A gyógytornászok is kimaradtak, levelet írtak Káslernek

Levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága, amiért nem szerepelnek a bér-kiegészítési listában a közfinanszírozott ellátásban dolgozó gyógytornászok és gyógytornász-fizioterapeuták.

Levelükben arra hívják fel Kásler Miklós figyelmét, hogy a járványügyi helyzetben ők is kivették a részüket, végezték a fizioterápiás kezeléseket, gyógytornát.

A társaság kiemeli, a Magyarországon dolgozó valamennyi gyógytornász, gyógytornász-fizioterapeuta nevében kéri Kásler Miklóst, hogy vegye fontolóra az egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatás kifizetését részükre is.

Tisztelt Miniszter Úr!

Örömmel olvastuk a Magyar Közlöny 2020. évi 66. szám 1. számú mellékletében, és az EMMI honlapján (Kiemelt hírek 2020.06.05. 13 óra 28 perc), hogy az egészségügyi szakdolgozók 500 000 Ft bérkiegészítést kapnak a COVID-19 járvány elleni védekezés kapcsán.

Az EMMI jelentésében a „közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvos, ápoló, asszisztens, …” szakmákat jelenítik meg, ebben a bérkiegészítési listában nem látjuk a közfinanszírozott ellátásban dolgozó gyógytornászokat, gyógytornász-fizioterapeutákat.

Szeretnénk felhívni Miniszter úr figyelmét, hogy a járványügyi helyzetben a kollégák is kivették részüket, végezték a fizioterápiás kezeléseket, gyógytornát a járvány idején is a betegek gyógyulása érdekében.

Részt vettek az alábbi ellátásokban:

  • Az intenzív terápiás osztályokon, az intermedier vagy pulmonológiai osztályokon végzett légzési fizioterápia és mozgásterápia alkalmazásával, kiemelve a COVID-19-es betegek lélegeztető gépről történő leszoktatási folyamatát és dekondícionált állapotának mozgásterápiáját, illetve a COVID-19-es betegek légzési fizioterápiáját
  • Az operatív sebészeti, traumatológiai, ortopédiai, nőgyógyászati osztályokon a posztoperatív betegek fizioterápiás ellátásban
  • Kardio-vaszkuláris betegek légzésifizioterápiás és mozgásszervi fizioterápiájában
  • Az akut neurológiai betegek, kiemelve a stroke-s betegek akut rehabilitációs kezelésében
  • Központi idegrendszeri sérült csecsemők akut fizioterápiás kezelésében
  • A járóbetegellátás fizioterápiás ellátási folyamatábanLényeges kiemelni, hogy a gyógytornász-fizioterapeuták között voltak olyanok is, akiket munkaerő átcsoportosítása során nővéri vagy adminisztratív feladatok ellátására irányítottak át a COVID-19-es ellátási folyamatban.

Társaságunk első közt volt, aki a WCPT (World Confederation for Physical Therapy) COVID- 19 irányelvét magyarra fordítva elérhetővé tette kollégáink részére, a Mozgásterápia-fizioterápia Szakmai Kollégiummal szorosan együttműködve elkészítette az aktuális eljárásrendeket, folyamatosan segítette a kollégák munkáját, ezzel segítve az ország védekezését.

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága a Magyarországon dolgozó valamennyi gyógytornász, gyógytornász-fizioterapeuta nevében kéri Miniszter urat, hogy vegye fontolóra az egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatás kifizetését kollégáink részére is.

Munkájához a továbbiakban is jó egészséget és töretlen hitet kívánok!

Budapest, 2020. június 5.

Tisztelettel: Egyed Márta, elnök
Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága

Coandă

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük