Gerő András tanítótörténész az első “elmútnyócévben” csak úgy emlegette Orbán Viktort, a “bukott miniszterelnők”, majd valamely isteni sugallat folytán egyszer csak véleményt váltott és a Sorsok Háza koncepciójának kidolgozásában örömmel csatlakozott főnöknőjéhez, Schmidt Máriához.

A jó káder….

Milleniumról szóló kiállítás szakmai koncepcióvázlatának elkészítésére adott megbízást szeptemberben a Városliget Zrt. A feladatra a korszak kutatóját, Gerő András történész választották, akinek december 11-ig – kevesebb, mint három hónap alatt – kellett elkészíteni a munkát 5 millió forintért. A kiállításra 2019-ben kerülhet sor, helyszíne a még felújítás alatt álló Olof Palme Ház lesz a Városligetben.

Történelemhamisítással vádolja a Sorsok házát a Jad Vasem intézet

A megbízásra a Liget-projektet bonyolító cég szerződéslistáján bukkantunk, ami igencsak szűkszavú, érthetően kíváncsiak voltunk arra, hogy mit tartalmaz az a vázlat, ami 5 millió forintba kerül az adófizetők pénzéből – írta a Magyar Narancs.

A hallgatásból nem lehet baj…!?

A portál megkereste a CEU professzorát, ismertesse a koncepcióvázlat tartalmát, de a szakember a Városliget Zrt.-hez irányította a kérdezőt, ahonnan semmilyen reakció nem érkezett a kérdés-kérésre.

Habsburg Intézetet vezető történésze arra a kérdésre sem adott választ, hogy milyen eljárással választották ki pont őt a munkára, voltak-e versenytársai, vagy, hogy hány munkaórát töltött a megírásával.

A Köves Slomó – Schmidt Mária duó közös produkciója: a Sorsok Háza

Valami van…, de nem az igazi……

Úgy tűnik, a milleniumi kiállítás tervei már Gerő megbízása előtt a fiókban voltak. Legalább is erre lehet következtetni abból az interjúból, amit a Magyar Távirati Iroda készített Gyorgyevics Benedekkel, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával.

Ebben Gyorgyevics a következőket mondta:

  • a 3 milliárd forintból felújított Olof Palme Ház idén év elején a Millennium Háza néven nyílik meg
    „a különleges, interaktív állandó kiállítás” Magyarország történetének „legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, századfordulós aranykorát eleveníti majd meg”
  • „egy óriási, több mint 100 négyzetméteres, több ezer házat ábrázoló városmakett és az ahhoz kapcsolódó vetített képek segítségével idézi meg a századfordulós Budapestet”
  • A projekt honlapján pedig az olvasható, hogy „a tárlaton a látogatók szeme előtt elevenedik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest: házaival, templomaival és hídjaival, az utcán sétáló emberekkel, a Dunán úszó hajókkal – valóságos, háromdimenziós makettként, kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) technológiák segítségével.”

További részleteket itt olvashat a történészről és az őt hirtelen felkapókról.

Gábor György így ír közösségi oldalán:

“Gerő András egyik lábát a holokauszt történeti feltárásának és vizuális megjelenítésének kormányzati programján, másik lábát a Liget-projekt Milleniumról szóló kiállításának tervezetén megvetve, úgy tűnik, valamennyi Nemzeti Propagandaügyi Nagyberuházásban szerepet vállal, szakmányban koncepciókat és koncepcióvázlatokat készít, mintegy hidat vervén a hatalom politikai-ideológiai igényei és elvárásai és a (pszeudo)tudományos mellékszempontok két partja között. Gerő, a hídverő.

Ez a hídverés nehézségekbe fog ütközni, ugyanis a fenti két partrész olyan távol áll egymástól – ennyit történészként ő maga is tudhatna – hogy ahhoz a hidat nem keresztbe, hanem hosszába kellene felállítania.
Azt, hogy ez sikerülni fog-e, persze még nem tudhatjuk, de azt már igen, hogy az eddig 5 milliósra taksált hídpénzt már javában elkezdte begyűjteni.”

A MAZSIHISZ szerint Köves Slomó és az EMIH elárulta a zsidó közösséget

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét