Kiemelt hírekKoronavírus

A gyerekek orron át kaphatják az AstraZeneca vakcináját már Magyarországon is!

Feljelentést tett Hadházy a keleti vakcinák engedélyezésének „elképesztő körülményei” miatt

A gyerekeknek orron át adható influenza elleni vakcina november közepétől Magyarországon is elérhető és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolja a covid-fertőzés elleni Pfizer vakcinát 5 és 11 év közötti gyermekek kezelésére.

A gyártó AstraZeneca szerint a receptköteles orrspray 24 hónapos kortól használható,

egészségügyi felügyelettel adható be, és a négykomponensű szerben megtalálható mindkét A és mindkét B vírustörzs elölt formában, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően az adott szezonhoz igazítva aktualizálnak évről évre.

Az influenzaszezonban a gyermekek a leginkább veszélyeztetettek a megbetegedés szempontjából, mivel az őszi-téli időszakban sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodákban és az iskolákban. Emellett a gyerekek hosszabb ideig ürítik az influenzavírust, mint a felnőttek, akár tíz napon túl is fertőzhetnek. Az influenza az esetek többségben a krónikus betegségben szenvedő idősek körében okozhat nagyon súlyos szövődményeket, de a gyerekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)

humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) azt javasolta, hogy engedélyezzék a COVID-19 vakcina Comirnaty kiterjesztését az 5 és 11 év közötti gyermekek kezelésére. A BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett vakcina már engedélyezett felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekek számára.

Az 5-11 év közötti gyermekeknél a vakcina adagja alacsonyabb lesz, mint a 12 éves és idősebb embereknél alkalmazott adag (egészen pontosan a felnőtt adag harmada). Az idősebb korosztályhoz hasonlóan két injekció formájában adják be a felkar izmaiba, három hét különbséggel.

Egy 5–11 éves gyermekek körében végzett vizsgálat azt mutatta, hogy ebben a korcsoportban az alacsonyabb, harmadolt dózisban adott oltásra adott immunválasz hasonló volt a magasabb, felnőtt dózis esetében tapasztalthoz képest, a 16–25 éves korosztályban.

Az oltás hatásosságát csaknem kétezer, 5-11 éves gyermeknél számolták ki, akik korábban nem voltak fertőzöttek

Ezek a gyerekek vagy az oltást, vagy placebót (hatóanyag nélküli injekciót) kaptak. A vakcinát kapott 1305 gyermek közül háromnál fejlődött ki a COVID-19, míg a placebót kapott 663 gyermek közül 16-nál. Ez azt jelenti, hogy ebben a vizsgálatban a vakcina 90,7%-ban hatékony volt a tünetekkel járó COVID-19 megelőzésében.

Az Európai Gyógyszerügynökség a Moderna esetében is folytatja a vizsgálatát ugyanerre a korosztályra.

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

A gyerekek orron át kaphatják az AstraZeneca vakcináját már Magyarországon is!

Comments (1)

  1. […] történt a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákkal is –, de a Pfizer esetében megvártuk az EMA döntését, erre a közös európai beszerzés miatt is szükség […]

Szólj hozzá!