A gyereknek sosem érdeke, megjelenni kampánykiadványban

A Fidesz politikusai előszeretettel kampányolnak óvodások, iskolások között. Igyekeznek magukat a választók előtt jó színben feltüntetni. 

 A gyerek a legolcsóbb és leghatékonyabb kampányeszköz

Így látja ezt a Magyar Nemzetben , Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója.  A szakember szerint  amikor egy politikus csak azért látogat meg gyerekeket, hogy saját magáról beszéljen, s ez a nyilvánosságnak szól, akkor a gyereket egyszerűen eszközként használja:

” Törvény is kimondja: nem szabad köznevelési intézményekben semmiféle politikai rendezvényt tartani, amikor ott vannak a gyerekek. Ennek ugyanaz a logikája, mint a reklámok tiltásának az iskolában: a gyerekkor egy tiszta lap, amire olyan információkat akarunk írni, mely a gyereket segíti saját döntései meghozatalában. Nem agymosásra van szükség, vagy arra, hogy ideológiát tanítsanak nekik, hanem hogy a lehető legszélesebb körben megismertessék velük, hogyan működik a világ.

Az alapítványi vezető, cinikusnak tartja a Fidesz magyarázkodását arról, hogy a gyermekek nem választók:

”  A gyerekek pedig hazaviszik az ajándékokat – legyen szó narancsról, lufiról vagy pólóról. Nyilvánvalóan a politikusok sem véletlenszerűen osztogatják ezeket az ajándékokat, hanem jól megfontolt szándékból. A felnőttek közül sincs mindenkinek határozott, kialakult meggyőződése, ezért egy-egy olyan gesztus, amely azt érzékelteti, hogy foglalkoznak a gyerekekkel, befolyásolhatja a bizonytalan szavazókat. “

Hangsúlyozta, a gyerekek részvétele az őket érintő ügyekben fontos és támogatandó, ha partneri viszonyban bevonják őket egy döntésbe:

”  Például egy politikus bevonhatja a gyerekeket abba a döntésbe, hogy merre vezessen egy erdei út. Ezt önállóan nem tudnák megmondani, de a politikus beszélgethet velük arról, hogy ők hogyan szoktak közlekedni, járnak-e biciklivel, és mi lenne a segítségükre. Ennél még jobb helyzet, ha a gyerekek, akár az óvodások találnak ki egy ötletet – amit meg is tudnak indokolni, hogy miért szeretnék megvalósítani –, és ebben együttműködnek a felnőttek.” /……./ ” .. de ezek többsége nem is nyilvános. Vagyis nem készül róla sem fénykép, sem videofelvétel, mert ha igen, akkor az már a nyilvánosságnak szól.”

 A gyerekjogok megsértésének nincsenek közvetlen szankciói

“… nagyon szűk körű lehetőségei vannak az igazgatónak arra, hogy a tanulóit megvédje. Annyit tud tenni – és az nem kevés –, hogy egy ilyen eset után beszélget a diákokkal. Nem azt kell elmondani, hogy milyen ez vagy az a párt, hanem hogy miért nincs rendben, hogy valaki így próbálja őket befolyásolni. Egyébként ennél a konkrét esetnél maguk a gyerekek is érzékelték, hogy nincs minden rendben, hogy valamiféle manipuláció történt.

Rámutatott arra is, hogy  egy tizenéves gyereket csak akkor mutathat be a média, ha az a gyerekről szól, például a teljesítményéről:

”  A gyerekkornak alapvetően arról kellene szólnia, hogy védjük ezt a teret addig, amíg a gyereket fel nem készítjük arra, hogy mihez adja a hozzájárulását. Addig a szülőnek kell végiggondolnia, hogy ha a gyerek négyévesen szerepel egy Fidesz-kiadványban, akkor erről mit fog gondolni majd első szavazóként.”

Úgy gondolja, a politikusok valószínűleg nem számítottak rá, hogy ekkora gondot fog okozni, ha óvodások is feltűnnek a kampányban, ha gyerekkel kampányolnak, mert a korábbi választásoknál ezt következmények nélkül lehetett csinálni:

” Csak mostanában kezdtünk el nagyon határozottan beszélni arról, hogy a gyerek nem eszköz. A felnőtteknek mindig meg kell kérdezniük saját magukat arról, hogy amibe bevonják a gyereket, az a gyerekről szól-e, vagy a felnőttről. Tehát ha én politikusként kimegyek egy olyan helyre, ahol gyerekek vannak, és ott fotókat készítek azért, hogy a Facebookomon megjelenjen, akkor az rólam szól. A gyereknek sosem érdeke, hogy megjelenjen egy kampánykiadványban.”

Kapcsolódó

Orbán bevetette a gyerek-bombát, “megtámadott” egy iskolát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük