A gyilkos robotok már a spájzban vannak!

Mintha napjaink filmtermésének java – a gyilkos robotokkal, a rengeteg vérrel -, szoktatni akarná az embereket az egyetlen lehetséges, tragikus világvéghez. Nem kellene.

A helyzet így is drámai.

Ben Donaldson kampányvezető (ENSZ) így látja:

„…Egy olyan hadviselés, melyet robotok uralnak és emberi parancs nélkül gyilkolnak, erkölcsileg elfogadhatatlan”.

Igaz. Csak hogy – folytatja –

“olyan globális megállapodás híján, mely szabályozná, hogy mennyi humán irányítás szükséges a fegyverrendszerek fölött, az országok és a vállalatok világszerte tolják ki a határokat, és riasztóan egyre többet fektetnek a gyilkos robot iparba. Félő, hogy ez a folyamat visszafordíthatatlan lesz…Hogyan lehetne morálisan elfogadható, hogy egy gép döntse el, támadást indít-e egy ember ellen és meg is öli őt? Ezen a problémán sürgősen és komolyan kellene dolgozni az egyes országoknak, az Egyesült Nemzetek Szervezetének pedig létre kellene hozni egy fentieket szabályozó egyezményt – mielőtt túl késő lenne”.

A szakértő utalt rá, hogy

„a biológiai, és vegyi fegyverek, valamint a taposóaknák esetében született egyezmény jelentősen csökkentette ezeknek az embertelen gépezeteknek a használatát”.

Bonnie Docherty, a Human Rights Watch emberjogi szervezet veterán fegyverkutató szakembere szerint:

„engedélyezni a gyilkos robotok fejlesztését és használatát, aláásná az erkölcsi és jogi normákat. Az országoknak addig kellene betiltani ezeket, mielőtt világszerte elterjednének”.

A probléma másokat is aggaszt:

dr. Subhash Kak mérnök-informatikus szerint robotok cellái pl. „radikalizálhatók” egy tömeggyilkosságra.

„A humán segédlettel gyilkoló robot már a jelen. S a szabad vagy végső esetben a fekete piacon beszerezhető alkatrészekből rossz szándékú embereknek nem túl bonyolult létrehozni a gyilkoló gépeket. Mindezt figyelembe véve, megnő a lehetősége a lenyomozhatatlan terrortámadásoknak”.

S a valós erkölcsi és jogi aggodalmak után a szikár jelen.

Idén szeptember elején Genf-ben, az Egyesült Államok, Oroszország és más országok blokkolták azokat a tárgyalásokat, melyek elvezethettek volna az úgy nevezett gyilkos robotok betiltásához. A fejlett katonai hatalmak közé tartozik még Dél-Korea, Izrael és Ausztrália is. E tárgyalásokon az ENSZ is részt vett. Itt tartunk most.

Forrás

Az emberek elfogadnák a robotok utasításait?

Úgy fut, mint az ember: újabb robottal jelentkezett a Boston Dynamics

Robot prostik Moszkvában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük