A Gazdi nagy szeretettel megsimogatta az érdi polgármestert, T. Mészáros Andrást

Az ember nem tudja, sírjon-e vagy nevessen… Orbán Viktor javaslatára Áder János kitüntette az érdi buzizó, az EP választáson városvezetőként is a Fidesznek kampányoló polgármestert.

Fájdalomdíj

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét bizonyára fájdalomdíjként adományozta a köztársasági elnök T. Mészáros Andrásnak, aki – a törvény szerint –  ezek után „jogosult magát a megfelelő állami kitüntetés tulajdonosának nevezni. Kiváltság az adományozással nem jár.”

Emlékezzünk csak! Nem olyan régen, tavasszal volt. Mint ahogy azt a Városi Kurir is megírta, T. Mészáros 2709 érdi első választónak küldött ki olyan levelet, amelyben a Fidesz-KDNP támogatására szólította fel a fiatalokat.

Az elsőbbségi levél szövegét „Érd Megyei Jogú Város Polgármestere” fejléces papírra nyomtatták, a lap alján T. Mészáros polgármesteri aláírása szerepelt, a borítékon pedig Érdet tüntették föl feladóként. Mészáros utólag úgy magyarázkodott, hogy a Fidesz elkötelezett politikusaként küldte ki a leveleket, és nem mint közhatalmat gyakorló polgármester. Érvelését nem támasztotta alá konkrétumokkal. A Nemzeti Választási Bizottság azonban az EP-választás napján elmeszelte a polgármestert.

T. Mészáros ezután fordult jogorvoslatért a Kúriához

A Kúria álláspontja szerint

a levél megjelenése, és az abban foglalt tartalom alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy polgármesteri minőségében szólította meg a választókat.

A Kúria végül helyben hagyta az NVB döntését, amely kimondta: T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket, mert

a közvetlen levélkampányában azt a látszatot keltette, hogy a helyi önkormányzat nevében eljárva buzdít a FIDESZ és a KDNP támogatására. A Kúria 233 ezer forint bírság és 5 ezer forint eljárási illeték megfizetésére kötelezte a polgármestert.

Némi hazugság

A fellebbviteli eljárás során az is kiderült, hogy a közel félmilliós postaköltséget nem saját zsebből fizette – mint ahogy azt korábban a sajtónak állította –, hanem a Fidesz nevére számlázta.

Így hát érthető, hogy a Fidesz elnöke kárpótolni akarta a párthű polgármestert, aki Facebook oldalán ezt írta:

„Megtisztelő elismerést vehettem át ma az államalapítás ünnepének alkalmából”. Amúgy T. Mészáros András volt az, aki néhány napja gyermeteg buzizós mémet osztott meg akkor, amikor éppen az volt a kormányoldal legfőbb bánata, hogy a Coca-Cola plakátjain homoszexuális pár bukkant fel.

Őt terjesztette fel most a Magyar Érdemrend tisztikeresztjére Orbán Viktor miniszterelnök Áder János köztársasági elnöknek, aki oda is ítélte neki az egyik legnagyobb állami kitüntetést.

Mindezek után csak sírva nevetek…

Körmendi Zsuzsa

Körmendi Zsuzsa

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük