a Professzorok Batthyány Köre által közösen jegyzett köteteit is, az Idők Jelei címet viselő sorozatot is.

Nincs is ezzel semmi gond. Legalábbis egészen a közelmúltig nem volt. Úgy tűnik azonban, hogy ezúttal is „három a magyar igazság”, pontosabban fogalmazva, a harmadikban a magyar igazság.

Az “Idők jele” valóban az idők jele

A sorozat legújabb darabja ugyanis az elmúlt nyolc év legátfogóbb és a leginkább húsba vágó kormánykritikáit tartalmazza, méghozzá úgy, hogy egyébként baráti közelségből szemléli az orbáni, fideszes kormánypolitikát.

A szöveg, amely Balog Zoltán leköszönő humánerőforrás-miniszter szerint hiánypótlóan valóságos kritikát fogalmaz meg a Fidesszel és személyen Orbán Viktorral szemben is, a NER-lovagok megmagyarázhatatlan vagyonosodásáról, a konszolidáció igényéről, az állandó harc mögötti bizonytalanságról, de még a közmédiában elhangzó lebutított üzenetekről is szól.

Az Idők Jelei nevű kiadványsorozatnak az idei a harmadik kötete. A könyv Balog Zoltán a bemutatóján pedig arról beszélt, hogy végre ez egy olyan kritika, amit nem „rosszindulatú” vagy „szolgalelkű” emberek jegyeznek. 

Ahogy fogalmazott: ezekből a bírálatokból érzik, hogy „érted haragszom, nem ellened”. Csakhogy Orbán Viktort és kormányzását nem lehet a rendszeren belülről kritizálni. Erre döbbenhetett rá a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre. Azonnal vissza is vonták saját gondolataikat.

„A szóban forgó írások olyan színben tüntetik fel a kiadványt, mintha azt a kötet szerzői a jelenlegi Kormány vagy egy konkrét politikai párt kritikájának szánták volna. Ezzel a kiadvány szerkesztői és írói nem tudnak és nem is akarnak azonosulni. A következtetések általános érvényűek úgy a múltban, jelenben és jövőben, mint az egyének és a közösségek számára”

– közölték, azóta pedig menekülnek a kérdések elől.

Borbás Mária ismeretlen terepre tévedt.

 Minden jel arra vall, kissé el is tévedt. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a Gasztroangyal belekóstolt a politikába, de nem ízlett neki. Érthető is, hogy megfeküdte a gyomrát a váratlan kormánykritika, elvégre a köztévétől több mint 150 milliót kapott a műsoraiért.

Az ország Borbás Marcsija 1995-ben bemondóként kezdte pályafutását a Magyar Televízió­nál, ahol aztán műsorvezetőként tevékenykedett tovább, 2013 óta pedig párjával közösen már saját céggel, saját stábbal készíti az MTVA-nak a Gasztroangyal és az idén egyelőre szüneteltetett Ég, föld, férfi, nő című műsorait. De dolgozott a HírTv-nél és volt CBA-háziasszony is, így közmédiás – és közpénzes – sikerei nem okozhatnak nagy meglepetést.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A kormánykritika annál inkább…

About Author

Szólj hozzá!